« Victoria Dragu Dimitriu – Alte povesti ale Doamnelor si Domnilor din Bucuresti | Pagina principala | Cezar Petrescu – Calea Victoriei »

Zhang Jie – Cuvinte nescrise
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Zhang Jie ;
Titlu: Cuvinte nescrise;
Romanul Cuvinte nescrise prezinta imaginea tensionata a Chinei oglindite in constiinta a trei generatii de femei care se incapataneaza sa-i supravietuiasca. Autoarea, Zhang Jie, la randul sau o supravietuitoare a Revolutiei Culturale, este cea mai premiata scriitoare chineza contemporana, fiind nominalizata si la Premiul Nobel pentru literatura.
Iuresul schimbarilor care au navalit peste China secolului XX este imortalizat de Wu Wei, eroina romanului. Prinsa in vartejul dramelor transgenerationale, Wu Wei, devenita o scriitoare celebra, mosteneste durerile si tragediile care au marcat existenta buncii si a mamei ei. O copie palida a bunicii cu origini burgheze diluate printr-o casatorie prost aranjata, Wu Wei cunoaste toate supliciile unei tari aflate in deriva, de la foametea crancena, la umilintele puse de-o parte pentru femeile care se impotrivesc moralei proletare. Dar nici lipsurile si nici respingerea sociala nu au reusit sa-i tulbure mintea asa cum avea sa o faca relatia cu Hu Bingchen, un activist dependent de puterea detinuta in Partidul Comunist.
Desi porneste de la evenimetele istorice, autoarea propune o naratiune discontinua, in care exactitatea temporala este redusa la momentele istoriei individuale. Vestile despre ororile razboiului sino-japonez si expansiunea ideologiei comuniste palesc in fata urgiei provocate de ura abatuta asupra eroinelor. Bunica lui Wu Wei devine sclava unei soacre primitive si a unui sot cu iluzii ariviste. Ramasa orfana, mama lui Wu Wei isi ghemuieste corpul degerat in timp ce verii ei infuleca ostentativ, sperand ca se vor ghiftui inainte de a mai atenta si la resturile care ii revin ei, ca rasplata pentru slugarnicia epuizanta.
Faima literara castigata de Wu Wei izvoraste ca un strigat inabusit prin cuvinte, inainte sa anunte durerea unui trup istovit de lovituri si a unei minti macinate de naluci. Mama lui Wu Wei striga pentru a-si intoarce fiintele iubite din drumul mortii, inainte sa coboare intr-o durere muta ce-i paralizeaza revolta. Wu Wei tace in timp ce trupul subnutrit ii vibreaza spasmodic sub rafalele de lovituri aplicate de un profesor acuzat de coruptie.
Istoria scrisa de femeile din familia ei a invatat-o ca strigatul nu mai poate resuscita un trup ramas fara vlaga. Inainte ca mintea sa-i fie inghitita de intunericul bolii psihice, Wu Wei alunga uitarea prin cuvintele insirate in ultimul manuscris. Amanase prea mult razvratirea, ramanand supusa unui invingator de conjuctura precum Hu Bingchen. Capriciile si ezitarile barbatului idealizat au determinat-o sa evadeze in trecut, pentru a descifra profetiile sumbre ascunse in evenimentele din viata bunicii si a mamei.
In memoria lui Wu Wei, fiecare episod semnificativ este o poarta spre trecutul feminin al familiei, iar situatiile dramatice traite de mama se repeta si in viata ei. Cand iluziile se prabusesc in haul amneziei, intelesurile sunt ultimele care se sterg, demonstrand ca istoria individuala ramane unica realitate intr-o lume absurda, incropita din utopiile care se intorc impotriva visatorilor.
In paralel cu viata eroinelor, autorea prezinta si o reflectie tulburatoare asupra relatiilor afective dintre barbati si femei, relatii strivite de mentalitati marunte si de orgolii posesive. Fiicele, sotiile si concubinele influenteaza, din umbra, deciziile personajelor masculine inghitite de luptele politice. Eroinele dispun de un complicat si rafinat arsenal de intrigi condimentate, uneori, cu erotism. Personajele masculine isi impart victorii revolutionare, iar personajele feminine isi disputa faima eroului idolatrizat sau decazut la stadiul instictual.
In ochii unui barbat, femeile se impart in trei categorii mari si late: mama e sfanta (…). Nevasta ori amanta au, fiecare, carentele lor (carente, nu defecte) si orice femeie de pe pamant, cat e el de lung si de lat, aflata intr-o astfel de postura, nu reuseste sa satisfaca pe deplin puhoaiele de nevoi ale unui mascul. Doar fiicele sunt femei perfecte, fara de pacat, fara de cusur, le intrec in frumusete si-n noblete pe toate nevestele si amantele din lume puse la un loc, si numai ele reusesc sa satisfaca pe de-a-ntregul orgoliul masculin. Sangele care ii leaga le aminteste in fiecare clipa ca fapturile acestea desavarsite sunt menite sa fie pe vecie fiicele lor si numai ale lor.
Romanul lui Zhang Jie se remarca printr-o ascutita analiza psihologica si prin expresivitatea portretelor feminine. Activista geloasa, concubina, sotia devotata, femeia-paria si artista simbolizeaza fatetele scoase la iveala de evolutia involburata a societatii chineze. Zhang Jie nu pedepseste vanitatile si nici slabiciunile malitioase ale eroinelor, ci se rezuma la schite ironice si aluzii cu talc.
Puteti comanda online romanul Cuvinte nescrise de pe siteul editurii Ibu Publishing.
Autor: | Zhang Jie | An aparitie: | 2010 (in limba romana) |
Titlu: | Cuvinte nescrise | Pret: | 28.80 RON |
Nr. pagini: | 344 | Editura: | IBU Publishing |
Subiecte: _Autor: Zhang Jie, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Ibu Publishing | Nici un comentariu »