Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Pio Baroja – El arbol de la ciencia

Articol postat de

Autor: Pio Baroja;
Titlu: El arbol de la ciencia;

Pio Baroja este unul dintre cei mai importanti scriitori spanioli. El arbol de la ciencia (1911) este romanul reprezentativ pentru stilul sau, daca e sa ii dam crezare insusi autorului.

Inca de la primele pagini romanul iti aminteste de parintele Realismului, Balzac. Personajele bine conturate, detaliile psihologice, analiza complexa a defectelor umane si atentia acordata tensiunilor social-istorice te ajuta sa iti imaginezi cum ar fi aratat Comedia Umana pe scena umanitatii hispanice.

Plasata in Madridul sfarsitului de secol XIX, actiunea romanului se invarte in jurul visatorului rebel Andres Hurtado, student la Medicina. Pio Baroja realizeaza portretul lui Andres in contrast cu trasaturile celorlalte personaje. Acesta va deveni panza inocentei, pe care sunt improscate culorile unor caractere diforme si ale unei societati guvernate de sleahta diletantilor zaharisiti.

Andres cunoaste defectele umane inca de mic. Moartea mamei sale l-a lasat pe mana unui tata autoritar si parvenit. Nici fratilor lui Andres Pio Baroja nu le-a rezervat niste trasaturi magulitoare. Vanitatea fratelui mai mare, o copie insipida a tatalui, lancezeala alcoolica a celor mijlocii si egoismul surorii intretin un mediu familial ostil, care-l predispune pe Andres la insingurarea melancolica, hranindu-i razvratirea in relatia cu modelul parental.

Se iba inclinando a un anarquismo espiritual, basado en la simpatia y en la piedad, sin solucion practica ninguna.

Refugiul lui Andres devine cunoasterea. Este pasionat de stiinta si de filozofie, dorind sa ajunga medic. Inscris la Medicina, deziluziile se vor inmulti. Va cunoaste profesori slab pregatiti, stundenti lipsiti de sensibilitate si doctori care isi dispretuiesc pacientii ajunsi pe drumuri, asa cum va vedea ca se intampla in sectia de boli venerice unde  cobaii sunt chiar femeile nevoite candva sa-si vanda corpul pentru a nu muri de foame. Acestia ii vor reprosa lui Andres ca este un  idealist vulnerabil, care se intereseaza prea mult de sufletele unor pacienti ‘pierduti’. Cititorul va descoperi, printre randuri, viziunea pesimista a lui Baroja asupra lumii academice madrilene din secolul al XIX-lea, intesata de parveniti si diletanti, care au transformat cultura spaniola intr-o copie decrepita a suratelor ei din elita europeana.

Anii de studentie reprezinta pentru Andres intrarea in cea mai mare biblioteca-societatea, cu extremele si oamenii ei ramasi fara demnitate in urma unor compromisuri devastatoare. Cunoaste aristocrate saracite, cazute in plasa codoaselor rapace, arivisti cu aspiratii intelectuale, ce vanau fete de familie buna, sarlatani si artisti condamnati la o viata mizera, apoi batjocoriti. Succesul academic ii rezerva un loc in cabinetul medical, dar si primul loc in sala unde se joaca spectacolul sumbru al societatii. Andres descopera ca altruismul, sinceritatea si compasiunea nu prea mai au protagonisti in acest spectacol.

La vida era un corriente tumultuoasa e inconsciente, donde los actores representaban una tragedia que no comprendian…

Cu fiecare capitol parcurs, cititorul are impresia ca este purtat de Andres Hurtado intr-o galerie de portrete, oprindu-se in fata fiecaruia pentru a-i afla istoria de viata. Pio Baroja face parte din categoria scriitorilor interesati de legatura dintre evenimentele biografice, mediul social si evolutia personajelor, construite pe baza unei fine analize psihologice. Scriitorul spaniol isi transforma personajul principal intr-un observator al societatii contemporane, alcatuita din caractere opuse. De-o parte se afla visatorii si rebelii care nu vor sa renunte la idealurile umaniste, iar de cealalta parte se afla parvenitii fara scrupule, cu trasaturi grotesti.

Personajul principal al romanului face parte din tipologia intelectualului insetat de cunoastere si dornic sa descifreze tainele Universului prin depasirea dualitatii biologic-spiritual. Dialogurile filozofice purtate de Andres Hurtado se invart in jurul a doua metafore: Arborele vietii si Arborele cunoasterii, evocand miturile biblice si operele filozofilor germani. Pasiunea pentru filozofie, viziunea stiintifica asupra vietii si compasiunea il introduc pe Andres Hurtado in galeria personajelor idealiste memorabile, la care scriitorii universali se raporteaza atunci cand vor sa inoveze arta romanului.

Replicile dense, consistenta observatiilor psihologice si franchetea satirica dau in vileag slabiciunile si viciile citadine, starnind interesul celor care stiu sa aprecieze influenta literara a unui clasic.

Puteti comanda online cartea El arbol de la ciencia de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Pio Baroja An aparitie: 2008 (actuala editie)
Titlu: El arbol de la ciencia Pret: 38 RON
Nr. pagini: 264 Editura: Alianza
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Pio Baroja - El arbol de la ciencia, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Pio Baroja, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Alianza, Libraria: Trasto | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Pio Baroja – El arbol de la ciencia”

  1. Cuentos en espanol | TownPortal - Carti Says:
    14, 09, 2013 la 7:45 pm

    […] de pe alte meridiane vorbitoare de limba spaniola. Este vorba despre Pio Baroja, autorul romanului El arbol de la ciencia, si al sau Madrid. Autorul prigonit in timpul Razboiului Civil din Spania este reprezentat in […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.