« Alexandru Petria – Deania neagra | Pagina principala | A. S. Byatt – The Children’s Book »
Virginia Satir – Arta de a fauri oameni
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Virginia Satir.;
Titlu: Arta de a fauri oameni;
Prin Arta de a fauri oameni psihoterapeuta Virginia Satir devine un partener de nedajde pentru fiecare parinte interesat de imbunatatirea relatiilor familiale. Parintii care vor citi aceasta carte se vor reintoarce la copilul care au fost candva, cu temeri si visuri, pentru a-si intelege mai bine proprii copii. Virginia Satir nu si-a propus sa-i critice pe acei parinti care au facut greseli, ci sa le ofere alinare copiilor ce au fost raniti, deveniti peste ani parinti. Pentru psihoterapeuta nu exista greseli, ci rani deschise, transformate in neputinte.
Dificultatile familiale analizate de Virginia Satir graviteaza in jurul catorva teme esentiale pentru evaluarea modului in care fiinta umana se dezvolta: stima de sine, relatia corp-minte-emotii, comunicarea, stabilirea unor reguli flexibile, menite sa faciliteze cresterea, dinamica familiala si latura spirutuala ca expresie a echilibrului interior. Psihoterapeuta subliniaza importanta stimei de sine in conturarea relatiilor sociale, in atentia acordata reactiilor corporale si emotionale, dar si in educarea copiilor. Un nivel scazut al stimei de sine are urmari directe in calitatea relatiei parinte-copil.
Sentimentul valorii personale se dezvolta numai intr-o atmosfera in care diferentele individuale sunt apreciate, iubirea este aratata in mod deschis, greselile sunt lectii din care se pot invata, comunicarea este deschisa, regulile sunt flexibile…
Un parinte ai caror parinti nu l-au incurajat si nu l-au apreciat risca sa isi mentina stima de sine la un nivel scazut. Daca nu va constientiza ca exista o relatie intre dificultatile intampinate in copilarie, stima de sine scazuta si atitudinile negative, critice si rigide exprimate in mediul familial, deciziile sale vor influenta negativ dezvoltarea psihica a copiilor. Virginia Satir arata ca un parinte isi poate rezolva propriile dificultati pe masura ce isi educa propriul copil.
Aparitia copiilor devine o noua sansa de a-si vindeca ranile aparute la varsta pe care o au acestia in prezent. Ajutandu-si copiii sa isi rezolve problemele, sa ia note mai mari si sa fie mai fericiti decat a fost el cand avea varsta lor, parintele are sansa de a descoperi si de a reanaliza acele situatii care au stat la baza fricilor, rusinii si opiniilor negative, nerealiste, exprimate in raport cu propria persoana.
Din fericire, nivelul stimei de sine poate creste, indiferent de varsta si de stare. Odata ce sentimentul de lipsa de valoare a fost invatat, el poate fi la fel de bine dezvatat si inlocuit de ceva nou.
In capitolele rezervate comunicarii, Virginia Satir propune exercitii la care poate participa intreaga familie. Fiecare membru al familiei va putea descoperi senzatiile, gandurile si emotiile aparute in prezenta celorlalti. Sunt accentuate cauzele interpretarilor gresite ale gesturilor sau ale actiunilor celor din jur, precum si stilurile defectuoase de comunicare. O comunicare ineficienta naste patru tipuri de personaje: impaciuitorul, acuzatorul, rationalul si confuzul.
Parintii dornici sa descopere solutii noi pentru a-si ajuta copiii sa inteleaga si sa respecte mai bine regulile, fara a folosi pedepsele sau corectiile fizice, vor fi incurajati sa reflecteze asupra catorva detalii: persoana care stabileste regulile, daca reguile tin cont de evolutia sociala a umanitatii, daca regulile sunt negociate in prezenta copiilor. Capitolele dedicate stabilirii limitelor si a regulilor contin si argumente legate de efectele negative ale interdictiilor privind exprimarea emotiilor negative. A fi furios nu inseamna a fi agresiv. Daca parintele ii permite copilului sa vorbeasca despre frustrarile, supararile si furiile sale, copilul va invata modalitati constructive si creative de a-si exprima emotiile, diminuand rusinea sau vinovatia.
Cititorii vor descoperi noi modalitati de a-si imbunatati dinamica relatiilor familiale. Virginia Satir prezinta modele pozitive de relationare in cadrul familiilor in care exista divorturi, copii adoptati, parinti vitregi sau tabuuri legate de sexualitatea adolescentilor. Parintii vor explora si vor invata cum sa contribuie la dezvoltarea adolescentilor, tinand cont de preferintele si de personalitatea unica a lor.
Am auzit odata un sculptor faimos spunand ca el asteapta sa vada ce scoate piatra la lumina in loc sa o forteze sa accepte ideile lui. A fi parintele unui adolescent seama cu acest proces.
Puteti comanda online cartea Arta de a fauri oameni de pe site-ul editurii Trei.
Autor: | Virginia Satir | An aparitie: | 2010 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Arta de a fauri oameni | Pret: | 42.75 RON |
Nr. pagini: | 464 | Editura: | Trei |
Subiecte: _Autor: Virginia Satir, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Trei | Nici un comentariu »