Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Stelian Turlea – In absenta tatalui

Articol postat de

Stelian Turlea - In absenta tataluiAutor: Stelian Turlea;
Titlu: In absenta tatalui;
Anul aparitiei: 2009;
Autorul recenziei: Adriana Gionea;

“O sa se intoarca el tata acasa” isi spune personajul principal al romanului In absenta tatalui, in timp ce in jurul lui apar primele semne ale Comunismului in Romania anilor ’50. Scriitorul Stelian Turlea nu urmareste constructia unei fresce sociale in care sa arate anomaliile unui regim politic absurd, ci opteaza pentru redarea transformarilor psihologice prin care trece un baiat de unsprezece ani al carui tata este condamnat la inchisoare. Din clipa in care afla ca tatal sau este arestat, evenimentele din jur capata dimensiuni marite. Lipsa unei figuri paterne securizante il determina sa-si asume responsabilitatile unui parinte in relatia cu fratele mai mic.

Atunci cand nu se refugiaza pe maidanul primelor prietenii, micul erou este preocupat sa isi demonstreze ca are forta de a depasi orice obstacol ce-i ameninta caminul. Gasirea unui brad in ajunul Craciunului capata importanta unui ritual de initiere, de trecere in lumea tatalui sau, la care isi raporteaza toate actiunile, iar bucuria fratelui mai mic devine prima confirmare a noilor puteri castigate prin explorarea lumii, mai ales dupa ce strabate prima oara orasul de unul singur.

Stiam ca Mosul trebuie sa gaseasca bradul in fiecare casa si, cu tata plecat si mama la munca, nu avusese cine sa faca rost de unul.

Expresivitatea dialogurilor si autenticitatea scenelor cotidiene ii ofera cititorului impresia ca il insoteste pe eroul romanului intr-o lume care se destrama brutal si fara prea multe explicatii firesti. Curiozitatea ii este retezata de raspunsurile vagi ale adultilor resemnati, care ii repeta obsesiv «astea-s vremurile ».

Pentru baiatul abia iesit din perioada copilariei, regimul comunist nu apare sub forma doctrinelor, a impotrivirii morale sau a pierderilor materiale. Stie, in schimb, ca o parte din casa va fi invadata, pe rand, de un securist si apoi de un cuplu muncitoresc artagos. Revolta politica ii este straina, dar este gata sa sfideze regula care ii interzice sa treaca prin fata caselor ocupate de soldatii sovietici, considerandu-i singurii vinovati pentru faptul ca este obligat sa parcurga un drum mai lung pana la scoala.

Atmosfera apasatoare specifica unei perioade pline de interdictii si sanctiunile amenintatoare nu il descurajeaza. Dupa ce se achita de obligatia participarii la serbarile de propaganda, se infrupta din savoarea placerilor interzise de regim. Se incumeta, astfel, sa inlocuiasca piesele de teatru despre taranii si muncitorii intovarasiti impotriva chiaburilor, cu fiorul provocat de protagonista unui film ce a primit deja aprecieri pozitive din partea camarazilor de joaca.

Evitand cliseele unei satire politice, Stelian Turlea reuseste sa redea o perioada sumbra asa cum este vazuta prin ochii celor care inca nu au fost prinsi in valtoarea dezumanizanta a resentimentelor sociale. In absenta tatalui poate fi comandata online de pe siteul Corint.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.2/10 (11 votes cast)
Stelian Turlea - In absenta tatalui, 9.2 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Stelian Turlea, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Corint, Editura: Leda | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.