Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Cezar Petrescu – Calea Victoriei

Articol postat de

Cezar Petrescu - Calea VictorieiAutor: Cezar Petrescu;
Titlu: Calea Victoriei;

Calea Victoriei reprezinta simbolic locul de afisare al protipendadei bucurestene din perioada interbelica, spatiu care valida practic o anumita pozitie sociala si materiala. Pe Calea Victoriei se plimba elita capitalei, iar toate personajele din roman nazuiesc sa isi depaseasca o conditie financiara si umana precara pentru a-si castiga un loc in acest “club exclusivist”.

Romanul vorbeste si despre diferenta majora dintre provincie si capitala, adanc intiparita in conceptia oamenilor. Cei din provincie sunt considerati stersi, lipsiti de personalitate, plafonati, fiind macinati de dorinta unei vieti noi pe care doar Bucurestiul le-o poate oferi. Este si cazul familiei Lipan, care vine in capitala cu planuri mari: membrii sperau sa scape de o soarta care le parea imuabila, caracterizata de saracie, anonimat, monotonie si plictiseala.

Familia Lipan este una dezmembrata. Relatiile dintre membrii ei sunt reci, fiecare are o personalitate distincta, fiecare isi doreste altceva, iar planurile unuia afecteaza de cele mai multe ori pe toti ceilalti. Elena Lipan isi doreste tot ce e mai bine pentru copiii ei, dar nu reuseste niciodata sa le inteleaga adevaratele nevoi si dorinte. Constantin Lipan este un pedant atat in viata de zi cu zi, cat mai ales in cariera lui de jurist. Copiii nu isi gasesc nici un fel de legatura nici cu parintii si nici unii cu ceilalti. Singurii care sunt compatibili intr-o oarecare masura sunt Sabina, mezina familiei si Costea, “rebelul tribului Lipan.”

Romanul este deschis de calatoria cu trenul pe care familia Lipan o face spre Bucuresti, in speranta acelei vieti ideale din capitala care le va schimba radical soarta. Entuziasmul prezent in gandurile si asteptarile personajelor te face sa crezi ca intr-adevar lucrurile vor merge bine pentru fostii locuitori de provincie.

Cu cat inaintezi insa in naratiune, iti dai seama ca asteptarile au fost mai mult decat zadarnice: familia se confrunta cu lipsuri materiale si mai mari, stau intr-o casa mai putin spatioasa, care infierbanta si mai mult relatiile deja tensionate, nu au parte nici acum de iesiri in societate pentru ca nu si le permit si pentru ca nu apartineau acelui mediu.

In paralel mai sunt urmarite si alte personaje, cum ar fi Ion Ozun, tanar cu aspiratii idealiste, aflat in acelasi tren spre Bucuresti, care spera de asemenea ca odata ajuns in capitala, viata sa i se schimbe radical. Nu reuseste insa decat sa fie muritor de foame luni bune, perioada in care, ajuns la culmea exasperarii, il intalneste pe Teofil Steriu, unul dintre cei mai renumiti scriitori si un adevarat idol pentru el. Scriitorul ii vorbeste despre faptul ca literatura, in toata bogatia ei imaginativa, nu va reusi niciodata sa intreaca realitatea, mult mai complicata si imprevizibila decat ar putea-o concepe mintea omeneasca.

Ion Ozun va simti pe pielea lui cum, pentru a capata o anumita pozitie sociala si pentru a se intretine, va trebui sa renunte la principii si libertate intelectuala. Nu va deveni scriitor, in schimb va fi ziarist si va scrie materiale impuse si partizane, constientizand totodata ca se schimba intr-un alt om, mai patat si mai dispus la compromisuri.

Personajele au parte de sfarsituri tragice sau de un viitor lipsit de perspective. Nu stiu cat si-a propus Cezar Petrescu sa prezinte Bucurestiul intr-o lumina defavorabila, ca pe un oras care distruge vise si suflete, insa cred ca a vrut in orice caz sa prezinte firea umana obsedata de nevoia de a parveni si de a capata o anumita pozitie sociala, care sa le asigure nu atat respectul, cat invidia celorlalti.

Romanul este scris intr-o maniera extrem de atractiva. Naratiunea este realizata din unghiuri de abordare ironice, personajele sunt urmarite cu un ochi lucid, iar umorul este prezent chiar si in soarta nefasta a eroilor.

“Calea Victoriei” de Cezar Petrescu poate fi comandat online din colectia Jurnalul National.

Autor: Cezar Petrescu An aparitie: 2009
Titlu: Calea Victoriei Pret: 9 RON
Nr. pagini: 399 Editura: Colectia Jurnalul National
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (11 votes cast)
Cezar Petrescu - Calea Victoriei, 9.8 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Cezar Petrescu, _Comentator: Marinela Gheorghe, Colectia: Jurnalul National | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.