Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Juan Jose Arreola – Confabulario

Articol postat de

Autor: Juan Jose Arreola;
Titlu: Confabulario;

Unul dintre cei mai mari autori sud-americani si o editie de colectie a prozelor sale importante. Ce si-ar dori mai mult un iubitor al culturii scrise in limba spaniola? Daca iti plac miniaturile in proza, merita sa incerci si Confabulario, o colectie in care sunt reunite douazeci de povestiri scrise de Juan Jose Arreola, considerat un precursor al realismului magic.

Un cercetator vrea sa le ofere paradisul oamenilor bogati, gasind formula ce-i va permite trecerea unei camile prin urechile acului, o tanara devine o paria dupa ce doi macho se dueleaza in fata ei, o femeie isi transforma sotul intr-un rinocer, un tren isi abandoneaza pasagerii in plina selva, un mare pictor isi invata ucenicii sa uite de frumusete, iar un student cauta urmele masinariilor de razboi folosite in timpul romanilor…sunt doar o parte a personajelor care populeza universul straniu creat de Arreola prin jocurile inedite ale imaginatiei. Amuzante, dulci-amare, ludice, parodice, dramatice sau bizare, asa pot fi descrise prozele scrise de Arreola, care pornesc de la teme firesti si vireaza spre o destinatie mai putin obisnuita. Scriitorul mexican are talentul de-a capta, in mai putin de zece pagini, extraordinarul din cotidian. Nimic nu ramane banal in Confabulario.

Confabulario surprinde prin originalitatea subiectelor si a temelor alese, dar si prin forta creativitatii neingradite, de care a dat dovada Arreola in anii ’50, anticipand explozia literaturii sud-americane prin generatia reprezentata de Marquez, Llosa, Cortazar, Cabrera Infante sau Jose Donoso. Atmosfera stranie, umorul caricatural si criticile sociale mascate sub forma unor fabule moderne sunt elementele comune ale acestor proze, la care se adauga ipostazele fragilitatii umane, modificate prin alaturarea unor oglinzi din galeria fabulatorie.

Povestirile cuprinse in acest volum par, la inceput, niste compozitii sumare, desprinse din scenele banale sau dintr-un fapt divers uitat in coltul unei publicatii de week-end. Dupa doua-trei paragrafe, cititorul va fi surprins de turnura bizara si misterioasa a faptelor, la granita dintre fantastic si real, in dulcele stil sud-american. Citind primele treizeci de pagini, un singur lucru este sigur…acela ca te vei trezi surprins de ruta fictiunii, mereu neasteptata. Arreola te invata sa-ti placa simplitatea si povestirile avand niste dimensiuni reduse, deoarece vei avea expectanta pavloviana a detaliilor narative incitante. Ceea ce poate fi cam plictisitor la inceput, se termina intr-un deznodamant avand o mie de fete.

Puteti comanda online Confabulario de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Juan Jose Arreola An aparitie: 2002 (actuala editie)
Titlu: Confabulario Pret: 45 RON
Nr. pagini: 104 Editura: Fondo de Cultura Economica
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Juan Jose Arreola - Confabulario, 9.8 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Juan Jose Arreola, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Juan Jose Arreola – Confabulario”

  1. Jorge Luis Borges - Ficciones | TownPortal - Carti Says:
    04, 08, 2013 la 8:52 pm

    […] povestirilor din acest volum alaturi de cele scrise de un Boges al Mexicului, Juan Jose Arreola. Confabulario, volumul scris de Arreola, si Ficciones vor deveni o incantare pentru fanii literaturii […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.