Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jean Bart – Europolis

Articol postat de

Autor: Jean Bart;
Titlu: Europolis;

Europolis contine toate metehnele unor oameni care si-au dorit sa navigheze pe mare, dar au ramas pe malul apelor dulci. Himerele unei inavutiri pe taramuri exotice, plictisul, vanitatile, invidia si ambitia naiva sunt doar cateva dintre acele trasaturi care ies la iveala cand postasul aduce scrisoarea unui localnic plecat in America de Sud. Portul incremenit de arsita se trezeste buimac si asculta vestea primita referitoare la intoarcerea lui Nicola, fratele unui mic proprietar de cafenea. Scrisoarea aruncata cu dispretul unui postas batut de soare va schimba vietile oamenilor care au tanjit dupa o viata aventuroasa, netraita.

Actiunea romanului se pretrece in ultimii ani de glorie ai Sulinei cosmopolite. Un oras unde s-au adunat toate neamurile balcanice si aventurierii Europei Apusene, prea obositi pentru a parasi apele Dunarii. Palavragind la terasa unde grecul Stamati Marulis anunta intoarcerea fratelui ‘milionar’ din America, fiecare isi varsa oful. La ordinea zilei sunt regretele unei vieti risipite in dogoarea unui oras molesit. Fiecare isi imagineaza cat de bogat ar fi devenit in America. Tapul ispasitor: plasele senzuale aruncate de femeile care i-au tinut in loc.

Fratele din America de Sud a venit pentru a-si petrece ultimii ani din viata pe malul Dunarii…falit. Ravneste exact la placerile marunte, la cafeneaua simpla si la umbra oleandrilor anemici folositi de Stamati pentru a le tine umbra clientilor, la toate lucrurile dispretuite de localnicii care au ajuns sa-l invidieze. Nicola Marulis intruchipeaza toate fantasmele si aspiratiile micului port. America era un paradis al capatuirii, prapastia dintre pragmatici si visatorii care au ramas acasa, in apele dulci.  Aviditatea de a consuma povestile unui om ajuns dincolo de ocean iti aminteste de faima romanilor ajunsi in Spania, invidiati de cei ramasi in satul natal.

Intoarcerea ‘Americanului’ (asa cum avea sa fie poreclit Nicola Marulis) naste o isterie colectiva. Ajuns in portul de la Dunare, acesta este aclamat de oameni pe care nu-i vazuse in viata lui. Fiecare inventase un arbore genealogic prin care sa fie legat de American, iar ghinionistii, mai putin inventivi, au ramas la statutul de ‘prieteni vechi’. Toti se considerau personaje in povestea lui Nicola, contribuind la succesul acestuia.

Cand vine vorba de visuri greu de atins, norocul altuia ii uneste pe toti, dar calculul ii dezbina. In familia Marulis apare dezbinarea. La care dintre frati se va caza Americanul? De ce isi tot baga nasul aroganta Penelopa, sotia lui Stamati? Vroia cumva sa-si cumpere o vila inconjurata de chiparosi, la Istanbul? Cine este straina exotica adusa de Nicola? Sa fie chiar fiica acestuia? Si acum, intrebarea cea mai importanta: Cum isi va imparti banii, mai bine zis, milioanele ? 

Toata Sulina va sta pe un butoi cu pulbere…ieftina. Nicola pierduse aproape toti banii. Americanul bogat era acum unul de-al portului, fara bani si perspectiva, dar spre deosebire de ceilalti, multumit de linistea malurilor incinse de arsita. O liniste pe care localnicii o vand la suprapret.

De cate ori cobora in cafenea, Americanul era inconjurat de rude, prieteni si compatrioti. Ii spionau toate miscarile, il pandeau, ii atineau calea ca sa-i vorbeasca, sa-l sfatuiasca. Fiecare tinea ‘sa-i faca un bine’. Unii ii propuneau afaceri sigure, rentabile, castiguri fabuloase in cel mai scurt timp posibil. Altii il povatuiau cu grija sa fie prevazator: sa nu aiba incredere in oricine, sa fie cu ochii in patru; sa nu-si bage capitalul in afaceri riscante. Critica, zanzanie, dusmanie rascolise in jurul lui Americanul, fara sa banuiasca macar.

In mijlocul uneltirilor meschine, silueta naivei Evantia iti aminteste de starea naturala a fiintelor senine, care nu au fost modelate de lacomia celor din jur. Evantia este un amestec de seductie si candoare. Prezenta gratioasa si misterul iti amintesc de eroina filmului Malena. Ea devine granita dintre salbaticia inocenta si caricatura mercantila aciuata la gurile Dunarii.

Jean Bart are un fin simt al observatiei si alcatuieste un tablou pestrit si galagios al portului de altadata. Nu lipseste nici artificiala ierarhie dintr-un oras plin de mahalagii snobi. Drama, ridicolul si umorul asista neputincioase la prabusirea unei lumi. Europolis o readuce la viata. Citind romanul, vei dori sa vizitezi Sulina, cautand strazile, casele si terasa lui Stamate Marulis.

Puteti comanda online cartea Europolis de pe site-ul Jurnalul.

Autor: Jean Bart An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: Europolis Pret: 9 RON
Nr. pagini: 286 Editura: Curtea Veche (Colectia "Jurnalul")
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Jean Bart - Europolis, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jean Bart, _Comentator: Adriana Gionea, Colectia: Jurnalul National | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.