Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Erin Morgenstern – Circul noptii

Articol postat de

Circul noptii - Erin MorgensternAutor: Erin Morgenstern;
Titlu: Circul noptii;

Circul noptii” este acel tip de carte care te prinde de la primele randuri. Am stat pana noaptea tarziu sa citesc inca o pagina si inca o pagina, pana ma usturau ochii, ceea ce nu s-a mai intamplat de ceva vreme, cu toate ca mi-au trecut prin mana diverse carti bune. Romanul de fata te cucereste plenar, de la prezentarea grafica (ceasul – circ desenat pe coperta, element magic care va fi regasit ulterior in poveste sau dungile verticale din paginile care incadreaza cartea si care te duc cu gandul la designul vargat cu alb si negru  al corturilor circului) pana la atmosfera suprarealista care dainuie pe parcursul intregii carti. Trebuie sa punctez faptul ca atractivitatea lecturii se datoreaza in special talentului scriitoarei, modului in care a stiut sa imbrace cu o haina fantastica ingenioasa toata actiunea si personajele din roman.  

Circul noptii, un adevarat “Cirque des Reves” nu este unul obisnuit. Desi iti cumperi bilet cu bani reali, patrunzi intr-o lume ireala si iesi de acolo schimbat. Pentru ca devii dependent si nu stii ce cort sa alegi pentru a urmari spectacole care mai de care mai suprarealiste. Te-ai astepta ca un circ sa fie gandit cu scopul de a distra oamenii si de a face profit. Totusi, Le Cirque des Reves are cu totul alt sens de a exista, ascuns intelegerii oamenilor de rand. El este scena de desfasurare a unei competitii intre un El si o Ea, amandoi iluzionisti, deveniti concurenti inca inainte de a fi constienti de asta si fara sa li se ceara aprobarea.

La baza povestii sta o relatie ciudata de prietenie si rivalitate profesionala intre doi magicieni cu renume, Prospero Magicianul si A.H. Cel dintai isi va implica fiica, pe Celia Bowen, in competitie, in timp ce rivalul sau, neavand copii, va adopta unul, pe Marco. Cei doi tati se vor intrece in a-si invata discipolii sa creeze adevarate opere de iluzionism, sau de manipulare, asa cum denumeau ei de fapt magia.

Tinerii se vad prinsi intr-o competitie pe care nu o inteleg, dar pe care o asimileaza ca atare. Lucrurile se complica in momentul in care se cunosc, se indragostesc, iar ulterior isi dau seama ca au fost pusi dintotdeauna unul impotriva celuilalt. Iar din competitie doar unul poate iesi invingator. Competitie care pune la bataie si vietile lor.

Celia va dispune de un talent natural in a manipula obiectele si de a reface ceea ce putea sa distruga doar cu puterea mintii. Iar tatal ei, in obsesia de a o face sa devina din ce in ce mai buna, nu se va opri de la a o rani, astfel incat fata sa invete sa se vindece cu puterea magiei. De celalalta parte a taberei, Marco nu va fi tratat cu cruzime, insa va fi izolat de lumea exterioara, indemnat sa citeasca mult si sa se perfectioneze continuu. Va fi controlat de la distanta, situatie cu care se va confrunta oarecum si Celia, in momentul in care tatal ei decide “sa moara”. Mai exact, sa continue sa existe intr-o forma impalpabila, dar omniprezenta si nesuferita.

Iar tabloul Circului este populat de personaje care mai de care mai extravagante. Gemenii Poppet si Widget prezinta numere de magie cu pisoi, iar Poppet are capacitatea de a vedea in viitor, Mme. Padva creeaza rochii care depasesc mult imaginatia oricarui designer vestimentar din lumea reala, Herr Thiessen creeaza ceasuri al caror mecanism conecteaza fiinte umane, iar contorsionista Tsukiko ascunde si un alt mare secret, dincolo de abilitatile ei fizice.

“Circul noptii” vine cu o bogatie de sensuri si de senzatii. Lucrurile nu se rezuma la povestea de dragoste dintre cei doi protagonisti intr-ale magiei, ci reprezinta scena de desfasurare a unei lumi ireale, dar pe care ti-ai dori-o posibila.

Poti comanda online cartea de pe site-ul editurii Leda.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Erin Morgenstern - Circul noptii, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Erin Morgenstern, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Leda | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.