Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Magda Carneci – FEM

Articol postat de

Autor: Magda Carneci.;
Titlu: FEM;

Magda Carneci surprinde avatarurile feminitatii: femeia fecunda, femeia arhetipala, femeia hedonista, femeia acaparata de curiozitati cosmice, femeia-zeita. Citind FEM ai impresia ca te abandonezi intr-o incantatie lirica, hipnotica, repetata de o duala Seherezada, impetuoasa si domoala.

Dragule, am ajuns la final. Seherazada ta de bloc, care te-a enervat si te-a obosit, isi termina pentru o vreme istorisirile si saradele. Sa nu te inseli, eu nu am consumat niciodata vreun drog (…) Stupefiantul pe care il folosesc eu este strict personal, e launtric.

Fiecare episod al genezei feminine este invaluit in marturiile intermitente ale revoltelor, dilemelor, durerilor si trepidatiilor erotice, adresate unui personaj masculin tintuit in pragmatismul profan.

Cum sa-ti explic toate astea? Ma privesti piezis si ironic, pufai superior din tigara. Simt din nou, sub aparenta ta mandra si incrancenata, ceva dureros ascunzandu-se sub duritatea ta afisata. Simt ceva ca o neputinta si ca o incapatanare, ceva ca o decizie fatala si ca o incrancenare, ceva ca o rana tresarind sub tepi si solzi aspri, sub muscatura verbala. Tu esti de fapt mai fragil decat mine.

In viziunea lirica a Magdei Carneci feminitatea este o coagulare a fantasmelor amorfe din inconstient, care prind contur prin drame, emotii grele, spaime sangerii. Cand se desavarseste, Femeia din roman se reintoarce la matca fecunda, apoi se pulverizeaza si ia forma unei compozitii suprarealiste. Instinctele din malurile calde, cordonul ombilical rasucit de maternitatea arhaica, amintirile izbite de reveriile olfactive, celulele prinse in vartejul voluptatilor tactile, vibratiile volatile condensate in nuante pastoase, toate devin aluviunile purtate de fluviul gros al erotismului artistic.

Protagonista este insasi Femeia. Din visul ei s-a plamadit intreaga varietate de Eve- dezinvolta blamata a placerilor fara memorie, adolescente cu exaltari poetice, visatoarea insecurizata, artista ce-si ineaca amarul in vazduhuri mitice. Femeia arhetipala isi viseaza intruchiparile si descopera cum, de fiecare data, trupul, psihicul si metefizica respira unele intr-altele prin porii unei membrane translucide, numai de ea vazuta.

Cartea scrisa de Magda Carneci  este codul folosit pentru interpretarea Edenului feminin, unde fragilitatile, senzatiile incandescente si amintirile fluide se inmultesc la nesfarsit, intr-o padure de ipostaze. La inceput a fost pictura naiva a copilariei zguduite de teama abandonului, iar la sfarsit au ramas doar emotiile nude.

Magda Carneci isi ademeneste cititorii prin talentul de a modela sensurile neasteptate ale cuvintelor. Simturile, emotiile si gandurile plonjeaza in feminitatea incapatoare, cu tot cu trairile desteptate in cititor.

Puteti comanda online cartea FEM de pe site-ul editurii Cartea Romaneasca.

 

 

Autor: Magda Carneci An aparitie: 2011
Titlu: FEM Pret: 24.95 RON
Nr. pagini: 208 Editura: Cartea Romaneasca
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (5 votes cast)
Magda Carneci - FEM, 9.8 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Magda Carneci, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Cartea Romaneasca | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Magda Carneci – FEM”

  1. Carti despre femei si feminitate | TownPortal - Carti Says:
    08, 03, 2013 la 1:31 am

    […] Magda Carneci surprinde avatarurile feminitatii: femeia fecunda, femeia arhetipala, femeia hedonista, femeia acaparata de curiozitati cosmice, femeia-zeita. Citind FEM ai impresia ca te abandonezi intr-o incantatie lirica, hipnotica, repetata de o duala Seherezada, impetuoasa si domoala. […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.