Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Italo Calvino – Orasele invizibile

Articol postat de

Autor: Italo Calvino;
Titlu: Orasele invizibile;

Cand marele Kubilai, cuceritorul mongol, este in toane proaste, toti incep sa tremure de frica, doar l-a mostenit pe faimosul Ginghis Han. Dar, pana si el are un medicament sufletesc, in persoana lui Marco Polo, un globetrotter medieval, ce-a redeschis drumul europenilor spre taramul mirodeniilor. Acesta intra in gratiile hanului capricios prin relatarile despre cetatile misterioase inghitite rand pe rand de imperiul mongol, dar niciodata cucerite pe deplin. Italo Calvino a inventat aceste bijuterii urbane, transformand cartea Orasele invizibile intr-un poem vizual despre legatura dintre memorie, seductie, vicii si aglomerarile umane pline de legende.

Orasele descrise de Italo Calvino sunt fructele inchipuirii si au nume de femei stranse intr-un harem al imaginatiei care poate supune chiar si un luptator aprig. Doroteea, Zair, Isidora, Anastasia sau Zora sunt punctele unei harti magice, brazdate de liniile memoriei, dorintei, schimburilor, cerului sau misterelor de tot felul. Tablourile ireale create de Calvino devin ispititoare pentru Kubilai si datorita numelor feminine. De fapt, insasi autorul explica legatura dintre portretul femeii din imaginarul colectiv si orase.

Nu este deloc lipsita de importanta asocierea acestor microcosmosuri imaginare cu femeia: cetatile sale sunt misterioase, capricioase, au idei fixe, sunt de neinteles, complexe si complicate, mai degraba senzitive si instinctuale, decat rationale- organisme vii, independente si incontrolabile (Italo Calvino).

Orasele din lumea plasmuita de Calvino sunt aparitii fantomatice, ivite intre desertul oriental si intinderile de apa. Totusi, par cat se poate de reale. Au bastioane, cupole, piete si mahalale aglomerate, femei ce stau visatoare la balcoane si, mai presus de toate, isi revendica dreptul de-a le fi dusa povestea mai departe pentru a fi ascultata de cuceritorul mongol, Kubilai Han. Spre deoasebire de ceilalti ambasadori trimisi pentru a-i cunoaste mai bine pe locuitorii oraselor proaspat supuse, Marco Polo nu-i povesteste hanului despre coruptie, faradelegi, razmerite sau alte neajunsuri. Vestile sale nu respecta cronologia, amestecand trecutul, prezentul si viitorul intr-un miraj al existentei refacute in mintea calatorului.

Ajungand intr-un oras nou, calatorul regaseste un trecut al lui pe care nu stia ca-l mai are: stranietatea a ceea ce nu mai esti sau nu mai posezi te asteapta la liman, in locurile straine si neposedate.

Italo Calvino are talentul de a prezenta o lume inventata ca pe una reala, cum numai Borges reusea. Pana sa te dumiresti ca nu ai in fata niste descrieri urbane falsificate, pastrezi obisnuinta de a te intreba: Cum de n-am auzit niciodata de orasul asta pana acum, desi are dimensiunile unui  Babilon? Degeaba cauti o harta! Orasele din cartea lui Calvino s-au exitins peste nisipul care se prelinge intr-o clepsidra. Exact cand vei avea in fata cateva indicii palpabile, orasul a si disparut in cealalta parte a clepsidrei, in care orele curg dupa alte reguli.

Orasele invizibile ramane, de fapt, una dintre cele mai frumoase carti dedicate libertatii de a visa lumi posibile, unde timpul se imparte in mii de ceasuri personale, iar labirintul urban respira cata vreme locuitorii sai au imaginatie si, mai ales, secrete sau temeri.

Puteti comanda online cartea Orasele invizibile de pe site-ul Editurii Allfa.

Autor: Italo Calvino An aparitie: 2011 (actuala editie tradusa)
Titlu: Orasele invizibile Pret: 19.90 RON
Nr. pagini: 160 Editura: Allfa
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
Italo Calvino - Orasele invizibile, 10.0 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Italo Calvino, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Allfa | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.