« Su Anisa – Saptamana merelor coapte | Pagina principala | Peter Esterhazy – Rubens si femeile neeuclidiene »
Jeanne Kalogridis – Eu, Mona Lisa
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Jeanne Kalogridis;
Titlu: Eu, Mona Lisa;
Unii au fost captivati de misteriosul ei suras. Altii au luat-o drept o femeie urata, constestandu-i faima, dar admiratorii i-au contrazis, adorandu-i farmecul usor androgin. A fost rapita si gasita, peste ani, in camera unui hotel ierftin, i s-a rezervat un loc privilegiat la Muzeul Luvru, a fost mistificata de criticii de arta si parodiata de internauti. Legenda ei a transformat un simplu portret intr-o lume in sine, unde inchipuirea privitorului nu are limite. I s-au atribuit amanti, legaturi cu marii artisti ai Florentei, i s-au cautat averile, dar ea, contrar statutului de vedeta, s-a evaporat cand privirile au devenit intruzive si a fost zgarcita cu declaratiile referitoare la viata personala. Ati recunoscut-o? Este Mona Lisa, muza iubitorilor de portrete misterioase. Printre acestia se numara si Jeanne Kalogridis, care si-a imaginat autobiografía tinerei florentine. Eu, Mona Lisa este unul dintre cele mai bune romane care imbina datele istorice si fictiunea, citite de mine pana acum. Il recomand tuturor celor indragostiti de Renastere, o perioada inepuizabila in subiecte literare.
Zambesti pentru a ispiti vreun iubit, sau pentru a-ti ascunde inima franta, Mona Lisa? Avea s-o intrebe Nat King Cole peste veacuri. Ambele!, i-ar fi raspuns, dac-ar fi sa ne luam dupa jurnalul refacut in mintea scriitoarei Jeanne Kalogridis. Inima i-a fost franta de pierderea fiintelor iubite, de imaginea Florentei cazute in ghearele unui fanatic religios (Savonarola), iar amorezul ispitit este chiar fiul Magnificului (Lorenzo de Medici). In fata ei, Florenta, inima Renasterii, se deschide pentru a-i oferi tot ce are mai frumos, dar si ce ascunde mai urat si mai josnic. Tradarile insangerate, intrigile, secretele greu de indurat si nelipsita invidie roiesc in jurul protagonistei, fiind la fel de numeroase precum nobilii care-i promit o partida maritala pe cinste.
Mona Lisa este un portret feminin atipic. Leonardo da Vinci nu a vrut sa picteze inca o fecioara suava, dar ademenitoare, cu trasaturi perfecte, cum era Simonetta Vespucci (cunoscuta drept Venera din opera lui Botticelli). A vrut, in schimb, sa redea o privire adanca, patrunzatoare. Mona Lisa, desi nu este o frumusete ideala, atrage privirile, dar, in cele din urma, isi tine adoratorii la distanta. Un astfel de personaj se dovedeste a fi si Mona Lisa lui Jeanne Kalogridis- o adolescenta matura pentru varsta ei, fortata sa ia decizii grele in ciuda naivitatii candide, iubitoare de arta, curioasa in fata unei lumi interzise oricarei femei din societatea patriarhala. Mona Lisa nu era o partida usoara. Nu avea frazele de complezenta din arsenalul unei tinere fermecatoare care-si dadea ochii peste cap, priceputa la flirtul rafinat. Dimpotriva, indaratnicia, intrebarile care nu acceptau bariere in calea secretelor dezvaluite si franchetea dezinvolta o faceau greu de stapanit, dar suficient de atragatoare pentru a intra in gratiile marelui Lorenzo de Medici. Admiratia lui ii va deschide calea spre Florenta secreta, spre cei mai ravniti nobili, dar si spre marile comploturi.
Cand a fost intrebata ce-si dorea de ziua ei, Mona Lisa, fiica celui mai mare negustor de matasuri din Florenta era satula pana peste cap de podoabe. Avea parte de obiecte scumpe in fiecare zi, inecata fiind intr-un confort ultraprotectiv, rezervat fecioarelor bogate, scoase din incaperile palatului doar pentru a fi petite. Si-a dorit, in schimb, vizita unui mare cititor in stele, considerat si un “profet” al trecutului personal repetat in viitor. Asa va afla, in ciuda oprelistilor, care au fost secretele morbide ale familiei. Pe langa toate acestea, ghicitorul ii prezice un viitor incarcat de conflicte, razbunare, crime si tradari.
Din ziua prezicerilor, intamplarile se rostogolesc spre marile aveturi ale vietii ei. Crizele unei mame bolnave de epilepsie ii vor impinge tatal spre cercul intunecat al fanaticilor condusi de Savonarola. Sfaturile calugarului smintit duc la moartea mamei, aceasta fiind considerata “posedata”. Pierderea ei va fi insotita si de niste descoperiri intunecate legate de fata malefica a tatalui sau, care o transforma pe Mona Lisa intr-o razvratita, dar si intr-o femeie precoce. Farmecul sau este asemenea matasurilor in care drapajele nasc umbre, ape de lumina si niste straluciri neasteptate. Cand si-a luat viata in propriile maini, Lorenzo de Medici a introdus-o in cercul sau de artisti si de nobili influenti. Sa nu uitam de contextul istoric! Ne aflam in Florenta, unde Magnificul ia deciziile finale si aproba casatoriile din familiile bogate. Pentru Mona Lisa este pus de-o parte chiar mezinul, Giuliano de Medici, care poarta numele unchiului sau, ucis in timpul unui complot pus la cale de familia rivala- Pazzi.
In umbra Magnificului, Mona Lisa mai vede un protector. Si cine nu si l-ar dori in postura de prieten devotat pe Omul Universal, intrupat sub numele de Leonardo da Vinci. Acesta se ofera sa-i faca portretul, dezvaluindu-i un farmec de care tanara Mona Lisa nu prea era constienta. Alaturi de Leonardo da Vinci, Mona Lisa va trece de primejdii, orientandu-se cat mai bine prin labirintul Florentei aflate in plina criza. Aceasta Florenta este abundenta, aduna arta si cinismul, intelectualii si conspiratorii marunti, devenind si ce-a de-a doua protagonista a romanului. Mona Lisa este legata de marile familii rivale ale orasului prin multe secrete mostenite de la parintii ei, dezvaluite incet, spre bucuria amatorilor de suspans. Jeanne Kalogridis a stiut cum sa-si aleaga sursele, transformand informatiile istorice in tablouri expresive, in scene de interior pline de nuante, in decoruri care-ti iau rasuflarea daca esti pasionat de arta.
De Lorenzo am aflat. Leonardo a zis si el Prezent! in timp ce-o picta pe Mona Lisa. Dar Giocondo, faimosul negustor? El unde este? De ce nu este asezat langa ea, doar e sotul ei, nu? De ce i se zice si Gioconda dupa ce l-a ales pe Giuliano de Medici? Sunt intrebarile puse de aceia care mai stiu cate ceva despre adevarata Mona Lisa. Inainte de-a deveni sotia lui Giocondo pentru a razbuna familia Medici, Mona Lisa a fost indragostita de mezinul Magnificului, Giuliano, asadar barbatul cunoscut oficial drept sotul ei va intra in scena mai tarziu.
In urma evenimentelor care inlatura familia Medici de la conducerea Florentei, viata protagonistei se tranforma intr-un joc de umbre si lumini. Ea insasi devine un contrast, in care se zbat sentimente luminoase, nobile, si furia unei fiinte care si-a pierdut cele mai apropiate persoane. Setea de razbunare si dragostea pentru arta vor fi talerele unei balante tipice pentru Florenta cazuta in mainile calugarului Savonarola, inamicul cunoasterii (temelia Renasterii). Cand lumea devine apasatoare, Leonardo da Vinci este un sfetnic bun, dar si un cufar plin de secrete! Oare ce-l determina sa-i fie atat de aproape modelului preferat? Veti afla mai tarziu, dupa ce-ati parcurs romanul cand lent, admirand incaperile palatelor, cand in ritm alert, datorita intamplarilor care va tin cu sufletul la gura. Eu, Mona Lisa este cartea unei scriitoare migaloase, care devine, la randul ei, acaparata de legendele tesute in jurul protagonistei.
Puteti comanda online romanul Eu, Mona Lisa de pe site-ul editurii Humanitas.
Autor: | Jeanne Kalogridis | An aparitie: | 2012 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Eu, Mona Lisa | Pret: | 47 RON |
Nr. pagini: | 472 | Editura: | Humanitas |
Subiecte: _Autor: Jeanne Kalogridis, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | 2 Comentarii »
15, 02, 2013 la 12:29 am
[…] Zambesti pentru a ispiti vreun iubit, sau pentru a-ti ascunde inima franta, Mona Lisa?Avea s-o intrebe Nat King Cole peste veacuri. Ambele!, i-ar fi raspuns, dac-ar fi sa ne luam dupa jurnalul refacut in mintea scriitoarei Jeanne Kalogridis. Inima i-a fost franta de pierderea fiintelor iubite, de imaginea Florentei cazute in ghearele unui fanatic religios (Savonarola), iar amorezul ispitit este chiar fiul Magnificului (Lorenzo de Medici). In fata ei, Florenta, inima Renasterii, se deschide pentru a-i oferi tot ce are mai frumos, dar si ce ascunde mai urat si mai josnic. Tradarile insangerate, intrigile, secretele greu de indurat si nelipsita invidie roiesc in jurul protagonistei, fiind la fel de numeroase precum nobilii care-i promit o partida maritala pe cinste. […]
25, 08, 2013 la 6:11 pm
[…] invaluite in legende si mistere. Asa cum a trecut dincolo de zambetul enigmatic afisat de o alta florentina celebra, Mona Lisa, tot asa a vrut sa exploreze imaginea secreta a Caterinei, razandu-le in fata mai ales […]