Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mukhtar Mai – Dezonorata

Articol postat de

Mukhtar Mai - DezonorataAutor: Mukhtar Mai;
Titlu: Dezonorata;

Mukhtar Mai este una dintre femeile pakistaneze care au atras atentia asupra discriminarii. Victima unui viol colectiv dictat de legile tribale, Mukhtar Mai decide sa lupte cu propria umilinta, pentru a povesti, in cartea Dezonorata, ororile ce pot mutila viata femeilor ce traiesc intr-o societate dominata de misogini.

Drama lui Mukhtar Mai incepe in momentul in care fratele ei, Shakkur este acuzat de seducerea Salmei, o femeie din alt clan. In regiunile traditionaliste din Pakistan era suficient ca o femeie sa fie surprinsa vorbind cu un baiat, fara ca acesta sa fie logodnicul sau sotul ei, pentru a-si dezonora intreaga familie. Onoarea unui barbat, implicit a unei familii, consta in castitatea femeilor, de aceea ele devin tinta razbunarii in conflictele provocate de barbati. A viola sotia sau fiica rivalului constituie suprema recompensa intr-o disputa. Multe femei prefera sa nu reclame violul, tocmai pentru ca risca sa fie invinuite de adulter sau de seducerea agresorului.

In cazul lui Mukhtar Mai, reprezentantii jirga (tribunalul traditional ce inlocuieste, de multe ori, instantele judecatoresti oficiale) decid ca ea sa fie violata, pentru a rascumpara onoarea fetei din celalalt clan. Sentinta dictata era un pretext prin care barbatii din celalalt clan umilesc familia lui Mukhtar, deoarece se tem ca le vor fi luate pamanturile. Violurile, jafurile si bataile sunt armele prin care un clan dominant isi pastreaza suprematia teritoriala. Ei sperau ca umilirea lui Mukhtar printr-un viol colectiv o va determina sa recurga la sinucidere, pentru a scapa de rusinea suportata de intreaga familie.

Pentru ei, femeia nu este decat un obiect aflat in posesia lor, fie pentru a se lauda cu el, fie pentru a se razbuna pe el. Dupa cum le dicteaza orgoliul tribal, ori se casatoresc, ori recurg la viol. Ei stiu ca o femeie umilita prin siluire nu are alta alternativa decat sinuciderea. In felul acesta, nu mai au nevoie de arme. Violul ucide. Violul este arma cea de pe urma. Violul serveste pentru a umili pentru totdeauna celalalt clan.

Mukhtaran Mai inlocuieste sinuciderea cu lupta impotriva agresorilor. Armele ei nu sunt intimidarea sau crima. Ca orice femeie, lipsita de forta izvorata din brutalitate, Mukhtar Mai dispune de arme rafinate precum rabdarea, perseverenta, curajul de a le povesti jurnalistilor straini drama femeii discriminate si abuzate, dar si dorinta de a se educa, pentru a-si cunoaste drepturile constitutionale, drepturi pe care majoritatea femeilor pakisteneze nu le cunosc, accesul la educatie fiindu-le interzis de ‘capul familiei’ ce se vrea deservit, nu contrazis.

Lungul drum al femeii catre demnitate va trece prin biroul politistului educat in spiritul unei legi stravechi, ce apara suprematia masculina, ca nu cumva o femeie sa-si paraseasca ograda pentru a depune vreo plangere impotriva celor ‘indreptatiti’ sa dispuna de viata ei dupa bunul lor plac. Politistul stie ca Mukhtar este analfabeta si ca orizontul ei se margineste la curtea casei parintesti. O intimideaza, iar Mukhtar isi pune amprenta pe o foaie alba, ce urma sa fie umpluta, ulterior, cu declaratiile favorabile violatorilor.

Indrazneala lui Mukhtar Mai este prezentata in presa locala si internationala. Organizatiile ce apara drepturilor omului fac presiuni asupra autoritatilor pentru ca vinovatii sa fie judecati. Banii primiti din partea reprezentantilor guvernamentali, ca despagubire, si donatiile venite din partea oficialilor canadieni sunt alocate construirii unei scoli pentru fete, in satul lui Mukhtar. La randul ei, Mukhtar decide sa invete alfabetul, pentru a nu-si mai pune amprenta vreodata pe un document indescifrabil. Nu cere azil politic, ci dreptul la viata, in numele tuturor femeilor violate sau ucise cand vor sa fie stapanele propriei existente. Decide sa ramana in satul ei, pentru a contribui la scolarizarea fetelor.

Cel mai important lucru pe care l-am descoperit, pornind de la necesitatea de a educa fetele si de a le da posibilitatea ca, prin alfabetizare, sa se deschida spre lume, a fost necesitatea ca fiecare sa se recunoasca pe sine ca fiinta omeneasca. A trebuit sa invat sa exist ca femeie si sa-mi respect aceasta conditie.

Experienta traumatizanta o ajuta sa constientizeze efectele negative ale ignorantei si ale principiilor misogine asupra relatiei dintre femei si barbati. Desi isi propune educarea fetelor, Mukhtar admite si baieti la scoala deschisa de ea, tocmai pentru a demonstra ca singura cale spre libertate si respect este cunoasterea.

Educatia fetitelor se poate face destul de usor, pe cand a baietilor, ce se nasc in aceasta lume de brute si, care au ca exemplu comportamentul fratilor mai mari, este o incercare mult mai grea.

Cartea scrisa de Mukhtar Mai are valoarea unui document psihologic menit sa prezinte toate parghiile sociale prin care femeile sunt impiedicate sa isi cunoasca drepturile. Alfabetizarea, cunoasterea si infruntarea propriilor temeri si umilinte sunt armele mentale folosite de ea pentru a lupta impotriva agresorilor. Curajul lui Mukhtar Mai de a depasi rusinea, pentru a povesti evenimentele traumatizante a reusit sa atraga atentia asupra unor practici inumane la care inca mai sunt supuse femeile.
Puteti comanda online cartea Dezonorata de pe siteul editurii ALL.

Autor: Mukhtar Mai An aparitie: 2009
Titlu: Dezonorata Pret: 14,9 RON
Nr. pagini: 144 Editura: All
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.7/10 (11 votes cast)
Mukhtar Mai - Dezonorata, 9.7 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mukhtar Mai, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: All | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.