Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mario Bellatin – Salon de frumusete/Lectii pentru un iepure mort

Articol postat de

Mario Bellatin - Salon de frumusete. Lectii pentru un iepure mortAutor: Mario Bellatin;
Titlu: Salon de frumusete/Lectii pentru un iepure mort;

Volumul cuprinde doua romane ale scriitorului mexican Mario Bellatin: Salon de frumusete si Lectii pentru un iepure mort. Adeptul unui stil narativ neconventional, acesta despica dramele in imagini simbolice diluate la confluenta ambigua dintre absurd si real.

In primul roman, Mario Bellatin surprinde povestea unui stilist travestit, care isi transforma salonul intr-un refugiu final pentru bolnavii incurabili. Abandonati de rude, acestia isi petrec ultimele clipe in salonul de infrumusetare care isi pierde, la randul lui, stralucirea de altadata. Singurele amintiri ale unei afaceri prospere sunt acvariile cu pesti exotici, care oglindesc obsesiile morbide ale stilistului.

Romanul Salon de frumusete devine o parabola desacralizata a singuratatii alienante si a mortii coborate la nivelul degradarii fizice. In noul salon nu sunt primite corpurile sanatoase, ci numai cele acaparate de ultimul stadiu al bolii. Metamorfoza corpului bolnav este simbolizata de relatia dintre stilist si pestii din acvariile abandonate.

Nu stiu de unde am gasit forta sa merg, penultima oara, la magazinul de pesti. Mi-am amintit cat de lipsit de griji ma puteam pierde pe vremuri printre acvarii, cautand pestii cei mai colorati, mai sprinteni, mai maiestuosi. De data aceea (…) m-au cuprins remuscarile pentru ca stateam acolo inconjurat de toata natura aceea plina de viata. Atunci m-am indreptat catre acvariul cu Vaduve. Era singurul spatiu lipsit de culoare de acolo.

Apropierea mortii si degradarea iau calea destainuirii care topeste realitatea in amintiri izolate. Salonul transformat in muridor inchide ermetic orice zvacnire vitala. Singurii care mai pot resuscita incremenirea apasatoare sunt pestii care se incapataneaza sa traiasca in apa statuta din acvariile murdare.

Moartea se instaleaza in surdina. Nu rabufneste in strigate sfasietoare si nu admite interferente divine sau obiecte religioase. Singurele semnale ale sfarsitului iminent sunt tinutele excentrice arse si amintirile unui corp aflat candva in plina glorie consumata incognito dupa terminarea programului zilnic de la salon.

Talentul lui Mario Bellatin de a supradimensiona cotidianul prin cadre saturate de simboluri se reflecta in Lectii pentru un iepure mort. Alcatuit din 243 de petice narative, romanul se recompune din imagini halucinante, in care personajele rasar de nicaieri si rezista atata timp cat pot alimenta o realitate supusa de hazardul imaginatiei.

Coerenta narativa este suspendata in dezlantuirea alternativa a personajelor anonime. Poetul orb, strania iubita a lui Bruce Lee si batranul vorbitor al limbii arhaice quechua, iata o parte dintre personajele adunate intr-un colaj literar inedit. Acestea se incalcesc alert intr-un delir imagistic incheiat cu evocarea personajului principal din romanul Salon de frumusete.

Puteti comanda online cartea Salon de frumusete/Lectii pentru un iepure mort de pe siteul editurii Vellant.

Autor: Mario Bellatin An aparitie: 2009
Titlu: Salon de frumusete/Lectii pentru un iepure mort Pret: 27.89 RON
Nr. pagini: 174 Editura: Vellant
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (10 votes cast)
Mario Bellatin - Salon de frumusete/Lectii pentru un iepure mort, 9.5 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mario Bellatin, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vellant | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.