Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Paul Theroux – Necunoscuta de la Palazzo d’Oro

Articol postat de

Autor: Paul Theroux;
Titlu: Necunoscuta de la Palazzo d’Oro;

Scriitorul american Paul Theroux s-a remarcat mai ales datorita cartilor de calatorie despre India, China sau Patagonia. In randul cititorilor din Romania devine cunoscut prin volumul de povestiri Necunoscuta de la Palazzo d’Oro. Recenziile din rubricile culturale ale publicatiilor anglo-saxone au pus accentul pe tenta erotica a prozelor din volum, dar si pe capacitatea scriitorului de a reda culisele subtile ale seductiei si ale unei sexualitati timpurii. Totusi, Paul Theroux nu scrie povestiri erotice. Pentru acesta, erotismul nu este un scop necesar unei bune vanzari, ci doar un mijloc pentru a descoperi secretele, temerile si motivele ascunse in abisul personajelor sale.

Volumul cuprinde patru povestiri: Necunoscuta de la Palazzo d’Oro, Amintirile unui Iuda, O povestire africana si Nimfe despletite. Toate au in comun tema seductiei, in spatele careia stau ascunse mecanisme psihologice alambicate, labirinturi emotionale dureroase, amintiri adolescentine tulburatoare si obsesii. Fie ca sunt nobili plictisiti, studenti aventurieri, puberi ezitanti sau adulti habotnici, protagonistii isi mascheaza dramele, anxietatile, placerile vinovate, fanteziile si vanitatile sub masca dorintei si a dominatiei sub forma seductiei.

Spre aceste detalii ascunse in spatele unei aparente picante se indreapta Paul Theroux, folosindu-se de lupa unei analize psihologice. Povestirile sale incep ele insele prin a seduce. Fiecare cititor este ispitit fie printr-un decor exotic, fie printr-un peisaj mediteranean, fie prin aparentele inselatoare ale unui orasel unde nu se imtampla nimic, dar este, in realitate, asemenea unei fete cuminti ce pune in scena jocuri tentante, pe ascuns. Dupa ce va trece de primele zece pagini, cititorul va gasi rasturnari de situatii, portrete mai greu de interpretat si decoruri in nuante mult mai adanci, peste care se lasa umbrele trasaturilor de sub masca unei atractii.

Personajele sale calatoresc pe urmele tentatiei obsesive pana in oraselele din sudul Italiei, in Hawaii, in Africa sau in Las Vegas. Toate au in comun teama de singuratate, batranete si respingere. Paul Theroux isi incepe volumul prin aventurile unui student american in Sicilia, unde va fi atras de o turista bogata din Germania, al carei trup a fost modificat de un chirurg plastic deghizat in servitor. Ce pare a fi o relatare plina de stereotipuri se termina printr-o dureroasa reflectie asupra tineretii si fricii in fata mortii. O varianta feminina a turistei obsedate de un corp mult mai tanar este si personajul din povestirea Nimfe despletite. Fost avocat plin de succes, cand iese la pensie decide sa-si cumpere o casa in Hawaii, unde cade in plasa unor localnice angajate sa-i faca menajul. Sperand ca-si va recupera vitalitatea din tinerete alaturi de ele, si le imagineaza asemenea unor nimfe capricioase, asa cum sunt cele din tabloul scump inclus in colectia sa de arta. In loc de femeile supuse in fata celui pregatit sa-si etaleze prosperitatea, va gasi doua frumuseti care i se refuza, transformandu-i      dorinta intr-o iluzie tardiva si ridicola.

Pasiunea lui Paul Theroux pentru calatorii lasa urme si in acest volum de fictiune. O povestire africana este, de  fapt, strania biografie a unui fermier indragostit de o bastinasa. La inceput, relatia se dorea o reinviere a jocului dintre stapanul coloniei si o sclava de abanos, dar rolul victimei si al calaului se va schimba spre final. Atmosfera grea, frontierele trasate de culoarea pielii, suspansul, misterul si fantomele din fostele colonii amintesc de nuvelele si povestirile scrise de Muriel Spark.

Sexul vinde, spunea o reteta primitiva a succesului masurat in exemplare vandute. Migala detaliilor psihologice, nuantarea motivelor adanci care stau in spatele unui erotism nonsalant si deturnarea tuturor amanuntelor picante in zona unei explorari a inconstientului nuanteaza aceasta reteta si ii atrage doar pe cititorii decisi sa evite lecturile facile. Puteti comanda online cartea Necunoscuta de la Palazzo d’Oro de pe site-ul editurii Leda.

 

Autor: Paul Theroux An aparitie: 2012 (tradusa in limba romana)
Titlu: Necunoscuta de la Palazzo d’Oro Pret: 39.90 RON
Nr. pagini: 384 Editura: Leda
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Paul Theroux - Necunoscuta de la Palazzo d'Oro, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Paul Theroux, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Leda | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.