Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Marian Coman – Teoria flegmei. Apel la mitocanie

Articol postat de

Autor: Marian Coman;
Titlu: Teoria flegmei. Apel la mitocanie;
A aparut in anul: 2008;
Autor recenzie: Ana Maria Sendruc;

M-am bucurat sa am ocazia de a citi si jurnalistica lui Marian Coman (Teoria flegmei. Apel la mitocanie), intrucat pana acum a publicat numai beletristica (Nopti albe, zile negre; Testamentul de ciocolata; alte povestiri prin diferite antologii). Este o experienta deosebita sa observi aceste doua aspecte ale scriiturii la acelasi autor, deoarece sunt doua parti opuse dar complementare: latura imaginarului, a fantasticului si a emotionalului, in contrast cu vocea societatii civile si a spiritului critic.

Marian Coman a absolvit psihologia si lucreaza “pentru pacatele lui” (zic eu) ca redactor sef la cotidianul “Obiectiv – Vocea Brailei”. Visul lui este sa traiasca din literatura. Volumul este, daca imi permiteti, o istorie sociala a anilor 2004-2007, cuprinzand editoriale publicate de catre autor in ziarul sus-numit. “Jurnalist provincial” cum se autointituleaza, spune:..

Cred ca intr-o Romanie perfecta as fi fost scriitor profesionist. Un scriitor de proza fantastica ce ar fi trait din banii scosi din cartile sale. Nu as fi fost bogat si poate nici fericit nu as fi fost, dar as fi fost impacat cu faptul ca fac lucrul care imi place si la care ma pricep cel mai bine.

Desi Marian Coman ne-a obisnuit cu prozele fantastice deosebite, ne arata prin “Teoria flegmei. Apel la mitocanie” faptul ca este totodata foarte bine conectat la realitatea care ne inconjoara. El vorbeste in primul rand despre mitocanie in spatiul public, in particular in politica. In al doilea rand vorbeste despre de mitocanie pe strada, in autobuz si in locuri unde nici nu te-ai astepta. Practic, Mihai Coman realizeaza o radiografie a nesimtirii din comunitatea romaneasca de astazi, vazuta prin prisma vietii brailene. Daca iei oricare cinci persoane politice publice, ai sigur un candidat la mitocanie, dar nu se limiteaza la ei, ci toti avem in noi o samanta de mitocanie, spunea Marian Coman intr-o emisiune la Radio Guerilla, in iunie 2008.

Ce te frapeaza in primul rand la stilul lui Coman este faptul ca nu redacteaza despre faptele cotidiene suparatoare intr-o maniera pur jurnalistica: expeditiv si formal-neimplicat ci transpare faptul ca el in mod particular simte puternic ceea ce scrie. Acesa este ingredientul-cheie care il diferentiaza de alti “ziaristi”, amprenta personala a scriiturii lui jurnalistice. Pentru a va convinge singuri, cititi:

Hahaielile becaliene, rinjetele tuturor cocotatilor in virful piramidei puterii, ochii lor sticlosi si lacomi, imbrinceala politica facuta de dragul unui spectacol maimutaresc, circul asta ieftin pe care il privim in fiecare zi sint, din punctul meu de vedere, un scuipat mare si urit pe obrazul fiecaruia dintre noi. Fara rusine, sintem scuipati in fata, in fiecare zi. Prin felul in care sint cheltuiti banii publici, prin modul grotesc in care au inteles sa comunice cu noi, prin modul in care chiulesc de la munca ori prin felul in care inteleg sa munceasca.

Puteti comanda online Teoria flegmei. Apel la mitocanie de pe siteul editurii Tritonic.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.7/10 (9 votes cast)
Marian Coman - Teoria flegmei. Apel la mitocanie, 8.7 out of 10 based on 9 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Marian Coman, _Comentator: Ana Maria Sendruc, Editura: Tritonic | 3 Comentarii »

3 Raspunsuri la “Marian Coman – Teoria flegmei. Apel la mitocanie”

 1. M-am intors, o poza si citiva bumbi « Marian Coman: Viata mea, povestile mele Says:
  13, 07, 2009 la 10:39 pm

  […] * Pe Townportal a aparut o recenzie la volumul meu de publicistica “Teoria flegmei. Apel la mitocanie”. Click AICI! […]

 2. M-am intors, o poza si citiva bumbi | Blog RomaniaSF Online Says:
  14, 07, 2009 la 10:40 am

  […] a aparut o recenzie la volumul meu de publicistica “Teoria flegmei. Apel la mitocanie”. Click AICI! * Dark Wolf a citit “Testamentul de ciocolata” si a scris o cronica aici. * Balin Feri a scris […]

 3. M-am intors, o poza si citiva bumbi | Haiganu. Fluviul Șoaptelor Says:
  19, 11, 2015 la 4:48 pm

  […] * Pe Townportal a aparut o recenzie la volumul meu de publicistica „Teoria flegmei. Apel la mitocanie”. Click AICI! […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.