« Jeanne Kalogridis – Eu, Mona Lisa | Pagina principala | Don DeLillo – Punctul Omega »

Peter Esterhazy – Rubens si femeile neeuclidiene
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Peter Esterhazy;
Titlu: Rubens si femeile neeuclidiene;
Rubens si femeile neeuclidiene ni-l prezinta pe Esterhazy-dramaturgul. Cunoscut publicului mai ales datorita portretelor din cartea O femeie, in acest volum autorul maghiar prezinta cateva experimente din zona teatrului, imbinand absurdul, parodia si fetisurile culturale intr-o structura inedita. Volumul cuprinde patru piese: Sa fim bogati impreuna, Don Juan sau familia fericita, Rubens si femeile neeuclidiene, Treizeci si trei de variatiuni pe craniul-Haydn, scrise intre 2005 si 2009. Cititorii vor gasi o surpriza in aceasta colectie! Una dintre piese a fost publicata in premiera, inainte de-a fi tradusa in alte limbi in afara de cea romana.
Asa cum era de asteptat, Peter Esterhazy este un dramaturg nonconformist, care ia in deradere indicatiile scenice, arunca dezinvolt marile teme contemporane precum globalizarea, alienarea, exploatarea, menirea artistului, hedonism efemer vs. ideologie sau instrainarea in propria familie. Granita dintre umor si drama este imperceptibila, nu vei sti daca te vei cutremura de tristete sau de ras.
Veti gasi in experimentele dramaturgice ale scriitorului maghiar personalitati vechi ale artei, “reciclate” pentru a povesti despre nedreptatile istorice sau despre insingurarea omului modern. Nu e putin lucru sa-l determini pe Rubens, marele pictor flamand, sa-ti spuna de ce ar fi fost mai bine pentru omenire sa priveasca formele pline, carnatia rumena a unei Afrodite durdulii in loc sa preamareasca ideile nemuritoare. In atelierul unui Rubens imaginar mediteaza ucenicul care nu poate atinge desavarsirea, fiind capabil sa picteze doar amanuntele din fundalul compozitiei, se vaita fiul eclipsat de muzele voluptoase din preajma tatalui si se vorbeste despre moarte, intoleranta si resemnare.
Tot in randul marilor clasici, il gasim pe Haydn, pictor al sunetelor si protagonistul unei piese in care un inger putin cherchelit il compara mereu cu Mozart pentru a stabili cine merita titlul de copil-minune, ironizand, de fapt, obsesia pentru masuratori si recorduri, in dauna perfectiunii de amorul artei. Dincolo de semnificatiile de la suprafata, piesa Treizeci si trei de variatiuni pe craniul-Haydn mai ascunde si cateva interpretari nihiliste ale istoriei austro-ungare, Peter Esterzahy fiind, se pare, un adept al deghizarii marilor drame istorice in exercitii care aduc a teatru absurd.
Mai reduse ca dimensiuni, dar nu lipsite de consistenta, sunt piesele Sa fim bogati impreuna si Don Juan sau familia fericita (intitulata si Affolter, Meyer, Beil). In aceste doua piese, mesajul este mai usor de “intuit”. Discursurile cinice despre economie, forta de munca si nemultumirile angajatilor (Sa fim bogati impreuna) se alatura conflictelor familiale mocnite dintr-o familie care pune in scena o dramoleta (Don Juan sau familia fericita). Cele doua piese contin personaje in care majoritatea spectatorilor vor identifica persoane apropiate deoarece Peter Esterhazy le-a dat culori tragicomice unor probleme de relationare din viata de zi cu zi.
Piesele scrise de Peter Esterhazy vor sa provoace un amalgam de stari. Replicile, indicatiile scenice si aducerea unor personalitati clasice ale artei in prezent, demitizate, alcatuiesc un repertoriu in care normele dramaturgiei sunt rescrise cu multa abilitate. Autorul vrea sa ia in ras expectantele spectatorului cuminte. La inceput ii da impresia ca poate ghici usor mesajul, pe care il poate lega de problemele societatii actuale. Apoi isi agita personajele, introduce replici (aparent) fara sens, incat spectatorul sa aiba impresia ca asista la o farsa cu mari pretentii de opera dramatica. Exact cand este gata sa-i considere piesele drept o degringolada infinita, spectatorul este uimit de intorsatura profunda a replicilor, care starnesc tensiunea interioara cu putin timp inainte de lasarea cortinei. Asa este Peter Esterhazy, un rebel al scenei! Profaneaza teme grele si transforma comedia in apasari. Merita sa parcurgeti si acest volum daca i-ati citit alte carti si vreti sa-l vedeti intr-o alta ipostaza artistica.
Puteti comanda online cartea Rubens si femeile neeuclidiene de pe site-ul editurii Curtea Veche.
Autor: | Peter Esterhazy | An aparitie: | 2009 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Rubens si femeile neeuclidiene | Pret: | 17 RON |
Nr. pagini: | 208 | Editura: | Curtea Veche |
Subiecte: _Autor: Peter Esterhazy, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Curtea Veche | Nici un comentariu »