Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Emmy van Deurzen & Martin Adams – Psihoterapie si consiliere existentiala

Articol postat de

Autor: Emmy van Deurzen & Martin Adams;
Titlu: Psihoterapie si consiliere existentiala;

Psihoterapia existentiala reflecta o abordare spirituala a suferintelor umane. Limitele si experientele dramatice pot stimula cautarea unor noi sensuri, prin care persoana aflata intr-un impas isi redefineste credintele si certitudinile. Acest model  terapeutic are la baza ideile extrase din operele filosofilor existentialisti, care au meditat asupra libertatii umane . In lucrarea Psihoterapie si consiliere existentiala, Emmy van Deurzen si Martin  Adams pun accentul mai mult pe ideea de libertate si responsabilitate, pe dezvoltarea fiintei umane, din perspectiva existentialista, si pe relatia dintre client si terapeut.

In viziunea terapeutilor existentialisti nu exista judecati corecte si evaluari gresite ale realitatii, ci opinii, credinte si valori asumate, prin care fiinta umana filtreaza toate evenimentele dramatice. Experientele traumatizante si anxietatea zguduie stabilitatea conceptiei individuale asupra lumii. Deposedat de iluzia sigurantei gasite in propriul sistem de valori, ridicat la rangul de adevar absolut, omul este asaltat de neputinta, temeri si dezamagiri. Unul dintre obiectivele terapeutilor existentialisti este acela de a-i ajuta pe clientii lor sa reflecteze asupra relativitatii propriilor credinte si opinii, amintidu-le ca au libertatea de a cauta, in permanenta, noi repere.

Una dintre valorile terapiei existentiale este si incurajarea oamenilor sa-si descopere si sa traiasca potrivit propriului sistem de valori, sa inteleaga de ce este important, de ce l-au ales si cum ii conecteaza acest sistem cu oamenii din jurul lor, oferindu-le o legatura profunda cu cei pe care ii iubesc. Sarcina noastra, ca terapueti este ca uneori sa slabim robustetea sau rigiditatea valorilor clientilor nostri.

Cei aflati in fata unui impas vor fi stimulati sa exploreze si alte modalitati de a se raporta la evenimentele insecurizante din viata lor, acordandu-le noi sensuri. Beneficiarul acestui tip de psihoterapie va depasi limitele abordarii de tip corect-gresit, pentru a intelege ca nu exista un singur model prin care se pot rezolva dilemele existentei sale. Cand nu pot aplica un sistem rigid de reguli, oamenii se pot simti debusolati, alegand solutii dezadaptative tocmai pentru a controla neprevazutul ce insoteste libertatea absoluta a fiintei umane, fiind constienti ca in umbra libertatii poate sta o responsabilitate apasatoare.

Existential, noi putem fi in postura de a ne alege propriile valori numai daca putem sa traim cu anxietatea data de faptul ca nu exista valori absolute (…) Nimanui nu-i place sa-i fie puse la indoiala valorile, dar uneori se intampla ceva in viata care ne forteaza sa realizam o interogatie asupra lor. Clientii vin deseori in terapie intr-un moment in care valorile lor sunt puse sub semnul intrebarii. Acest lucru induce o mare anxietate deoarece ei au realizat, poate pentru prima oara, ca depinde numai de ei sa dea sens unei lumi de care au inceput sa se distanteze.

Inainte de a ghida persoanele confruntate cu prabusirea unui sistem de valori personal, considerat a fi universal inainte de aparitia unei crize, viitorul terapeut va fi ghidat, la randul sau, de un terapeut cu mai multa experienta. El isi va re-evalua opiniile, valorile morale, viziunea asupra vietii, pentru a constientiza limitele acestora. Autoanaliza este calea prin care viitorul terapeut existentialist va ajunge sa inteleaga obstacolele intampinate de clientii lui, ale caror valori stabile se clatina in fata unor situatii dramatice.

Clientul nu este singurul care modeleaza sistemul de valori. Terapeutul, la randul sau, descopera limitele propriilor valori, prin intalnirea cu diversitatea umana, in cabinetul sau, invatand ca respectul acordat fiecarui client reflecta abilitatea sa, ca terapeut, de a-si accepta propria fragilitate.

Terapeutul existentialist traduce cuvantul “ingrijire” oferindu-i un sens particular. Lucrul pe care il ingrijeste este autonomia clientului si acest lucru se realizeaza respectand si crezand in abilitatea clientului de a lua singur decizii.

Psihoterapeutii existentialisti inlocuiesc tendinta de a imparti realitatea in contrarii, prin explorarea paradoxurilor. Paradoxurile sunt legate de cele patru componente ale fiintei umane: fizica, sociala, personala, spirituala. Componenta fizica reflecta relatia dintre corpul nostru si mediu, relatie stabilita prin intermediul senzatiilor. Limitele corpului si numaratoarea inversa ne indeamna sa cautam alinare, apeland la sprijunul oferit in cadrul relatiilor sociale. Componenta sociala include relatiile noatre cu alti oameni, influenta culturii si a clasei din care facem parte. Relatiile sociale ne pun in fata unei dileme. Sa facem parte dintr-un grup, sa ne abandonam in intimitatea relatiei de cuplu sau sa ne individualizam? Fuziunea si diferentierea sunt cei doi poli ai relatiilor sociale. Componenta personala include valorile, gandurile si ideile privind lumea noastra interioara. Paradoxul este legat de capacitatea omului de a redescoperi libertatea, prin adoptarea unor valori noi cand viata lui personala este amenintata. Dimenisunea spirituala include ideile noastre legate de sensul vietii, puse la indoiala dupa aparitia situatiilor dramatice.

Cartea Psihoterapie si consiliere existentiala este un ghid util atat viitorilor psihoterapeuti, cat si persoanelor interesate de propria dezvoltare. Puteti comanda online cartea Psihoterapie si consiliere existentiala de pe site-ul editurii Herald.

 

 

 

Autor: Emmy van Deurzen & Martin Adams An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Psihoterapie si consiliere existentiala Pret: 24.5 RON
Nr. pagini: 304 Editura: Herald
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Emmy van Deurzen & Martin Adams - Psihoterapie si consiliere existentiala, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Emmy van Deurzen, _Autor: Martin Adams, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Herald | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.