Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jussi Adler Olsen – Camera groazei

Articol postat de

Autor: Jussi Adler Olsen;
Titlu: Camera groazei;

Daca vi sa pare ca este prea cald afara si vreti sa va racoriti, puteti apela cu incredere la thriller-ul politist Camera groazei. Veti avea parte de fiori de gheata! Jussi Adler Olsen pastreaza traditia scriitorilor din tarile scandinave care mizeaza pe un public stabil, format din amatorii de romane cu detectivi zelosi, metode inedite si criminali inventivi pana la sinistru.

Jussi Adler Olsen a incercat mai multe genuri literare, dar a dat marea lovitura cu seria de romane politiste care au in centru Departamentul Q. Camera groazei este primul succes din aceasta serie, romanul devenind o prezenta constanta in fruntea listelor de preferinte si a topurilor din intreaga lume. “Vinovate” pentru talentul sau de-a scrie carti in care maleficul din mintea criminalului este bine conturat si detaliile anchetei devin credibile sunt, probabil, studiile din domenii diferite: medicina, stiintele umaniste si cinematografia.

Romanul nu ar fi fost pe placul cititorului daca Olsen nu ar fi introdus toate acele ingrediente care fac deliciul amatorilor de romane/seriale politiste: un detectiv usor excentric, mereu in conflict mocnit cu superiorii din cauza solutiilor iesite din comun, mici glume intre colegi si lupta cu sistemul. In rolul detectivului excentric si rebel: Carl Morck, la randul sau un om cu secrete legate de trecut. Este greu de inghitit de catre anumiti colegi, dar implicarea si dorinta de-a o-ncasa in numele datoriei il fac de neinlocuit. Ultima schimbare il propulseaza in varful departamentului care se ocupa de investigarea cazurilor nerezolvate, denumit si Departamentul Q.

Unui astfel de investigator ii mai lipsea un ajutor aparent mai putin experimentat, dar care sa-l scoata din apatie prin intrebarile sale. Asadar, Olsen il va introduce pe Assad. Relatia si dialogurile celor doi condimenteaza atmosfera intr-un loc de munca tensionat, plin de vanitati care nu-si au rostul cand vrei sa te implici intr-o lupta contra cronometru impotriva unui rapitor care-si inchide victima intr-o camera de presurizare.

Inainte de-a continua sa urmaresc detaliile cazului, am citit atent descrierile facute prin ochii victimei, referitoare la camera groazei, pentru a intelege mai bine si lupta femeii inchise  impotriva adevaratului pericol, caderea psihica. In aceasta camera era izolata. Dincolo, se afla rapitorul, care ii astepta capitularea. Rezistenta ei capata nuantele unui ritual personal inventat pentru a calcula timpul, orele, zilele pierdute, pentru a-si mentine sanatatea fizica si psihica. Te intrebi daca puternica dorinta de-a supravietui poate deveni un instrument de tortura indreptat impotriva rapitorului, intr-un joc al mintii care nu poate avea decat un singur castigator, posibilitatea unei remize fiind respinsa din start.

Desi ai tendinta de-a-l plasa pe investigatorul Morck in prim-plan, vei descoperi, pe masura ce vei cunoaste si personaliateta victimei, ca toate atuurile sale- flerul, inteligenta, perseverenta si taria de caracter- ii sunt cel putin egalate de cele ale femeii inchise, care va refuza rolul invinsului, luptand psihologic impotriva unui agresor parsiv. Orele devin zile, zilele, luni…si detentia se prelungeste, dar nu intr-o agonie, ci intr-o continua mobilizare a tututor fortelor interioare. Descrierile victimei te ingrozesc si te tin intr-o continua tensiune, incat ai iluzia ca vei porni, in orice moment, pe urmele captivei. Morck ti-o va lua totusi inainte. Cum o va gasi si ce metode va folosi, ce piste rare va urmari? Mai bine pastrez misterul, ca doar un lucru ii enerveaza cel mai mult pe fanii romanelor politiste: sa le spui ce va urma, de parca ai fi pustiul din sala de cinema pus pe sotii, care stie ce va urma si le sopteste finalul celor care urmaresc filmul.

Puteti comanda online Camera groazei de pe site-ul Editurii Rao.

Autor: Jussi Adler Olsen An aparitie: 2013 (tradusa in limba romana)
Titlu: Camera groazei Pret: 35 RON
Nr. pagini: 380 Editura: Rao
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (31 votes cast)
Jussi Adler Olsen - Camera groazei, 9.5 out of 10 based on 31 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jussi Adler Olsen, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.