Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mari Akasaka – Vanille

Articol postat de

Mari Akasaka - VanilleAutor: Mari Akasaka;
Titlu: Vanille;

Personajele lui Mari Akasaka sfideaza limitele simturilor pentru a largi repertoriul senzatiilor. La fel ca in romanul Vibrator, emotiile se descompun intr-un continuu flux senzorial care  impinge protagonistele la granita dintre placere si durere. Pe langa romanul Vanille, acest volum cuprinde inca un roman si o povestire.

Vanille devine o cronica a erotismului tactil. Kimiko, o japoneza ajunsa in Paris, este desfigurata de un necunoscut. Inainte ca ranile sa fie vindecate, redescopera capacitatea epidermei de a capta placerea. Kimiko incepe o relatie intensa cu salvatorul ei, Richard. Zarindu-i pielea rasarita din stransoarea bandajelor, Richard o porecleste ‘Vanilie’.

Alaturi de Richard, Kimiko se refugiaza in limbajul atingerilor. Cat timp este desfigurata, ea suprima vizualul si invazia luminii ce-i putea desconspira durerea si ranile, in schimb, senzatiile tactile navalesc si ii acapareaza trairile. Prin atingeri ii este reconfirmata feminitatea, dar si nevoia de a cauta senzatii extreme prin automutilare.

Pentru Kimiko, regasirea placerii nu exclude prezenta senzatiilor dureroase. Temandu-se de suprimarea emotiilor, Kimiko dezvolta obsesia izolarii in propriul univers senzorial. Pentru a evita singuratatea si golul interior, ea se abandoneaza trairilor intense, care amortesc limitele si substituie atasamentul.

La un moment dat, avusese o rana. Dupa ce disparuse rana, sentimentul de a trai cu adevarat devenise o iluzie. Nu mai putea sa se simta pe sine cum trebuie. Cata vreme avusese rana, fusese ranita de ceilalti doar pentru ca avea rana. Insa, pe atunci, simtise cu adevarat ca traieste (…) Daca ar fi putut, ar fi ales optiunea de a-si dezveli sau inveli rana dupa plac.

In Voci, Mari Akasaka exprima aplatizarea senzatiilor. Personajul feminin, Yahagi, este o apreciata controloare  de trafic aerian. Cand dirijeaza avioanele, vocea ei este inhibata, iar sunetele devin standardizate. Cand intra in relatie cu un nevazator, aceasta isi elibereaza strigatele. Vocile din jurul ei se nuantau, iar corpul devenea un carnal text in Braille.

Mi-am comprimat gandurile in inima. Mi-am facut respiratia usoara si am cautat sunetele care sa le exprime. Am simtit valuri la nivel microscopic in mine, si, exact in clipa cand mi-am concentrat atentia asupra lor, am avut senzatia ca nenumaratele straturi de carapace din care eram alcatuita si care ma aparasera au fost pulverizate…

Romanele lui Mari Akasaka sunt o metafora a fragilitatii umane, care descompune realitatea in senzatii exacerbate. Personajele sale sunt scufundate in propriile simturi dilatate.

Puteti comanda online cartea Vanille de pe siteul editurii Nemira.

Autor: Mari Akasaka An aparitie: 2007
Titlu: Vanille Pret: 10 RON
Nr. pagini: 192 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.6/10 (10 votes cast)
Mari Akasaka - Vanille, 9.6 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mari Akasaka, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.