Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Leonard Cohen – Beautiful Losers

Articol postat de

Leonard Cohen - Beautiful LosersAutor: Leonard Cohen
Titlu: Beautiful Losers

Beautiful Losers, al doilea roman scris de Leonard Cohen, este o prelungire a experimentului inceput cu The Favourite Game, ducand erotismul poetic in directia umorului sarcastic si al unor destainuiri mult mai intense decat pasajele incandescente din cartea prin care a debutat artistul. Impregnat de lirismul mistic specific educatiei sale traditionale, Beautiful Losers vireaza spre stilul incandescent al scriiturii neconventionale din anii ’60, in care pasiunea pentru ezotericul oriental, exibarea libertatii sexuale si experimentele in proza s-au sincronizat. Nici personajele acestui roman nu puteau sta pe margine in deceniul marii dezinvolturi erotice. Naratorul fara nume (un istoric al triburilor indiene), F.,cel mai bun pieten al sau (cu pretentii de guru erotic) si Edith, sotia naratorului, alcatuiesc un triunghi amoros al dependentelor, al geloziilor si al libertinajului cu aspiratii transcendentale si fiolosofice.

Daca l-ai descoperit pe Leonard Cohen prin cantecele sale, vei indragi acest roman, mai ales datorita unui rar talent de a scrie despre legaturile umane si despre un erotism exacerbat fara a le vulgariza nici macar in pasajele socant de explicite, salvate de umorul spiritual. Exact ca in romanul The Favourite Game, Cohen transforma experientele sexuale prin care trec protagonistii in invocari ale frumosului, in rugi adresate femeilor ridicate la rangul de zeite misterioase. Adoptand stilul naratiunii discontinue, introduce multe pasaje demne de o poezie in proza, in care descoperirea feminitatii erotice devine, pentru personajele masculine, o initiere, o cale spre propria evolutie, si, mai ales, un exercitiu de contemplare. Un astfel de exercitiu de contemplare a Femeii il va incepe si naratorul, care isi aminteste de sotia lui, Edith, pe care nu a reusit sa o inteleaga si despre care prietenul lui ii va dezvaluie amanunte picante referitoare la erotismul sofisticat al acesteia.

Desi moartea lui Edith este urmata de confesiunea fara perdea a lui F., cel mai bun prieten care a fost si amantul acesteia, naratorul isi reprima furia tradatului si o transforma intr-o lunga introspectie despre trecut, loialitatea camaraderiei, limitele fidelitatii, egoism si dificultatea de a le cunoaste pe femeile din viata sa pana in cele mai ascunse cotloane ale mintii. In timp ce vrea sa puna cap la cap detaliile redescoperite dupa moartea sotiei lui, sprijinindu-se de amintirile incomode ale lui F., legate de intalnirile clandestine cu Edith, naratorul devine un arheolog ramas intre doua perioade istorice. In prezent ramane misterul din jurul lui Edith, iar in trecut, mai exact in secolul al XVII-lea, este imaginea enigmaticei Catherine Tekakwitha, singura femeie din lumea “pieilor rosii” canonizata de Biserica Catolica. Aceasta sfanta indiana il fascineaza, iar acesta ii recompune imaginea laica, de femeie in carne si oase prin fanteziile in care o include si pe redescoperita Edith.

Cohen are darul de a face din fanteziile perverse o meditatie asupra salvarii prin apropierea de celalalt si asupra transformarii oricarei experiente carnale intr-o litanie a cautarii de sine. Intre scabros si puritate, intre infern si paradis, intre placere si autoflagelare voyeurista, autorul jongleaza cu jocuri de cuvinte mistice, cu acrobatiile unei estetici a socului in stilul impus de William Burroughs in romanul-cult Naked Lunch.

Beautiful Losers are nevoie de cititorii plini de rabdare, care vor fi incantati de chemarile suave, apoi luati prin surprindere de anumite detalii stridente, capabili sa aprecieze amestecul dintre proza si poezie, dar si explorarile neconventionale in care se transforma niste vechi tabuuri legate de infidelitate, dogma, tradare sau relatie de cuplu, rastalmacite in dulcele spirit al rebelilor din anii ’60.

Puteti comanda online cartea Beautiful Losers de pe site-ul librariei online Books Express.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Leonard Cohen - Beautiful Losers, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Leonard Cohen, _Comentator: Adriana Gionea, Librarie: Books Express | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.