Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Nina Bouraoui – Inainte de Barbati

Articol postat de

Nina Bouraoui - Inainte de barbatiTitlu: Inainte de Barbati;
Autor: Nina Bouraoui;

Inainte de barbati… sta mama – as completa eu. Romanul Ninei Bouraoui, scurt si totusi usor repetitiv-enervant in continut, este istoria unui adolescent care are fantezii homosexuale, se drogheaza si este deprimat, avand tendinte suicidale. Asa cum ar zice unii psihologi de formare psihanalitica – problemele i se trag de la faptul ca nu a avut un tata in peisajul familial, ci doar o mama – adesea absenta sau inaccesibila cand este prezenta. Ca salata sa fie completa, diagnosticul ar include parafa “complexul lui Oedip” – X este gelos pe orice barbat din viata mamei lui, si ar vrea sa fie in locul lor.

Romanul este valoros in primul rand prin faptul ca reuseste sa te introduca foarte bine in peisajul unui tanar cu inclinatiile mai sus descrise. Halucinant, ametitor si uneori incomod. Sentimentul principal pe care l-am simtit in timpul lecturii a fost angoasa. O angoasa densa, de la prima pana la ultimele doua pagini. Altfel, nu prea exista fir epic, parca incontinuu s-ar rula aceeasi placa: obsesia pentru Sami, depresia, gelozia pe ceilalti barbati din viata mamei. Totusi chiar aceasta “invartire in cerc” te face sa simti exact ceea ce simte personajul care este prins intr-un vartej existential.

” […] si in acest Nimic voiam sa mor, pentru ca acolo se afla imaginea lui nuda. Apoi gaseam un mijloc ca sa umplu acest Nimic, ca sa o alung pe mama din gandurile mele si, mai ales, sa-i alung imaginea sexuala care facea din mine un baiat altfel decat ceilalti”.

Dezlegare in sfarsit, la capatul romanului, de catre tatal personajului principal – reintalnirea cu tatal ii “dezgheata” inima, si astfel el anticipeaza o vindecare – de homosexualitate, depresie, gelozie pe barbatii din viata mamei. Pot spune ca romanul este o lectie despre cat de important este ca parintii sa fie prezenti in viata copiilor.

Oricat de sterp ar suna, cartea Ninei Bouraoui mi-a trezit in cea mai mare parte reflectii psihologice, in locul delectarii literare. Poate e “defect de meserie” sau poate talentul autoarei nu ma atinge personal. Ma gandesc – daca esti homofob o sa fie o experienta interesanta lectura acestei carti, intrucat pasajele puternic incarcate de erotism nu lipsesc. Ar putea fi un exercitiu de flexibilitate a mintii si a inimii. As zice ca senzatiile erotice sunt mai degraba feminine, romanul este mai degraba de un erotic feminin, poate si din cauza ca Jeremie este mai degraba pasiv in fanteziile sale homosexuale, sau poate din cauza ca este scris din perspectiva unei femei – Nina Bouraoui.

Puteti comanda online cartea Inainte de Barbati de pe siteul editurii Nemira.

Autor: Nina Bouraoui An aparitie: 2009
Titlu: Inainte de Barbati Pret: 12.9 RON
Nr. pagini: 96 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.9/10 (11 votes cast)
Nina Bouraoui - Inainte de Barbati, 9.9 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Nina Bouraoui, _Comentator: Ana Maria Sendruc, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.