« Max Tessier – Filmul japonez | Pagina principala | Phil Joyce & Charlotte Sills – Psihoterapie si consiliere Gestalt »
Isabel Allende – La isla bajo el mar
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Isabel Allende;
Titlu: La isla bajo el mar;
La isla bajo el mar este noul roman lansat de Isabel Allende. Scriitoarea chiliana imbina detaliile istorice si talentul de povestitoare pentru a descrie drama sclavilor din Haiti.
Actiunea romanului reda atmosfera tensionata din preajma razboiului de independenta sustinut de sclavii rebeli. Evenimentele care au dus la prabusirea dominatiei franceze din Saint-Domingue (numele dat de colonisti viitorului stat Haiti) sunt povestite din perspectiva sclavei Zarite. Fiica unei printese africane prinse de vanatorii de sclavi pentru a fi vanduta la targurile din Saint-Domingue, Zarite va cunoaste lungul drum catre libertate, nelipsind umilintele si refugiul in delirul dansului ritualic, singurul mod prin care sclavul isi procura iluzia fericirii.
El ritmo nace en la isla bajo el mar, sacude la tierra, me atraviesa como un relampago y se va al cielo llevandose mis pesares (…) Los tambores vencen el miedo. Los tambores son la herencia de mi madre, la fuerza de Guinea que esta en mi sangre.
In paralel cu povestea lui Zarite, Isabel Allende urmareste decaderea aristocratilor francezi veniti in Saint-Domingue pentru a-si spori averea de pe urma comertului cu ‘aurul dulce’, obtinut prin exploatarea, pana la epuizare, a sclavilor. Unul dintre stapanii plantatiilor este si Toulouse Valmorain, descendetul unor nobili francezi. Cand implineste noua ani, Zarite devine proprietatea lui Valmorain.
Viata alaturi de stapanul trestiei de zahar ii lasa lui Zarite un gust amar. Desi era un admirator al lui Rousseau, Toulouse Valmorain uita de valorile umaniste cand ajunge sa cunoasca regulile supravietuirii din jungla colonistilor si tentatiile exotice, dar capricioase ale insulei. Valmorain duce o viata dubla, specifica tuturor colonistilor bogati. In timp ce familia ramasa in Franta avea rolul de a pastra aparentele unei moralitati impecabile, capul familiei intretinea curtezane africane sau viola sclavele abia ajunse la pubertate.
Pentru femeile africane devenite sclave in Haiti, viata nu avea multe optiuni. Culoarea pielii devenea un stigmat sau le transforma in trufandale consumate pe ascuns. Intr-o societate in care supravietuirea era un joc al cromaticii, nuantele pielii puteau transforma o sclava intr-o curtezana bogata sau intr-o delicatesa cumparata ieftin pentru desfatarea stapanului. Lipsita de farmecul unei vanzatoare de placeri, Zarite invata cum sa castige increderea lui Valmorain, singurul care ii poate reda libertatea.
Cumparata pentru a o servi pe sotia stapanului, Zarite va ocupa rolul de mama pentru Maurice, fiul lui Valmorain. Dupa ce descopera afectiunile psihice ale sotiei lui, Valmorain isi indreapta atentia asupra lui Zarite, care ii va naste doi copii. Primul copil urma sa fie vandut, dar ajunge sa fie adoptat de Violette, o influenta curtezana cu origini africane. Tot Violette a mediat, candva, tranzactia dintre stapana lui Zarite si Toulouse Valmorain.
La inceput, Valmorain era scarbit de practicile crude prin care stapanii plantatiilor ii pedepseau pe sclavii razvratiti. Pentru a nu ramane cu o constiinta incarcata, Valmorain il lasa pe sadicul administrator al plantatiei sa imprastie groaza in randul sclavilor care mai visau la o viata fara constrangeri. Singurul sclav care nu poate fi supus este Gambo, fiul unui sef de trib din Guineea. Dupa ce este cumparat de Toulouse, Gambo devine liderul sclavilor si ii va instiga la revolta. Zarite i se alatura lui Gambo, dar ii salveaza viata lui Valmorain, cerandu-i, in schimb, libertatea. Sclavii revoltati distrug plantatiile, iar Valmorain decide sa fuga in Cuba, pentru a scapa de furia rebelilor si de urgia razboiului impotriva colonistilor.
Zarite isi va castiga libertatea abia cand ajunge, alaturi de stapanul ei, in New Orleans, destinatia colonistilor fugiti inainte ca Saint-Domingue sa capete denumirea de Haiti, devenind prima colonie in care sclavii africani preiau puterea. Cand statul Lousiana este cedat de francezi americanilor, viata lui Zarite este invadata de intamplari neasteptate si de personaje devenite embleme ale unei societati cu granite etnice schimbate.
In ultimul sau roman, Isabel Allende surprinde mecanismele psihologice ale relatiei dintre stapan si sclav, reusind sa ilustreze etapele dezumanizarii celui care se considera indreptatit sa dispuna de viata altei fiinte. La inceput sclavului i se nega aparteneta la umanitate din cauza diferentelor fizice dintre el si “stapan”. Dupa ce va fi redus la stadiul de fiinta inferioara, sclavului i se ia dreptul de a-si manifesta durerea umilintei. In final, stapanul crede ca el este adevarata victima, considerandu-l pe sclav un salbatic fioros, un barbar care amenita societatea civilizata.
Ignoranta lui Toulouse Valmorain, manifestata mai ales in relatia cu Zarite, il impiedica sa constientizeze drama acesteia, convins fiind ca duerea unei sclave careia i s-a rapit copilul nu este mai presus de geamatul unui animal ramas fara pui, dar pregatit sa ii inlocuiasca printr-un nou proces de reproducere. Valmorain nu putea intelege chinurile suportate de sclavi. Disperarea prin care acestia se agatau de supravietuire era considerata o dovada a unei forte native. Vointa de a trai era confundata cu forta prin care natura ii pregatea pentru exploatarea epuizanta. In lumea lui Zarite, marinimia colonistilor era incarcata de cinism. Drepturile naturale erau considerate o concesie facuta de niste stapani “intelepti”.
Bogatiile naturale din Haiti atrag lacomia nobililor europeni si curiozitatea aventurierilor parveniti. Dar mirajul prosperitatii ascunde o capcana. Haiti isi devoreaza cuceritorii, dupa ce ii indoapa cu iluzii. In romanul Isabelei Allende, Haiti devine un spatiu sufocant al mortii si al decaderii, unde imprevizibilul si haosul adus de o cultura straina devin cea mai mare pedeapsa pentru colonistul ignorant si obsedat de putere.
Puteti comanda online cartea La isla bajo el mar de pe siteul librariei spaniole Trasto.
Autor: | Isabel Allende | An aparitie: | 2009 |
Titlu: | La isla bajo el mar | Pret: | 76 RON |
Nr. pagini: | 544 | Editura: | Plaza & Janes |
Subiecte: _Autor: Isabel Allende, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Plaza & Janes, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »