Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jeff VanderMeer – Predator: Teroare in jungla

Articol postat de

Autor: Jeff VanderMeer;
Titlu: Predator: Teroare in jungla (South China Sea);
A aparut in anul: 2008;

Fiind un fan al seriei Predator, nu stiam daca Teroare in jungla va fi doar o incercare de muls vaca, sau chiar va aduce ceva interesant in peisaj. Spre fericirea mea, m-a surprins in mod placut, fiind chiar mai mult decat a doua varianta. A fost bine gandita, amuzanta, bine scrisa si a avut acel ceva care m-a facut sa continui sa o citesc chiar daca ceasul arata ora doua, apoi trei, apoi patru dimineata.

Povestea nu stiu cat de bine se potriveste cu titlul, in sensul ca din cate am observat, actiunea se petrece pe o insula cu mai multe forme de exprimare a mediului inconjurator decat jungla. Avem o cabana de vanatoare aflata undeva in camp deschis, avem o plaja, avem un templu antic fortificat, avem o mlastina, iar vanatoarea se desfasoara pe mai multe parti, ca un traseu de Formula 1 cu mlte bucle.

Pe de o parte e Predatorul care pandeste orice fiinta care misca si pare sa aiba porniri violente, fie om fie animal, pentru ca apoi sa decida daca aceasta merita onoarea de a-si dona oasele pentru colectia de trofee. Pe de alta parte, vanatorii umani care se trezesc pe nepusa masa in postura de prada, desi venisera pe insula exotica pentru a experimenta senzatia opusa.

VanderMeer introduce cateva optiuni interesante in arsenalul Predatorului, care daca n-ar fi oprit de codul sau de razboinic, probabil ar fi in stare sa curete insula in cateva minute, fara sa recurga la sinuciderea care implica un efect similar caderii unui meteorit.

Tabara “eroilor” e formata din personaje diversificate si multe dintre ele sunt descrise astfel incat traim cu senzatia nu numai ca aproape oricare dintre ele l-ar bate cu o mana pe Arnold, ci ne si intrebam permanent cine-i va veni de hac Predatorului si in ce mod.

Pentru cititorii romani va fi deosebit de amuzant sa citeasca pasajele in care apare ex-luptatorul de wrestling Horia Ursu, inspirat de persoana reala, directorul editurii Millennium Press, pe blogul caruia veti gasi detalii suplimentare despre relatia sa cu Jeff. Avem si o scurta referire la un alt roman, Bogdan Hrib, varul lui Ursu cel din carte, in viata reala si el director de editura. Descrierea e hilara:

Bogdan mirosea a parfum ieftin si-si pensa sprancenele. Avea obiceiul sa promita lucruri fara sa se tina de cuvant.

Cateva randuri mai incolo, un urs il decapiteaza. N-o sa va spun ce soarta are Horia, pentru ca asta e unul dintre lucrurile care contribuie la sporirea curiozitatii.

In ceea ce priveste redactarea din Predator, am dat peste o greseala mai mult sau mai putin grava la fiecare 20 de pagini din cele 238 cat are cartea, printre care si cateva dezacorduri, de genul “intrebarile te facea”. Mai multa atentie n-ar strica pentru satisfacerea mofturosilor ca mine. Am intalnit pana si numele editurii scris in doua moduri diferite la inceputul cartii.

Si din punct de vedere al continuitatii am dat peste o mica bubita. Pe la mijlocul cartii, ni se lasa senzatia clara ca Predatorul l-a omorat pe unul dintre cei cu roluri principale: “Predatorul fixa tunul cu plasma pe capul sau. Trei puncte rosii. Moarte instantanee. O fractiune de secunda mai tarziu, Predatorul”… a inceput sa faca alte chestii, si nu se mai face nici o referire la faptul ca ar fi decis sa nu traga in cele din urma. Peste cateva pagini aflam ca tipul e viu. Lucru care se datoreaza fara indoiala faptului ca extraterestrul nu l-a considerat o amenintare, dupa cum poate isi amintesc cei care au vazut si filmele. Pentru mine insa a fost confuz sa-l vad viu dupa ce am citit randurile respective.

La final insa am ramas cu impresia ca mi-as dori o ecranizare dupa cartea de fata, fie si numai pentru a vedea o parte din scenele descrise si pe care le-am reluat de mai multe ori in minte. Nici o alta carte n-ar strica. Pana atunci, puteti comanda online Predator: Teroare in jungla de pe siteul editurii Millennium Press. E recomandata mai ales fanilor seriei si celor pasionati de romane de actiune cu tenta science fiction.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
Jeff VanderMeer - Predator: Teroare in jungla, 8.2 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jeff VanderMeer, _Comentator: Alex Sima, Editura: Millennium Press | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Jeff VanderMeer – Predator: Teroare in jungla”

  1. Recenzii, articole, interviuri (16 - 23 iulie 2009) | Nautilus Says:
    24, 07, 2009 la 8:30 am

    […] TOWNPORTAL – Jeff VanderMeer – Predator: Teroare in junglă […]

  2. Lecturi de vacanţă (4): Nautilus 19 şi Year’s Best SF 26 « Ugly Bad Bear’s Blog Says:
    03, 08, 2009 la 11:56 pm

    […] Adrian Buzdugan. Tot la capitolul „news”, şi tot din Nautilus, e de semnalat un link către o recenzie la PREDATOR-ul lui Jeff VanderMeer semnată de Alex Sima, infatigabilul comentator de la TownPortal […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.