Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ioan Mihai Cochinescu – Ambasadorul

Articol postat de

Ioan Mihai Cochinescu - AmbasadorulAutor: Ioan Mihai Cochinescu;
Titlu: Ambasadorul;

Romanul Ambasadorul este un mozaic ametitor de reflectii filosofice, mister alchimist si contraste multiculturale, expus in lumina difuza a unei iubiri nostalgice. Scriitorul Ioan Mihai Cochinescu reuseste sa imbine rafinamentul eruditiei cu stridenta mucalita a dialogurilor.

Alexandru, personajul principal al romanului este un aventurier hedonist cu preocupari savante. Ajuns in Rusia, dupa ce a renuntat la placerile venetiene, Alexandru patrunde in culisele puterii si se indragosteste de Maria, viitoarea sotie a Tarului. Eruditia imbinata cu o faima controversata ii atrag atentia suveranului rus, care il numeste ambasador in China.

Calatoria in China devine un lung sir de revelatii filosofice si estetice, precum si o meditatie asupra iubirii. Peisajele stranii ale stepei si ciocnirea cu o cultura perceputa ca fiind ‘bizara’ devin fundalul unor incursiuni onirice, in care se anuleaza reperele spatio-temporale. De-a lungul calatoriei, realitatea se transforma intr-o contopire fluida a impresiilor imediate si a imaginilor vagi din trecut. Trecerea de la vis la realitate se face brusc, cititorul asistand la iuresul iscat de perceptiile suprapuse, venite din spatii culturale diferite.

Pietrele lumii intregi au fost aduse, spune el, si lumea a saracit in pietre pentru zidul acesta, pe care il vezi si care inconjoara uriasa noastra imparatie (…). Nici templele, ii spune lui Levin, noaptea in cort, Alexandru, nici idolii, fiarele, padurile, cetatile parasite, nimic din toate acestea nu ma tulbura intr-atat de mistuitor ca zidurile acestea prin care-am trecut si care se intortocheaza, se ramifica, precum un desen ce-inchipuie labirintul. Oare nu cumva, Ivan, tot ceea ce ni se intampla nu-i decat o inchipuire?

Intalnirea cu imparatul chinez devine, pentru Alexandru, un prilej de reflectie asupra limitelor culturii europene, precum si asupra diversitatii umane.

Singura punte de legatura dintre ambasadorul Rusiei si suveranul chinez este pasiunea pentru muzica prin care se poate exprima intreaga armonie a naturii. Scena in care imparatul chinez se retrage in sera devenita o padure tropicala in miniatura, contempland, pana la obsesie, floarea preferata, care se deschide in ritmul muzicii, ne trimite cu gandul la personajele cufundate in abundenta vegetala din tablourile pictorului Henri Rousseau.

Se pare ca instrumentul acesta, conceput la Tibet, in colaborare cu Persia si Egiptul, este o noua minune a lumii. Abia acum, Alexandru observa pata purpurie de langa tanarul han, planta ce tot mai mult isi desface petalele la auzul acelei muzici totale, oferindu-se privirii precum o femeie care cu-ncetul isi desavarseste vicleana miscare de daruire.

Scriitorul Ioan Mihai Cochinescu reuseste sa transpuna atmosfera epocii in care trasarea granitelor dintre Europa si Asia era negociata de tari si imparati, folosind mijloace literare moderne, care anuleaza structura narativa conventionala. Refuzul autorului de a marca grafic dialogul si secventele narative inteteste ritmul lecturii. Scenele curg una in cealalta, intr-o naratiune bifurcata de-a lungul celor doua teme principale: calatoria interculturala si controlul puterii.

Personajul principal al romanului intrchipeaza dualitatea umana, care adaposteste fascinatia cunoasterii, decaderea provocata de viciul puterii, desfatarea artistica si lacomia erosului.

Puteti comanda online  cartea Ambasadorul.

Autor: Ioan Mihai Cochinescu An aparitie: 2010
Titlu: Ambasadorul Pret: 34.95 RON
Nr. pagini: 384 Editura: Cartea Romaneasca
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (15 votes cast)
Ioan Mihai Cochinescu - Ambasadorul, 9.8 out of 10 based on 15 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ioan Mihai Cochinescu, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Cartea Romaneasca | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Ioan Mihai Cochinescu – Ambasadorul”

 1. Ioan Mihai Cochinescu » » Londra (5) – The Golden Jubilee Bridge Says:
  23, 06, 2010 la 10:40 pm

  […] Notă: O nouă şi frumosă recenzie despre romanul meu Ambasadorul, semnată de Adriana Gionea,aici. […]

 2. Adriana Gionea Says:
  23, 06, 2010 la 11:01 pm

  Va multumesc pentru mesaj!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.