Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Daniel Goleman – Inteligenta sociala

Articol postat de

Autor: Daniel Goleman;
Titlu: Inteligenta sociala;

Daniel Goleman este cercetator in domeniul psihologiei clinice si al stiintelor comportamentale, sfere profesionale in care si-a obtinut doctoratul la Harvard. A fost si jurnalist la The New York Times, unde a scris articole cu subiecte stiintifice, pentru care a fost nominalizat de doua ori la Premiul Pulitzer. In plus, a primit un premiu pentru intreaga cariera din partea Asociatiei Americane de Psihologie. A scris si carti cu teme din domeniul psihologiei si al dezvoltarii personale, printre care se numara si “Inteligenta sociala“. Asadar, ai la dispozitie o lucrare care te poate ajuta sa intelegi mai bine comportamentul uman, al tau si al celor din jur, raportate la contextul social.

Cartea de fata nu se adreseaza exclusiv celor care iubesc sau studiaza psihologia, ci tuturor celor care vor sa afle mai multe despre ei insisi si despre ceilalti. Accesibilitatea cartii este data si de limbajul simplu, de evitarea teoretizarii si de accentul pus pe cazuri concrete sau chiar pe experiente de viata personale. Vei intelege mai bine o descoperire stiintifica sau rezultatele unui studiu atunci cand acestea sunt raportate  la un exemplu real. Daniel Goleman trece cu usurinta de la analizarea omului ca entitate individuala la relatiile lui cu ceilalti, relatii de diverse tipuri: prietenie, iubire, rudenie sau intalniri intamplatoare, cu asa zisii “necunoscuti”.

Prin definitie, suntem fiinte sociale. Interactionam la un anumit nivel cu ceilalti si stabilim diverse tipuri de conexiuni. Inteligenta sociala inseamna atat capacitatea noastra de a-i percepe pe ceilalti intr-un anumit fel, cat si actiunile voite pe care le facem ulterior, astfel incat sa ii influentam pe ceilalti intr-un sens dorit de noi. Astfel, intalnim doua elemente constitutive ale inteligentei sociale: constiinta sociala si dezinvoltura sociala.

Constiinta sociala se refera la ceea ce sesizam despre ceilalti – practic, ne dam seama de ceea ce simte celalalt, cam ce gandeste despre o situatie sau o persoana anume si de ce vede lucrurile in acel mod. Mai numim acest proces si “empatie”, astfel ca la acest nivel incercam sa percepem cat mai exact interiorul celuilalt, ce se afla dincolo de masca fizica.

Dezinvoltura sociala defineste mai exact felul in care actionam si reactionam in momentul in care am dat un anumit diagnostic celui din fata noastra. Nu ne comportam cu toti oamenii la fel, ci, dimpotriva, incercam sa ne pliem dupa felul de a fi al celuilalt, astfel incat sa existe o interactiune benefica, o comunicare eficienta si ajungerea la un rezultat propus mai clar sau mai vag.

Autorul ne ajuta prin aceasta carte in doua sensuri: in primul rand ne invata sa ne cunoastem mai bine pe noi insine ca fiinte sociale, iar in al doilea rand ne indruma spre o mai buna intelegere a celorlalti, cu care interactionam mai mult sau mai putin, in functie de natura relatiilor pe care le avem. Iar procesul de cunoastere, atat personal, cat si al “aproapelui” este cu atat mai dificil cu cat suntem fiinte complexe si imprevizibile, de multe ori cu reactii, stari si comportamente greu de explicat din punct de vedere logic sau stiintific.

Esenta cartii poate fi rezumata in felul urmator: cunoscandu-i pe ceilalti, te cunosti mai bine pe tine si, de asemenea, cu cat te cunosti mai bine pe tine, cu atat ii cunosti mai bine si pe ceilalti. Suntem fiinte sociale si interactionam clipa de clipa, deoarece avem o tendinta innascuta spre cooperare, empatie si altruism.

Unul dintre aspectele care mi-au placut cel mai mult dintre cele semnalate de Goleman se refera la faptul ca ne influentam reciproc starile de spirit: doar prin simplul fapt ca privesti chipul trist al unui om total necunoscut dintr-o fotografie, tinzi sa ii “copiezi” starea si devii si tu trist intr-o anumita masura. La fel si viceversa, daca cineva iti zambeste, involuntar vei schita un zambet si te vei simti mai bine instantaneu. Asadar, suntem legati printr-o retea invizibila, insa puternica, unii de ceilalti, si transmitem si celorlalti sentimentele noastre, fie ca vrem, fie ca nu, intr-o mai mica sau mai mare masura. Desi suntem unici, complecsi si de multe ori suntem acuzati de egoism, deoarece ne punem pe noi insine prioritari celorlalti, totusi traim in comunitati si nu agreem singuratatea pe perioade mari de timp.

Imi plac foarte mult cartile de acest tip. Dincolo de beletristica, este foarte interesant sa citesti scrieri din aria psihologiei, a dezvoltarii personale si a cunoasterii de sine. Daca vei comanda online “Inteligenta sociala” de Daniel Goleman vei afla mai multe despre tine ca entitate individuala si ca entitate sociala, dar si despre cel de langa tine, si vei intelege mai bine lucruri care pana acum iti erau necunoscute sau greu de inteles. Cartea este disponibila pe site-ul editurii Curtea Veche.

Autor: Daniel Goleman An aparitie: 2007
Titlu: Inteligenta sociala Pret: 30 RON
Nr. pagini: 464 Editura: Curtea Veche
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
Daniel Goleman - Inteligenta sociala, 9.8 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Daniel Goleman, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Curtea Veche | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.