« Chuck Palahniuk – Fight Club | Pagina principala | Brian Herbert si Kevin J. Anderson – Dune – Casa Corrino »
Jerome David Salinger – De veghe in lanul de secara
Articol postat de Alex Sima
Autor: Jerome David Salinger
Titlu: The Catcher in the Rye (Tradus in: De veghe in lanul de secara).
A aparut in anul: 1951 la ei, iar la noi pentru prima oara in 1965.
Autor recenzie: Iulian Stefan Mateescu (Ikon).
*
***** Aparuta in 1951, cartea lui J.D. Salinger s-a situat, timp de doua decenii, pe primul loc in topul celor mai cenzurate publicatii din Statele Unite, pentru ca, la inceputul anilor ’80, sa devina a doua opera studiata in licee, iar in 2005 continua sa se afle printre cele mai controversate zece romane de peste Ocean. Criticile vizeaza limbajul deosebit de vulgar folosit de personajul-narator pe tot parcursul textului si atitudinea acestuia fata de viata, despre care s-a spus ca ar incuraja viciile si ar incuraja un comportament imoral si antisocial. Un exemplar al romanului a fost gasit asupra asasinului celebrului John Lennon in 1980, iar un an mai tarziu, autorul unei tentative de asasinat asupra presedintelui american Ronald Reagan declara ca este fascinat de cartea lui Salinger. In ciuda, sau poate datorita acestor aspecte care au alimentat criticile la adresa sa, popularitatea romanului continua sa creasca in toata lumea.
***** De veghe in lanul de secara este o naratiune la persoana I care prezinta o foarte scurta perioada de timp din adolescentul Holden Caulfield, in prezent pacient al unui spital de boli mintale. Cuprinsul textului reda evenimentele care au dus la acest fapt regretabil si, in acelasi timp, evoca numeroase amintiri din viata protagonistului, care, la o privire mai atenta, constituie si ele o “sursa a raului”.
***** Aflat in plin proces de maturizare, Holden este marcat de esecuri pe toate planurile. Povestea sa incepe cu cateva zile inainte de a fi exmatriculat de la scoala Pencey, dupa ce traise aceeasi experienta la alte doua institutii asemanatoare. De aceasta data, acest lucru se intampla deoarece picase la patru din cele cinci materii si dupa cum aflam dintr-o discutie pe care o poarta cu unul dintre profesori, Holden ia in intregime asupra lui vina pentru acest esec. Desi provine dintr-o familie bogata, relatia personajului principal cu membrii acesteia lasa de dorit: Holden nu poate comunica, din diferite motive, cu parintii si cu fratele mai mare, D.B., in schimb isi idolatrizeaza fratele mort de leucemie cu ani in urma, pe Allie. Singura membra a familiei care pare, sau cel putin isi da silinta sa-l inteleaga si cu care Holden simte nevoia sa vorbeasca este sora mai mica a acestuia, Phoebe. Holden sufera din cauza lipsei capacitatii de a relationa cu ceilalti si pe plan social, in ciuda nevoii acute de a-si face prieteni apropiati pe care o simte. Aceasta se datoreaza in principal cinismului de care da dovada in relatiile cu cei din jur, fiind un fin observator al defectelor umane, trasatura care a dat nastere interpretarii conform careia Holden Caulfield cauta, ca multi adolescenti, perfectiunea.
***** Aceasta serie de esecuri se rasfrange si in viata sentimentala a personajului, care dovedeste o adevarata obsesie pentru sex, judecand dupa discutiile pe care le are cu colegul de camera, respectiv cu un fost coleg de scoala pe marginea acestui subiect. Desi nu afirma niciodata acest lucru, putem intui ca frustrarea vine din esecul unor relatii anterioare, dar si de a duce pana la capat un act sexual cu o prostituata. Intalnirea cu Sally Hayes, o veche prietena care il place si din acest motiv l-a invitat s-o ajute la impodobitul bradului de Craciun, se transforma intr-o experienta neplacuta pentru tanara, care se desparte de Holden cu lacrimi in ochi. Motivul: Holden actioneaza la primul impuls, fara a apela la propria ratiune. Daca Sally reactioneaza pozitiv cand Holden ii spune ca o iubeste, desi naratorul recunoaste ca nu simtea acest lucru, ea nu mai poate face acelasi lucru la finalul intalnirii, cand Holden o invita sa fuga impreuna undeva departe de oras si de lumea in care traiesc. Deoarece partenera nu-i intelege dorinta cea mai arzatoare, frustrarea lui Holden rabufneste la suprafata sub forma violentei verbale. Ca si cum nu ar fi fost suficient, dupa ce consuma bauturi alcoolice in exces, Holden o suna pe Sally dupa miezul noptii.
***** Fata la care Holden tine cu adevarat este Jane Gallagher, o prietena din copilarie. Gandul ca aceasta iese cu colegul sau de camera, pe care Holden nu-l apreciaza deloc, revine obsesiv pe parcursul cartii. La fel ca impulsul de a-i telefona lui Jane, care insa nu se concretizeaza pana la sfarsit, din cauza unor motive diferite, ca de exemplu o durere de cap.
***** Cu aceeasi frecventa, Holden incearca sa gaseasca raspunsul la o intrebare imatura: ce se intampla iarna cu ratele care traiesc in iazul din Central Park? Evident ca nu este cu adevarat interesat de aceast lucru, dar incearca o evaziune, un fel de evadare undeva mai aproape de copilaria care tocmai se incheiase. Tot astfel se explica trairile pe care Holden le traieste deseori cand isi aminteste de trecut, in special de Allie, sau cand vorbeste cu Phoebe. Aceasta este singura careia ii dezvaluie fantezia de a-si petrece viata de veghe in lanul de secara, o imagine pe care o retinuse dintr-un cantec pentru copii.
***** Holden Caulfield este un personaj foarte inteligent dar care, doborat de dezamagiri si de monotonia cotidiana, devine un inadaptat din punct de vedere social, un frustrat pe mai multe planuri. Holden se exprima vulgar, minte, bea, fumeaza, dar, in realitate, are nevoie de prieteni. El este dispus sa ofere celor din jur afectiune si o cauta pe a lor, relevante in acest sens fiind invitatiile pe care le lanseaza mai multor necunoscuti de a bea un cocktail impreuna, si chiar rugamintea adresata prostituatei de a ramane cu el pentru a conversa.
***** Ceea ce iese in evidenta in De veghe in lanul de secara a lui J.D. Salinger este faptul ca singuratatea impinge la tulburari comportamentale si in cazuri extreme, la violenta.
Subiecte: _Autor: J. D. Salinger, _Comentator: Iulian Mateescu | Nici un comentariu »