Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Primul meu fum

Articol postat de

Primul meu fumCoordonatoare: Andra Matzal;
Titlu: Primul meu fum;

Fumatori sau nu, cred ca veti fi ispititi de Primul meu fum.

Volumul coordonat de Andra Matzal cuprinde povestirile autobiografice ale unor personalitati culturale de referinta, precum: Aurora Liiceanu, Cheloo, Andrei Codrescu, Serban Foarta, Vasile Ernu, Lia Perjovschi etc.

Amintirea primului fum deschide tabachera celor mai intime reprezentari apartinand universului personal fragmentat in chistoace devorate compulsiv sau in halucinatii clandestine. Primul fum tras cu ezitare este legat de incercarea voluptatilor interzise, savurate in decorul urban omogenizat sau in peisajul rustic al taberelor artistice. Primul fum aminteste de prieteniile sudate prin complicitate.

Pe langa situatia in sine, produsa de substanta inhalata, asociez primul fum cu aura acelei perioade care, intr-un discurs al memoriei si al inevitabilei nostalgii, este un excelent catalizator, ba chiar un drog in sine (Michele Bressan).

Inainte de primul fum, apar focare prevestitoare: varul emancipat gazduit in timpul facultatii, scrumierele nesupravegheate de adulti, nevoia unui implant cu stima de sine, educatia prea severa, examenul de intrare in grupul rebelilor, petrecerile din camin…Toate acestea iau foc de la sfidarea primordiala a unei autoritati, dupa ce aspiratiile pubere sunt rulate in foita curiozitatii starnite de experientele anterioare ale amicilor.

Ametitoare, revelatoare sau, din contra, surprinzator de banale, senzatiile provocate de prima tigara sunt amplificate in functie de concentratia obiceiurilor precoce. In majoritatea povestirilor, prima tigara este un manifest imploziv al dorintei de autonomie. Satul de normele parentale neajustate, adolescentul se implica in ritualurile subversive ce marcheaza inaugurarea spatiului personal.

Maica-mea se retrasese in sufragerie, tocmai ca sa am camera mea, cu balcon. De pe la unu, cand stiam ca doarme, ieseam pe balcon cu o lampa, citeam si fumam. Nu vreau sa spun prostii, dar cred ca au fost cei mai frumosi ani din viata mea dinaintea Caderii (Bogdan Stanescu).

Experienta primului fum nu este lipsita de pericole. Vigilenta parintilor sau dealer-ul ‘tepar’ care nu intelege dorinta liceanului aspirant la identificarea cu Jim Morrison lasa un gust amar, indulcit abia de nostalgia adultului nonconformist.

Presarata cu mult umor autoironic, cartea se parcurge pe nerasuflate, iar fiecare povestire se trage adanc in gand si se elibereaza in rotocoale de reflectii si in hohote de ras.

Puteti comanda online cartea Primul meu fum de pe siteul editurii Art.

Autor: Andra Matzal (coord.) An aparitie: 2010
Titlu: Primul meu fum Pret: 25 RON
Nr. pagini: 250 Editura: Art
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Primul meu fum, 10.0 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Art | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.