Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Thomas Whittaker – Neoplatonismul

Articol postat de

neoplatonismulAutor: Thomas Whittaker;
Titlu: Neoplatonismul;

Fals se crede ca istoria culturii antice se termina odata cu secolul al doilea al erei crestine, cand moartea lui Marcus Aurelius sfarseste stoicismul ca sistem viu. Se considera ca de atunci filosofia independenta a murit, fiind in continuare fie slujitoarea politeismului, fie a monoteismului. Studiul lui Thomas Whittaker, Neoplatonismul – Un studiu asupra istoriei elenismului, vine sa respinga aceasta conceptie.

Neoplatonismul este un termen modern aplicat unei scoli filosofice care s-a format in secolul al III-lea dupa Hristos. Ideile principale ale scolii erau bazate pe teoriile lui Platon si ale platonistilor care au venit dupa el. Termenul “neoplatonism “ este un termen modern, aplicat de catre un istoric german, pentru a deosebi aceasta scoala de alte scoli platoniste. Neoplatonistii se considerau simplu platonisti, insa nevoia distinctiei este imperioasa deoarece teoriile lor altereaza in mod fundamental conceptia platonica clasica. Cei mai importanti neoplatonisti au fost Plotin si Porfir.

Studiul lui Whittaker are meritul de a prezenta intr-o maniera foarte clara sistemul filosofic al lui Plotin. El trateaza cele mai importante aspecte ale teoriilor lui Plotin, cum ar fi: problema sufletului, a originii corpului, a ideilor si a senzorialului. El discuta pe cinci laturi sistemul filosofic al lui Plotin: psihologic, metafizic, cosmologic, estetic si etic. Acesta metoda este deosebit de folositoare intrucat filosofia lui Plotin este stufoasa, de necuprins intr-o carte, astfel ca e mult mai folositor sa segmentezi bine problemele in ariile lor.

Whittaker se ocupa si de problema misticii neoplatoniste, aratand ca, chiar si in epoca clasica a platonismului, mitul si mistica erau prezente. Intr-adevar, la Plotin observam influentele misticii orientale, insa acestea nu altereaza in mod fundamental conceptia sa filosofica.

O mare parte din carte este dedicata si raspandirii neoplatonismului odata cu scrierile lui Porfir si a scolii lui Iamblichos. Iar in ultima parte a studiului se prezinta influenta deosebita a neoplatonismului, mai ales in Renastere si se trag concluziile finale.

Cartea, in editia romaneasca, mai are ca anexa si un studiu interesant al lui Vogel: Despre caracterul neoplatonic al platonismului si caracterul platonic al neoplatonismului.

Cartea, Neoplatonismul – Un studiu asupra istoriei elenismului, se poate comanda online de la editura Herald.

Autor: Thomas Whittaker An aparitie: 2008
Titlu: Neoplatonismul – Un studiu asupra istoriei elenismului Pret: 21 RON
Nr. pagini: 270 Editura: Herald
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (11 votes cast)
Thomas Whittaker - Neoplatonismul, 10.0 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Whittaker Thomas, _Comentator: Danut Claudiu, Editura: Herald | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.