Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Naghib Mahfuz – O mie si una de nopti si zile

Articol postat de

Autor: Naghib Mahfuz;
Titlu: O mie si una de nopti si zile;

Seherezada lui Naghib Mahfuz spune povesti despre Egiptul modern, dar este suficient de abila pentru a evita cenzura, alegand niste personaje care au trait acum cateva secole. Fanaticii si conducatorii autoritari se delecteaza primind roadele imaginatiei bogate, dar nu baga de seama cand povestea se preschimba intr-o satira necrutatoare. O mie si una de nopti si zile ne prezinta o Seherezada-sotie de sultan. Acum traieste alaturi de un vulcan adormit, de unde pot erupe oricand furia, intrigile si actele sangeroase, la care se dedau toti oamenii palatului.

Dupa ce l-a sedus pe sultan, nascocind povesti cu talc, Seherezada a putut supravietui. Conducatorul sangeros a fost induplecat, iar impulsivitatea a fost molesita prin senzualitate. Dar cea mai cunoscuta povestitoare din lumea araba nu mai crede in somnul demonilor, odata eliberati de viciile puterii. Desi are tot ce si-ar dori, Seherezada este nefericita. In jurul paradisului oferit de sultan roiesc slujitori parsivi, deserviti, la randul lor, de stapanii mahalalelor, niste pungasi care isi fac veacul prin labirintul bazarului.

Cand a scapat de mania sultanului, Seherezada s-a gasit in fata altui pericol, nevazut, dar avand niste urmari devastatoare. Niste ifriti (duhuri, in varianta musulmana) au scapat din captivitate, asa cum s-a intamplat si in povestea lui Aladin. De ifriti se apara orice bun credincios, iar aparitia lui in casa vreunui muritor atrage dispretul intregii comunitati. Ifritii eliberati de Naghib Mahfuz dau glas dorintelor ascunse, malefice. Sunt vocea din tenebrele smeritilor, umbra vietii aparent curate. Ifritii le vor comanda unor stalpi ai sultanatului crime, abuzuri si alte faradelegi. Viciile, lacomia si neputinta in fata slabiciunii vor fi puse in carca unor duhuri viclene, care apar in vis, apoi vor sa acapareze cugetul, asemenea unei transe intunecate.

Cartea lui Naghib Mahfuz a fost considerata o parabola subversiva, un protest mascat impotriva regimurilor politice din Egiptul epocii sale. Citind O mie si una de nopti si zile, gandul ma poarta si catre Ulysses, romanul scris de James Joyce. Mahfuz si Joyce s-au inspirat din literatura clasica a spatiului cultural din care provin, dar i-au rastalmacit intelesurile si au schimbat demonii exteriori cu duhurile plasmuite chiar de fata intunecata a protagonistilor. Asemenea lui Ulise in varianta irlandeza, Seherezada moderna este nevoita sa-si izbaveasca regatul interior luptand impotriva maladiilor sufletesti, de o parsivenie maligna, care i-ar face invidiosi chiar si pe vrajmasii eroului din Itaca.

O mie si una de nopti si zile ni-l dezvaluie pe Naghib Mahfuz in ipostaza de artizan al povestirii, care amesteca rabdarea unui miniaturist, chemat sa ilustreze pretioasele manuscrise ale sultanului, si migala unui arabesc plin de linii serpuitoare si incalcite. Citindu-i romanul, iti vine in minte verva narativa a celui nevoit sa caute supravietuirea targuindu-se in bazarul imaginatiei. Asemenea Seherezadei, Naghib Mahfuz si-a castigat gratierea prin cuvantul seducator.

Puteti comanda online O mie si una de nopti si zile de pe site-ul editurii Humanitas Fiction.

Autor: Naghib Mahfuz An aparitie: 2008 (actuala editie)
Titlu: O mie si una de nopti si zile Pret: 29 RON
Nr. pagini: 252 Editura: Humanitas Fiction
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Naghib Mahfuz - O mie si una de nopti si zile, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Naghib Mahfuz, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas Fiction | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Naghib Mahfuz – O mie si una de nopti si zile”

  1. Iubirea pe mai multe continente | TownPortal - Carti Says:
    14, 02, 2013 la 11:55 am

    […] Seherezada lui Naghib Mahfuz spune povesti despre Egiptul modern, dar este suficient de abila pentru a evita cenzura, alegand niste personaje care au trait acum cateva secole. Fanaticii si conducatorii autoritari se delecteaza primind roadele imaginatiei bogate, dar nu baga de seama cand povestea se preschimba intr-o satira necrutatoare. O mie si una de nopti si zile ne prezinta o Seherezada-sotie de sultan. Acum traieste alaturi de un vulcan adormit, de unde pot erupe oricand furia, intrigile si actele sangeroase, la care se dedau toti oamenii palatului. […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.