Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mori Ogai – Vita sexualis

Articol postat de

Mori Ogai - Vita SexualisAutor: Mori Ogai;
Titlu: Vita sexualis;

Analiza introspectiva a propriului erotism inhibat il determina pe Kanai Shizuka, personajul principal al romanului Vita sexualis, sa isi reinterpreteze primele experiente amoroase. Talentul scriitorului Mori Ogai se regaseste in preocuparea pentru substratul psihologic al sexualitatii umane.

Desi evoca faimoasele stampe japoneze cu subiecte erotice, Mori Ogai nu este interesat de construirea unor scene animate de extravagantele ritualuri de seductie specifice cartierelor de placeri din Tokyo, ci, mai degraba, incearca sa readuca la suprafata primele zvacniri ale libidoului. Astfel, in locul unor imagini pline de culoare infatisandu-le pe marile curtezane orientale, cititorul va descoperi o succesiune de amintiri cu intelesuri subtile, in care aluziile erotice arunca o lumina difuza asupra trairilor vulcanice.

Ajuns la maturitate, Kanai isi analizeaza sexualitatea sub imboldul incercarii de a elucida lipsa interesului pentru operele centrate pe redarea explicita a erotismului. Kanai retraieste aparitia primelor manifestari sexuale insirate prin intermediul unor amintiri spontane intense, pe care le imortalizeaza sub forma unui manuscris.

Poti gasi oriunde carti pline de mascari, care mai de care mai desantate, dar nu gasesti nicaieri un tratat serios despre sex. S-au scris mii de poezii despre dragoste, dar, desi nu se poate nega relatia dintre dragoste si sex, ele nu se suprapun perfect. Exista referiri la libido in anale judecatoresti, in tratate de medicina, dar majoritatea tind sa descrie doar anumite tulburari ale comportamentului sexual uman.

Scenele pline de secrete, dialogurile ironice incarcate cu subintelesuri, defilarea siluetelor feminine invaluite in tacere, toate revin in memoria lui Kanai pe masura ce se intoarce catre copilarie si adolescenta. Imaginea stampelor erotice, prima experienta sexuala in compania unei curtezane oiran din cartierul placerilor, Yoshiwara, teama si neincrederea in propria capacitate de seductie sunt estompate de obsesia lui Kanai pentru stapanirea dorintei. Mori Ogai reuseste sa planifice abil observatia psihologica asupra sexualitatii personajului sau, imbinand erostismul explicit cu ambiguitatea incursiunilor in abisul pulsional.

Puteti comanda online cartea Vita sexualis de pe siteul editurii Nemira.

Autor: Mori Ogai An aparitie: 2009
Titlu: Vita sexualis Pret: 12,29 RON
Nr. pagini: 144 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.8/10 (21 votes cast)
Mori Ogai - Vita sexualis, 7.8 out of 10 based on 21 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mori Ogai, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.