Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jose Ramon Fernandez – La tierra

Articol postat de

Jose Ramon Fernandez - La tierraAutor: Jose Ramon Fernandez;
Titlu: La tierra;

Punerea in scena a piesei de teatru La tierra il propulseaza pe Jose Ramon Fernandez in randul celor mai apreciati dramaturgi spanioli contemporani.

Editia actuala cuprinde, pe langa textul piesei, fotografii in care au fost surprinse scene din timpul spectacolului, precum si schitele care au stat la baza decorului si a costumelor. Fotografiile si calitatea volumului ii ofera cititorului impresia ca se afla in fata unui album de arta.

Piesa de teatru se remarca prin intensitatea psihologica dublata de secretele cutremuratoare ce intetesc situatiile dramatice. In centrul evenimentelor se afla o familie dintr-un sat spaniol aproape parasit. Viata tihnita a membrilor ei a inceput sa se destrame dupa moartea lui Juan, capul familiei, dar si dupa ce Maria, fiica acestuia, a fugit de acasa.

Intoarcerea Mariei, dupa zece ani de la plecarea neanuntata, coincide cu dezgroparea unui trecut colectiv sinistru. Revenirea Mariei in satul natal, saracit de seceta, este motivata, aparent, de evenimentul Primei Comuniuni, la care ia parte nepotul ei, Juan.

Esta es una historia de la tierra y el cielo. El cielo ha escondido la lluvia porque la tierra ha escondido la cara de un muchacho muerto.

Maria gaseste un tablou dezolant si sufocant. Atmosfera apasatoare este intretinuta de boala mamei si de relatia tensionata pe care o are cu fratele sau, Miguel. Secretul care tulbura linistea familiei este legat de prietenia dintre Miguel si Pozo. Miguel se invinovateste de moartea lui Pozo, care a fost ucis de mai multi localnici. Tensiunea provocata de secretul lui Miguel escaladeaza si invadeaza viata familiala in momentul arestarii acestuia, dupa ce este descoperit locul in care a fost ingropat Pozo.

Succesiunea scenelor reflecta o alternanta intre prezent si trecut. Lantul intamplarilor cotidiene marcate de revenirea Mariei sunt intrerupte de revarsarea unui trecut sumbru. In timp ce Miguel isi alina vinovatia printr-un monolog expus la mormantul improvizat al lui Pozo, mama lui, Pilar, sustine ca este vizitata de fantoma sotului ei, care a murit in urma unui accident.

Secretul legat de moartea lui Pozo devine simbolul unei lumi intretinute artificial prin refugiul in prezentul personal, autist. Apare astfel o scindare intre vinovatia colectiva si cea individuala. Confruntati cu propria culpabilitate, personajele au doua solutii: amnezia comuna sau resuscitarea trecutului.

Todos los que viven en este pueblo tienen una cosa comun y son los ojos. Sus ojos son debiles y no saben mirar de frente. No miran de frente ni a la gente de su familia, ni a sus padres ni a sus hijos, no son capaces de soportar la certeza y si les pusiera delante de tus huesos y les dijera los nombres de los que rompieron esos huesos dirian que miento y que eso no es posible porque tu no has existido jamas.

In piesa La tierra, Jose Ramon Fernandez vorbeste despre singuratate, alienare colectiva si vinovatie, pe fundalul unui orizont inchis.

Puteti comanda online cartea La tierra de pe siteul librariei spaniole Trasto.

Autor: Jose Ramon Fernandez An aparitie: 2009
Titlu: La tierra Pret: 47 RON
Nr. pagini: 95 Editura: Ministerio de Cultura
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.9/10 (7 votes cast)
Jose Ramon Fernandez - La tierra, 9.9 out of 10 based on 7 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jose Ramon Fernandez, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Ministerio de Cultura, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.