« Emir Kusturica – Unde sunt eu in toata povestea asta? | Pagina principala | TZACK – PACK LA RASBOIU’ »
Ma Jian – Taitei chinezesti
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Ma Jian;
Titlu: Taitei chinezesti;
Taitei chinezesti este un tablou halucinant si incomod al societatii chineze. Personajele care anima pictura sunt: un donator care traficheaza propriul sange in schimbul unor produse de import, un scriitor obligat de Partid sa-l gaseasca pe cel mai altruist fiu al poporului, o tanara care isi incheie socotelile cu viata in vazul tuturor, un pictor, un antreprenor de pompe funebre care propune o incinerare pe melodia preferata a defunctilor. Compozitia lui Ma Jian este bine realizata, desi ajungi sa o digeri mai greu, spre deosebire de popularele noodles, omniprezente in meniurile unor localuri asiatice.
Ma Jian face parte din comunitatea scriitorilor chinezi exilati in Europa. A criticat dur societatea chineza, supusa cenzurii comuniste. Romanul sau pare o compozitie alcatuita din scene disparate, in care personajele nu par sa mai comunice intre ele, intersectandu-se numai in amintiri anemice. Singuratatea, resentimentele si dramele fara iesire sunt exprimate in pigmenti grotesti. Fiecare personaj si-a incropit iluzia meschina a unei vieti suportabile din peticele unui trecut spalacit. Fiecare isi povesteste viata marcata de indeletniciri bizare, prezentate in secvente tragi-comice.
La o masa stau donatorul si scriitorul, fiecare simbolizand o modalitate opusa de a supravietui intr-o lume absurda. Unul adopta strategia gandacului pragmatic, insignifiant, suficient de mic pentru a se adapta la un trai fara demnitate, dar plin de beneficiile unui prezent continuu. Prietenul sau intelectual opteaza pentru izolarea in saracie, visand sa castige bogatia nemuririi dupa ce va intra in Dictionarul scriitorilor chinezi. Dar pana atunci va trebui sa duca la bun sfarsit o nuvela de propaganda. Prin fata lor trece imaginea din trecut a unei amante comune, o actrita ce-si va transforma sinuciderea, parodiind o piesa de teatru in care tarancuta patriota este prinsa de tigrul simbolizand un vesnic dusman al poporului. Ea spera ca-l va indurera pe fostul iubit ingrat, un pictor din cercul de prieteni ai scriitorului.
Intr-un alt colt al tabloului se desfasoara viata unui antreprenor bizar. Proprietarul crematoriului Delectarea, cu servicii adresate melomanilor, isi prezinta, folosindu-se de umorul negru, viata alaturi de mama lui. O viata de fiu. Mereu fiul cuiva…al mamei pe care a trebuit sa o intretina la moartea tatalui, fiul patriei sale, fiul Partidului si al marelui Conducator. Dorinta de eliberare il duce spre o decizie infricosatoare, prin care va incerca sa reduca numarul parintilor. Si nu este singurul care vrea sa iasa dintr-o relatie apasatoare. Tot de prezenta unei femei vrea sa fuga si redactorul-sef a unei publicatii literare. In cazul lui nu este vorba despre femeia-mama, ci despre femeia castratoare, devenita sotie. S-a casatorit cu fiica unui om important din Partid, sperand ca va obtine privilegii dar, in schimb, a devenit accesoriul invechit al unei scriitoare. Este modelul sotiei chineze “modernizate” si emancipate, care se autoeduca lecturandu-i pe scriitorii europeni, adoptand si moda “capitalistilor” din Vest. Umilit, se va refugia in cateva aventuri cu tinerele aspirante la statutul de poete, care il magulesc prin atentia lor, sperand ca-si vor citi versurile in revista litetrara condusa de acesta. O lectie tot a invatat dintr-un mariaj de nesuportat: sa nu se mai lase atras de romanciere!
Cititorul va trece de la un colt la altul al compozitiei reprezentand societatea de care a fugit scriitorul chinez. Va fi derutat la inceput deoarece nu va gasi centrul de interes, nici personajele principale, apoi va intelege ca are de-a face numai cu niste personaje secundare in propria existenta. Ele se resemneaza intr-o autoironie insotita de compatimirea altuia, asupra caruia isi proiecteaza neputintele. Sunt personajele care au initiativa numai atunci cand isi dau seama ca-si pot regiza propria viata, dar in limitele unui scenariu absurd, singurul care poate scapa de cenzura.
Ma Jian este unul dintre cei mai buni scriitori chinezi. Romanele si povestirile sale au devenit bucuria librarilor, datorita exemplarelor vandute, dar si cosmarul autoritatilor din tara sa natala. Scriitorul este nemilos cand amineste de Partidul unic. Insemnele sunt profanate literar si activistii zelosi devin marionete ridicole, puse in raftul plin de vechituri ale istoriei. In romanul Taitei chinezesti, cantecele patriotilor comunisti nu mai sunt ascultate decat la crematoriu, desi vechii simpatizanti nu le mai pot auzi, iar functionarii cenzurii subliniaza cuvintele burgheze din scrisorile de amor.
Pentru cititorul din tarile democratice, romanul este sursa unor caricaturi bine alese, dar pentru oamenii care se regasesc in personaje, Taitei chinezesti este cronica unei lumi absurde. Pentru a parasi aceasta lume artificiala, unde sunt obligate sa repete lozinci si imnuri sleite de continut, personajele gasesc niste solutii extreme si ciudate. Ma Jian arata cum gesturile stranii ale personajelor sale pot deveni ultimele semne vitale intr-o lume calculata de personalitati autoritare, care isi doresc sa vada numai miscari repetitive, obedienti alienati si raspusnuri separate de idei…lumea regimurilor totalitare.
Puteti comanda online romanul Taitei chinezesti de pe site-ul editurii Curtea Veche.
Autor: | Ma Jian | An aparitie: | 2009 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Taitei chinezesti | Pret: | 17 RON |
Nr. pagini: | 232 | Editura: | Curtea Veche |
Subiecte: _Autor: Ma Jian, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Curtea Veche | Nici un comentariu »