Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Sandor Ferenczi – Sexualitate si psihanaliza

Articol postat de

Autor: Sandor Ferenczi;
Titlu: Sexualitate si psihanaliza;

Marea contributie a lui Sigmund Freud si a psihanalizei clasice a fost eliberarea de vinovatie a pacientilor ajunsi in cabinetul psihiatrului din cauza unor tulburari de natura sexuala. Trebuie reamintit ca teoria lui Freud legata de rolul dezvoltarii sexuale pentru mentinerea sanatatii psihice a fost sustinuta intr-o epoca a tabuurilor. Dar Freud nu a fost descurajat de criticile aduse metodelor sale de investigare a tulburarilor psihice si de vindecare a ranilor provocate de rigiditatea mediului social, care impingeau preocuparile si curiozitatile normale cu privire la sexualitate in zona patologica. Parintele psihanalizei isi incuraja pacientii sa discute liber despre traumele de natura sexuala, despre temerile si vinovatiile ascunse in spatele unui simptom care ii transforma, de multe ori, in paria. Sexualitate si psihanaliza poate fi considerata un ghid util, atat pentru studenti, cat si pentru cititorii pasionati de psihologie, care abia l-au descoperit pe Sigmund Freud. Este o sinteza foarte bine realizata, in care sunt clarificate marile teme din studiile acestuia. Recomand parcurgerea lucrarii in paralel cu alte opere scrise de parintele psihanalizei deoarece Sandor Ferenczi ii ajuta pe cititori sa inteleaga mai bine anumite concepte ale psihanalizei clasice, asemenea unei bune lucrari de introducere in studiile ramase in urma lui Freud.

Sandor  Ferenczi a fost unul dintre colaboratorii lui Sigmund Freud, continandu-i cercetarile. Prin lucrarea de capatai, Sexualitate si psihanaliza, si-a propus apropierea cercetarilor freudiene de public, transformand-o si intr-o pledoarie pentru nevinovatia psihanalizei, sustinuta in fata scepticilor. Desi este considerata o lucrare clasica, scrisa cu zeci de ani in urma, Sexualitate si psihanaliza inca mai naste controverse, curiozitati si dezbateri, ramanand una dintre cele mai bune sinteze introductive in opera marilor psihanalisti. Departe de a fi o vechitura, este o carte in care fiecare generatie isi gaseste raspunsuri deschise la intrebarile ce nu se pot rosti, uneori cu voce tare, desi ecourile problemelor ascunse devin tipatoare.

Structurata in treisprezece capitole, cartea lui Ferenczi abordeaza principalele teme din opera lui Freud: transferul, refularea amintirilor “rusinoase” din copilarie, proiectia, nevroza, visele, etapele dezvoltarii sexuale, tratarea pacientilor paranoici, simbolistica psihologica a interesului fata de bani si homosexualitatea. Fiecare capitol ilustreaza principalele concepte si metode psihanalitice prin intermediul unor exemple inspirate chiar din cazurile reale, tratate in cabinetul autorului (numele pacientilor au ramas confidentiale). Fiecare caz ne arata o parte din complicatul univers al sexualitatii umane.

Dincolo de asa-zisul hedonism, de impulsuri sau de tulburari afective, psihanalistii au gasit relatii familiale ostile, tabuuri si mituri inspaimantatoare legate de manifestarea interesului pentru erotism, anxietate, complexe, agresiuni sau amintiri pentru care multi adulti se invinovatesc desi nu ascund fapte anormale din punct de vedere psihologic. Acolo unde o educatie rigida gasea numai preocupari obsecene, inadecvate, psihanalistii au descoperit importanta sexualitatii pentru dezvoltarea fiintei umane. Freud a-nlocuit eticheta de obscen cu termenul de normalitate atunci cand sustineau informarea, analiza si autocunoasterea in locul superstitiilor legate de sexualitate.

Pentru scoala de psihanaliza, sexualitatea nu insemna doar satisfacerea unor nevoi bazale, ci latura umanitatii in care se adunau toate rezidurile trairilor si evenimentelor negative. Intrebarile indreptate spre propriul comportament sexual devenea, in viziunea lor, o poarta spre descoperirea si analizarea problemelor care blocheaza dezvoltarea psihologica. Cartea lui Sandor Ferenczi promite o lectura captivanta, in urma careia raman enigme personale si reflectii.

Puteti comanda online cartea Sexualitate si psihanaliza de pe site-ul editurii Herald.

Autor: Sandor Ferenczi An aparitie: 2012 (actuala editie)
Titlu: Sexualitate si psihanaliza Pret: 23.5 RON
Nr. pagini: 288 Editura: Herald
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Sandor Ferenczi - Sexualitate si psihanaliza, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Sandor Ferenczi, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Herald | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.