Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mario Benedetti – Primavera con una esquina rota

Articol postat de

Autor: Mario Benedetti;
Titlu: Primavera con una esquina rota;

Mario Benedetti este unul dintre marii scriitori din spatiul cultural sud-american, dar mai putin cunoscut, din pacate, in Romania, unde nu i s-au tradus marile opere. A mai fost un poet apreciat si un jurnalist incomod in tara natala, Uruguay si, asemenea unui alt mare conational (Juan Carlos Onetti), a fost nevoit sa ia calea exilului, din Buenos Aires pana-n Lima, Havana si Madrid. Abia cand loviturile de stat si dictatura militara devenit istorie s-a putut reintoarce in Uruguay. Primavera con una esquina rota este o poezie in proza despre viata in exil, vazuta prin ochii unui cuplu, ai unor camarazi uniti de protestele impotriva dictaturii si ai unor intelectuali captivi.

In cate limbi poate vorbi exilul? In limba Gracielei, sotia nevoita sa paraseasca tara natala, unde sotul ei, inchis din cauza unor convingeri politice, a fost obligat sa ramana. In limba micutei Beatriz, hotarata sa-si infrunte colegii de scoala de fiecare data cand acestia ii spun ca tatal ei a fost bagat in puscarie. In limba unui profesor care a fugit din Montevideo pentru a-si trai ultimele clipe intr-o tara straina, in timp ce fiul sau a ramas intr-una dintre inchisorile destinate inamicilor politici. La final, se mai adauga si graiul prietenului loial, bun camarad la proteste, de care sotia celui inchis este atrasa.

Mario Benedetti alege pentru aceasta carte o structura aparte, care ii cere unui autor o analiza psihologica sofisticata. Daca merge pe acest drum, un scriitor fie ajunge sa puna rabdarea cititorilor la incercare, fie ii tine captivi prin marturisirile greu de uitat ale personajelor ce s-au trezit singure cu ele insele. Primavera con una esquina rota este o confesiune pe mai multe voci. Fiecare capitol ii este destinat unui personaj care-si povesteste dramele, visurile, pierderile si da glas unor ganduri despre libertate, asumare, nedreptate si alegeri greu de indurat cand urmarile devin apasatoare.

Santiago, un oponent al dictaturii militare din Uruguay, incepe sa desire firul marturiilor in secret. Amintirile tactile ale voluptatilor alaturi de Graciela, sotia nevoita sa fuga-n Argentina, rasetele fiicei, incurajarile celor mai buni prieteni si povestile colegilor de celula il salveaza din iadul pierderii de sine, al disperarii. Conform vorbelor crude ale unui gardian, Santiago face parte din lotul celor lasati in viata, care vor fi eliberati la un moment dat. Pana atunci, trebuie avut grija sa nu scape inainte de-a fi adusi pe calea nebuniei.

De cealalta parte a zidurilor sunt cei ramasi in libertate, o libertate mai mult fizica, viata interioara fiind captiva intr-un trecut al entuziasmului, in care vitalitatea pasiunii se impletea cu fiorii de placere ai protestului impotriva dictaturii. Graciela, sotia lui Santiago, este simbolul unei lumi scindate intre cei revoltati si inchisi, ca urmare a unui risc mai mult sau mai putin asumat, si cei ramasi in libertate, care au stiut cand sa-si coboare ideile curajoase in tacere pentru a fenta gratiile inchisorii.

Santiago isi gaseste salvarea in ganduri si in memoria selectiva pentru a uita ca lumea in captivitate inseamna o suprimare a senzatiilor ce l-ar fi acaparat dincolo de portile detentiei. In schimb, sotia lui, Graciela, traieste din plin vinovatia celui scapat, pe care tocmai senzatiile unei lumi exterioare interzise partenerului sau o mai pot salva din amortire si din singuratate. Spre deosebire de sotul ei, aceasta incepe sa constientizeze unde se despart atractia bazata pe ideile comune, rostite clandestin, si pasiunea capricioasa, incapabila sa tina cont de sacrificii, devotament conjugal si abstinenta in numele unei cauze nobile. Benedetti stie cum sa traseze caile diferite ale supravietuirii, care par crude tocmai din cauza ispitei de-a merge spre directii opuse. Graciela pare sa aleaga drumul vitalitatii, in ciuda vinovatiei fata de Santiago, tinut in viata de un trecut derulat la nesfarsit.

Scriitorul uruguayan introduce un personaj matur, care sa devina oglinda revolutionarului vocal. Este vorba despre tatal lui Santiago, ajuns profesor in exil. Prin ochii lui, cititorii inteleg schimbarile dezradacinarii, tradusa in cuvintele prelinse abil printre randuri, captusite mai nou cu semnificatii ascunse pentru a nu fi detectate de gardieni. In exil, frazele duc spre alte intelesuri si limba trebuie invatata din nou, asa cum victima unui accident invata sa mearga iar. Acest personaj, caruia Santiago ii spune Batranul, devine martorul unui continent fecund, unde intelectualii fug de tortionari si dictatorii sangerosi fac ravagii timp de zeci de ani. Vorbele Batranului taie firul confesiunilor pentru a introduce un strop de istorie culturala sud-americana  (inca) neconfiscata.

Pentru cititorii tematori in fata unor carti despre oamenii captivi in carcerele dictaturii e bine de amintit si cariera de poet a lui Mario Benedetti, astfel incat acestia sa nu evite romanul din cauza unor (presupuse) detalii infioratoare. Durerile fizice nu sunt descrise, iar cele sufletesti vor fi dizolvate in imagini poetice. Mario Benedetti a scris poate unul dintre cele mai frumoase romane despre libertate si exil, apeland la toate laturile fiintei umane. Gasesti supravietuirea mintii, dar si a trupului, luciditate, dar si emotii navalnice, marturii de o franchete naucitoare, dar si taceri cu dublu sens. Gandurile si pasiunea bruta, nefiltrata de analiza interioara, devin pentru autor cele doua fete ale unei drame comune.

Puteti comanda online cartea Primavera con una esquina rota de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Mario Benedetti An aparitie: 2009 (actuala editie)
Titlu: Primavera con una esquina rota Pret: 40 RON
Nr. pagini: 208 Editura: Punto de lectura
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.9/10 (18 votes cast)
Mario Benedetti - Primavera con una esquina rota, 9.9 out of 10 based on 18 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mario Benedetti, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.