Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Gauguin (album de arta)

Articol postat de

Titlu: Gauguin;

Gauguin, mai exact povestea vietii lui, mi-a consolidat (din pacate) stereotipul conform caruia artistii au vieti nefericite, probleme financiare si “beneficiaza” de anonimat pe toata durata existentei, devenind celebri doar post-mortem. Niciodata nu o sa pot sa inteleg de ce opera unui om de arta devine valoroasa doar dupa ce acesta dispare din lumea celor vii… Pacat ca astfel de oameni nu s-au putut bucura niciodata de aprecierea pe care o meritau cu adevarat. 

Dupa ce rasfoiesti albumul “Gauguin”, ramai cu trei obsesii vizuale: galbenul solar, portocaliul rosiatic si femeile tahitiene. Aceste trei elemente sunt cele mai intalnite in picturile lui Gauguin sau in orice caz sunt cele mai pregnante si reusesc sa iti ramana in memorie. Mereu am impresia ca un pictor are cel putin o caracteristica vizuala care sa ma ajute sa ii identific la un moment dat un tablou, sa ii recunosc stilul sau sa spun: “Uite, pictura asta e in genul lui… X”.

Vorbeam despre viata lui Gauguin si despre faptul ca nu a avut parte de un destin prea fericit. Ramane fara tata inca de cand era mic, este crescut doar de mama sa, iar prima lui profesie importanta a fost cea de agent de bursa. Reuseste sa fie relaxat din punct de vedere financiar, insa la un moment dat ia decizia sa renunte la cariera de bancher (partial din intentie proprie, partial din cauza crizei financiare de la vremea respectiva) pentru a se dedica exclusiv picturii.

Din acel punct incepe sa aiba probleme cu banii, este nevoit sa se mute dintr-un loc in altul, se desparte de sotie, este doborat emotional de moartea uneia dintre fiice, Aline, ajungand si intr-un punct limita in care incearca sa se sinucida.

O mare parte din operele acestuia au fost distruse sau furate, numerosii lui dusmani facand avere de pe urma tablourilor lui Gauguin, fara nici un fel de mustrare de constiinta.

“Singurul eveniment notabil de aici a fost moartea subita a unui individ vrednic de dispret numit Gauguin, un artist renumit, dar dusman al lui Dumnezeu si al oricarei decente.”

Cam asa a fost privit decesul artistului, iar mormantul lui va fi descoperit si consemnat doar 20 de ani mai tarziu de catre un pictor apartinand Societatii Fachirilor Americani.

Doi artisti si buni prieteni ai lui Gauguin, care ii vor influenta modul de a picta, atat prin prisma tehnicilor folosite, cat si a personalitatii lor, au fost Pissarro si Cezanne.

Gauguin a fost considerat un distrugator al realismului, care a deschis drumul unor curente artistice precum fovism, expresionism, suprarealism si arta abstracta. Totodata insa, arta lui este greu de incadrat strict intr-un singur stil artistic, fiind caracterizata mai degraba de contradictii si noutate, desi, oficial, acesta este considerat un pictor post-impresionist.

Puteti comanda online albumul de arta “Gauguin” de pe site-ul editurii Aquila.

Autor: An aparitie: 2010
Titlu: Gauguin Pret: 37,9 lei
Nr. pagini: 256 Editura: Aquila
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Gauguin (album de arta), 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Aquila 93 | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Gauguin (album de arta)”

  1. Reduceri carti online Says:
    05, 11, 2012 la 1:15 pm

    Cati artisti n-au avut oare soarta lui Gauguin.. si mai nici macar nu se stie/stiau de ei..pacat ca nu se investeste mai mult in arta si in imaginatia unui om, si mai mult in … nimic !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.