« Ibn Hazm al-Andalusi – Colierul porumbitei. Tratat despre dragoste si indragostiti | Pagina principala | August Strindberg – Salonul rosu »

Nagai Kafu – Komayo. Povestea unei gheise
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Nagai Kafu;
Titlu: Komayo. Povestea unei gheise;
Tenacitatea si abilitatile unei gheise pot fi cizelate abia in lupta cu timpul. Anii care trec pot face din ea o legenda a epocii sale ori, dimpotriva, o floare ofilita prea devreme si uitata intr-o singuratate mizera. Pe langa talentul de a imbina gratia, erotismul si arta, gheisa matura, cu forme devenite mai pline de-a lungul anilor, trebuie sa invete cum sa jongleze cu favorurile admiratorilor, dispusi sa-i intretina gusturile rafinate si faima. Scriitorul Nagai Kafu este renumit mai ales pasiunii sale pentru viata femeilor din cartierele de placeri. Reuseste sa intre in culisele afective ale unei ghiese, aratand latura trista din spatele unui chip de portelan, asortat cu un chimono matasos.
Komayo se reintoarce in cartierul placerilor din Tokyo pentru a redeveni gheisa de altadata. A plecat de acolo in urma cu sapte ani pentru a putea fi considerata o femeie respectabila, la bratul unui barbat dintr-o familie nobila. Dupa ce a ramas vaduva, traiul in satul friguros unde s-a nascut fostul ei sot i s-a parut sufocant, fiind barfita mai ales din cauza vechii indeletniciri. Ii lipseau atmosfera caselor de ceai, spectacolele de kabuki si frumusetea efemera a cartierelor nocturne. A lasat in urma familia sotului ei si a luat primul tren spre Tokyo, simtind nerabdarea de a strabate iar strazile intesate de gheise, dar si vinovatia de a renunta la imaginea unei vaduve rezervate in fata placerilor.
Ajunsa in cartierele de placeri din Tokyo, redevine gheisa apreciata din trecut, desi trecerea anilor ii aduce teama de a fi data uitarii mai usor de catre admiratorii generosi, mereu acaparati de prospetimea gheiselor incepatoare. Desi abia implinise douazeci si cinci de ani, Komayo este considerata putin trecuta pentru a mai pastra multa vreme succesul de altadata. Devine pragmatica si accepta protectia unui fost iubit si a unui anticar brutal si dezgustator, poreclit « monstrul marin », care o transforma intr-un festin sexual, ignorand statutul de artista al unei gheise. Iesirea din calvarul sufocant, in care supliciile trebuie suportate cu seninatatea disimulata a femeii aflate in slujba cautatorilor de placeri, este iubirea fata de un actor de kabuki, Segawa.
Alaturi de Segawa, Komayo se poate lasa in voia sentimentelor, o libertate nepermisa unei gheise. Dar clipele de voluptate clandestina petrecute alaturi de unui dintre cei mai buni actori ii sunt numarate de invidia unei rivale. Komayo trebuie sa invete cum sa devina acrobata gratioasa, capabila sa-si tina emotiile in frau pentru a putea afisa mimica serena a papusii de portelan, care imbina rafinamentul erotic, inocenta fecioarei si abilitatile unei artiste complexe. Aceasta acrobata va trebui sa-si tina echilibrul deasupra unei prapastii unde o pot inghiti caderea in dizgratie, intrigile umilitoare ale celorlalte gheise, insingurarea si cruzimea unor protectori hrapareti, obisnuiti sa desfaca braul unui chimono fara a tine cont de ritualul minutios in care farmecul gheisei le va fi oferit lent.
Citind romanul scris de Nagai Kafu, rasfoiesti, de fapt, un album plin de stampe decadente. Gheisele sunt obosite, coafura plina de ornamente lucrate migalos este desirata, iar chimonoul nu mai poate masca gesturile neglijente ale disperarii. Aceste stampe iti amintesc de balerinele din compozitiile realizate de pictorul Edgar Degas. Gheisele din Tokyo si balerinele din vechiul Paris intretineau o magie vizuala, dar ascundeau o viata dezolanta, fiind mereu amenintate de lacomia unor viitori “protectori”. Nagai Kafu spulbera fantezia occidentalului cu privire la viata reala a gheiselor. Cronicar lucid al cartierelor de placeri, acest scriitor nipon desface chimonouri, dezveleste cateva trupuri obosite de prea multe atingeri calculate si deconspira trairile sumbre din spatele unor chipuri albe.
Komayo este paravanul frumos pictat, care trebuie sa desparta o iluzie senzuala de ingrata realitate, intr-o Japonie aflata in plina metamorfoza si dorind sa lase in urma traditiile perioadei Edo pentru a transforma gheisa, care nu se ofera, intr-o jucarie mult prea ieftina. Romanul scris de Nagai Kafu pare a fi enciclopedia unei lumi (aproape) date uitarii si a unei feminitati greu de inteles. Komayo, gheisa care deserveste, sacrificata pe altarul deliciilor trecatoare, va fi nevoita sa traiasca din urmele permanente ale unor capricii schimbatoare, in care se lasa prinsi, din cand in cand, vizitatorii noptii.
Puteti comanda online Komayo. Povestea unei gheise de pe site-ul editurii Humanitas.
Autor: | Nagai Kafu | An aparitie: | 2012 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Komayo. Povestea unei gheise | Pret: | 22 RON |
Nr. pagini: | 200 | Editura: | Humanitas |
Subiecte: _Autor: Nagai Kafu, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »