Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ivo Andric – Semne langa drum

Articol postat de

Autor: Ivo Andric;
Titlu: Semne langa drum;

Ivo Andric este unul dintre cei mai mari scriitori din zona Balcanilor, laureat al Premiului Nobel in 1961. Din pacate, faima sa literara si episodul diplomatic din biografie, care il leaga si de Romania, nu au fost suficiente pentru aparitia unor editii noi ale operelor sale traduse in limba noastra. Nu s-au reeditat in ulimii ani romane precum Cronica din Travnik, Podul de pe Drina sau volumele de proze scrurte Povestea cu elefantul vizirului si Curtea blestemata. In absenta unor traduceri noi, multi au putut afla despre Ivo Andric din autobiografía lui Kusturica. Volumul Semne langa drum este o poarta catre intimitatea culturala a scriitorului de langa Sarajevo. Curprinde insemnarile adolescentine, gandurile si amintirile stranse in caietele personale, redescoperite si publicate abia dupa moartea sa.

Semne langa drum retrezeste voluptatea in fata unui jurnal de idei, a unei destainuiri literare. Aceasta cronica intima include patru parti, in care sunt expuse viziunile mareului scriitor despre lumea artistica, despre itele complicate ale naturii umane, slabiciunile si vanitatile unui creator si despre iluziile tesute de faima dobandita in literatura.

In prima parte a cartii, Nelinisti din veac, Ivo Andric isi ademeneste cititorii printr-un regal de cugetari despre fiinta umana, cu toate umbrele si patimile acesteia.

Nefericirea are o suta de ochi si vede totul, fiind totusi oarba in cel mai rau si mai groaznic mod, deoarece vede si ceea ce nu exista.

Nebunia bizara si sinucigasa care la rastimpuri cuprinde, precum o flacara letala, fiintele slabe si marginite: a vrea sa fii totul, sa participi la tot. (pag.82)

Daca primele doua parti sunt un tribut adus memoriei artistice, a treia parte (Imagini, privelisti, umori) a fost alcatuita din fragmente autobiografice legate de urmele calatoriilor sale. Aceste calatorii au fost rand pe rand sparte in ganduri si reflectii despre psihologia balcanicului oglindita in lumea occidentalului. Imaginea garilor pariziene si portretele oamenilor tristi din marile capitale vestice se vor suprapune peste amintirile peticite referitoare la orasele fostei Iugoslavii. Toate franturile din memoria scriitorului au redat o lume aparte, in care pana si mizeria saracilor si a caselor in paragina are o nota de magie, asemenea unei simfonii printre ruinele unui oras parasit de glorie.

Sarajevo. Saracie si delasare orientala, gandhiana. Fast in lucruri neasteptate, pe care altmiteri nimeni si nicaieri in lume nu le priveste asa. Cea mai rece si mai sanatoasa apa din lume. Cele mai bizare case, care de cand s-au ivit pe lume arata subrede si in pericol de prabusire, care par nesanatoase, dar in care se traieste mult si placut ca in putine alte locuri. In vorbirea barbatilor si a femeilor, vocale caracteristice fara culoare si hotar limpede, din pricina carora vorbirea baietilor si a fetitelor seamana cu un gangurit fara griji. Toate acestea, cufundate in liniste. (pag. 274)

Poate cea mai adanca parte a cronicii sufletesti se regaseste la finalul volumului, marcat de insemnarile despre hotarul dintre viata si moarte, in care se regaseste influenta existentialistilor. Grupate sub titlul Insomnia, aceste cugetari au fost descoperite intr-un manuscris mai putin cunoscut, separat de celelalte scrieri ce-au fost incluse in Semne langa drum.

Cartile scrise de Ivo Andric reflecta preocuparea acestuia pentru supravietuirea culturala a popoarelor balcanice sub ocupatiile otomana si austro-ungara. Insemnarile sale cu tenta aforistica, reflectiile si amintirile cuprinse in acest volum le dezvaluie cititorilor nefamiliarizati cu marile sale romane si nuvele o personalitatea literara plina de modestie si de luciditate, perfect constienta de schimbarile sociale din secolul trecut. Ivo Andric observa atent lumea politica, dar nu emite sentinte rigide. Tentatia de a pune diagnostice il ocoleste, in schimb analizele si gandurile privind viata culturala, valorea estetica sau calitatile unei opere literare sunt bine primite si asumate.

Puteti comanda online cartea Semne langa drum de pe site-ul Editurii Curtea Veche.

Autor: Ivo Andric An aparitie: 2010 ( tradusa in limba romana)
Titlu: Semne langa drum Pret: 28 RON
Nr. pagini: 440 Editura: Curtea Veche
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (17 votes cast)
Ivo Andric - Semne langa drum, 10.0 out of 10 based on 17 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ivo Andric, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Curtea Veche | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.