Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Herta Muller – Inca de pe atunci vulpea era vanatorul

Articol postat de

Autor: Herta Muller;
Titlu: Inca de pe atunci vulpea era vanatorul;

In romanele Hertei Muller, teroarea contamineaza toate amanuntele unei existente de zi cu zi, pe care o descompun in mii de scene pline de obiecte deformate si hade. Securitatea si Partidul sunt prezente diabolice si iau sute de infatisari. Le simti in zgomotul tramvaiului, in sforaitul care-a inceput sa seamene cu vocea tortionarilor, prin fabrica de sarma, unde femeile isi asteapta randul in baraca sefului de sectie, in Dunarea ce se-ncapataneaza sa desparta tara de lume si-n blana vulpii. Inca de pe atunci vulpea era vanatorul poate fi considerat un roman-document, prin care s-au impletit memoria si lirismul atat de laudat in pledoaria ce-a insotit acordarea Premiului Nobel uneia dintre cele mai curajoase voci din spatele Cortinei de Fier.

Cand toate dezbaterile sterile ale fostilor politruci deghizati acum in anti-comunisti vor inceta, romanele Hertei Muller vor deveni cartile de capatai ale generatiei nascute dupa 1990. Romanele Hertei Muller sunt cronica unor anonimi satui de masurile din timpul dictaturii ceausiste din ce in ce mai intunecate dupa anii ’80. Sunt anonimii impartiti in revoltatii tacuti, hotarati sa indure primitivismul si ranjetul tovarasilor sus-pusi, si cei pregatiti sa lupte galagios, refuzand sa intre in cercul supuseniei mizere.

La fel ca-n marile romane scrise de Herta Muller, in aceasta carte se intalnesc mai toate portretele colorate ale unei epoci gri. Intelectuali repartizati in comunele sarace, artistii haituiti prin salile de concerte din cauza unor versuri nepermise, muncitoare pregatite oricand pentru o marunta concesie, directori agreati de Partid care-si plimba mainile pe coapsele unor colege sau copiii nascuti pentru fabrici si uzine, in lipsa unei alte perspective necesare alegerii. Inca de pe atunci vulpea era vanatorul aminteste de orizonturi cenusii, aplatizate si inspaimantatoare, care amenintau cu vesnicia. Aceste orizonturi vor fi taiate in mintea invatatoarei Adina, haituita de securisti, dar pregatita sa creeze imagini vii intr-o lume incremenita in mirosuri de rugina, strazi prafuite si gloante trase de granicerii zelosi ai Dunarii.

Teroarea se incolaceste in jurul fiecarui monent din ce-ar fi putut ramane doar viata banala a unei asezari uitate, dar, pentru oamenii amenintati incontinuu de fiorii ce devin preludiile interogatoriilor, nu exista banalitate. Securistii au cheia fiecarui apartament banuit ca poate ascunde pericole chiar si-n blana de vulpe primita de Adina la zece ani. Spaima poate amplifica fiecare moment al cotidianului, faramitandu-l in trairi si viziuni sinistre, desi viata e doar un sir de momente repetitive in drumul spre scoala, fabrica sau apartamentele unde stau inghesuite secretele. Personajele Hertei Muller nu cunosc somnul cand incep sa constientizeze pericolul, ci doar toropeala celui epuizat de ganduri negre. Prin ochii acestora, societatea se descompune in cadrele reprezentative ale unui documentar clandestin, in care majoritatea cuvintelor au tacut pentru a le da glas detaliilor ce ascund umbrele fricii.

Herta Muller a scris despre comunism folosindu-se de forta lirismului meticulos cum numai in romanele sale mai poti gasi, datorita caruia si-a atras cititori pana mai ieri satui de oglindirea ceausismului in arta postdecembrista. Herta Muller nu recurge la imagini socante si explicite ale torturii fizice si psihice folosita pentru intimidarea persoanelor indezirabile aduse in carcerele Securitatii, banuite c-au trancanit impotriva tatucului. In schimb, pasajele descriptive ascund simboluri si aluzii la granita dintre fantastic si real, in care senzatiile modificate de spaima si de scarba dilueaza ritmul actiunii, prelungind la infinit secventele dramatice, pline de ce-aveau culisele nomenclaturii mai urat.

Inca de pe atunci vulpea era vanatorul promite o lectura ceva mai lenta, dar intensa. Fiecare scena ii cere unui cititor sa reflecteze la o societate incarcata de patologiile supunerii. Pentru cei nascuti in anii ’90, acest roman pare a fi reflexia unei lumi greu de inteles, dar incredibil de firesti in Romania anilor ’80. Prin acesta traducere, cititorii vor avea o dubla surpriza. Vor descoperi imbinari originale de cuvinte, imagini sau metafore, abil talmacite de Nora Iuga, o talentata poeta si iubitoare a limbii germane, in care si-a scris majoritatea romanelor si Herta Muller. Asadar, cand o mare scriitoare aplecata spre lirism si o mare poeta se intalnesc, aveti in fata o lectura acaparanta.

Puteti comanda online romanul Inca de pe atunci vulpea era vanatorul de pe site-ul editurii Humanitas.

 

 

Autor: Herta Muller An aparitie: 2009 (actuala editie tradusa)
Titlu: Inca de pe atunci vulpea era vanatorul Pret: 25 RON
Nr. pagini: 224 Editura: Humanitas
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Herta Muller - Inca de pe atunci vulpea era vanatorul, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Herta Muller, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.