Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Marian Coman – Nopti albe, zile negre

Articol postat de

Autor: Marian Coman;
Titlu: Nopti albe, zile negre;

Concise si ravasitoare, asa pot fi descrise prozele ce alcatuiesc volumul Nopti albe, zile negre. Inca de la inceput ai impresia ca autorul iti joaca feste. Cand tensiunea creste si personajele se indreapta spre un deznodamant abrupt, ritmul franeaza brsuc si decorurile raman pustiite…o cafenea, un sat uitat de timp in arsita incremenita, o panorama apocaliptica…si personaje cu zvacniri domolite.

Adevaratul personaj este memoria, care isi face de cap, nestingherita, prin fiecare povestire. Protagonistii insingurati au nevoie de amintiri pentru a pune cap la cap bucatile identitatii. Trecutul pare ireal, iar prezentul devine o parodie bizara, unde fantasticul si absurdul si-au bagat cozile si au pus de-o conspiratie sarcastica pentru a-si bate joc de amintirile personajelor. Citind cartea nu poti sa ramai indiferent fata de talentul lui Marian Coman, prin care transforma fapte banale, expuse printr-un limbaj (aparent) simplu, in labirinturi epice halucinante, la fel ca in romanul Testamentul de ciocolata.

Prin cartea lui Marian Coman se perinda eroii vietii simple, condamnati la intamplari extraordinare. Sateanul teribilist care se viseaza un Brad Pitt rural, organizand un ‘Fait Clab’ langa lanul de porumb/grau (nici el nu stie exact), un elev model care se intalneste cu un paranoic in drum spre examen, o sotie devotata care isi vede sotul imitandu-l pe mesterul Manole, un scriitor care sfideaza memoria in vis…iata cateva persoanaje ale cartii.

La inceput, ai impresia ca ai ajuns in mijlocul unui spectacol ireal, unde sunt sterse legaturile firesti dintre intamplari. Inaintand in paienjenisul emotiilor asurzitoare descoperi personaje care trec dintr-o povestire in alta, visand vietile celorlalte. Pe alocuri, realul nimereste brusc intr-un univers SF, presarat cu suspansul unui horror psihologic.

Prozele reprezentative pentru acest volum sunt Sevan si Nopti albe, zile negre. In Nopti albe, zile negre, Marian Coman foloseste povestea unui scriitor cazut in patima narcoticelor, care isi regaseste identitatea si iubita numai in vise, pentru a forta limitele certitudinii si iluziile cu masti verosimile. Sevan este devine o reflectie, incarcata cu metafore si cu umor, asupra fictiunii. Ce legatura intre aceste doua proze? Cartea Divina tragedie il uimeste pe scriitorul acaparat de prafurile albe si este lansata in satul lui Sevan, la venirea circului in oras. Lui Seva nu-i place cartea, ii este frica de ziua in care ar putea descoperi ca nu este altceva decat nascocirea sau visul unui scriitor capricios, pe care l-ar pune el la respect in ‘Fait Clab’.

“Nu am suflet”, se pomeni gandind, Sevan. “Nu am suflet”. Doar o coala de hartie pe care cineva mazgaleste cuvinte si care tine loc de constiinta. Nu exist. Si nici satul asta nu exista (…) Nu-i nimeni aici. Cat amar de singuratate…Daca alerg foarte repede, o sa cad de pe pagina.

Puteti comanda online cartea Nopti albe, zile negre de pe site-ul editurii Tritonic.

Autor: Marian Coman An aparitie: 2005
Titlu: Nopti albe, zile negre Pret: 3 RON
Nr. pagini: 146 Editura: Tritonic
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.2/10 (5 votes cast)
Marian Coman - Nopti albe, zile negre, 9.2 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Marian Coman, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Tritonic | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Marian Coman – Nopti albe, zile negre”

  1. Dark Wolf strikes again și alte știri fantastice « Says:
    29, 09, 2011 la 10:42 am

    […] Amazon.com Widgets* O recenzie la Nopți albe, zile negre, volumul meu de debut, a apărut cu ceva timp în urmă pe Town Portal. Articolul, semnat de Adriana Gionea, poate fi citit AICI. […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.