Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Henry Miller – Quiet Days in Clichy

Articol postat de

Autor: Henry Miller;
Titlu: Quiet Days in Clichy;

Zilele petrecute de Henry Miller in Paris nu au fost deloc linistite. Nopti de pierzanie si amiezi de scris compulsiv, nuduri lascive si rasarituri in Montmartre sunt lucrurile risipite in viata unui artist pradat chiar de reveriile senzuale. Ce a gasit in capitala avangaredei interbelice a fost peste asteptarile sale. Nu a vrut sa piarda nici o amintire si a lasat in urma Quiet Days in Clichy, o miniatura autobiografica.

Pe langa Montmartre, Broadway parea varul cuminte, in ciuda luminilor extravagante. Este o comparatie prin care Henry Miller isi declara admiratia pentru decadentele placeri din Paris, indispensabile unui artist care nu mai are nimic de pierdut. Camus a facut parte din grupul celor care au luptat pentru a publica scrierile acestuia, dand la o parte cenzura, iar Miller a fost un Sisif al detaliilor interzise. S-a incapatanat sa redea o lume invaluita in tabuuri, unde asa-zisii puritani scandalizati nu-si refuzau nici o placere daruita sau vanduta pe strazile din Montmartre. Lucra obsesiv la manuscrise despre care stia ca nu vor ajunge la tipografie.

Totusi, nu vom avea in fata jurnalul unui hedonist lipsit de scrupule. Vom citi, mai degraba, impresiile unui strain confuz, naucit in fata marelui spectacol de cabaret, asa cum era capitala Frantei. Dar culisele unui asemenea cabaret generos erau numai la dispozitia avangardistilor respinsi de marii editori. Nu-i nimic! Ei se puteau delecta si fara un sfant in buzunar. In Montmartre, vinul se vindea ieftin, apartamentul darapanat era atelierul zilelor fericite, iar femeile amanau orice negociere in fata unui hoinar spiritual.

Ajuns in Franta, Miller iti aminteste de naivitatea adolescentului in fata unui corp feminin implinit. In Montmartre se perindau femeile nimanui, de o generozitate dezinhibata, pregatite sa transforme si un pustnic intr-un voyeur. Henry Miller nu se opreste doar la privire. Incepe sa isi scrie fiecare impresie. Insiruirea unor detalii explicite lasa in urma ganduri, framantari, reflectii. Un corp dezgolit inseamna un amanunt biografic dezvelit. Acolo unde altii se poticnesc in amanuntele obsecene, Miller vede incursiuni lirice. Erotismul dens este doar o alta poarta spre arta, o poarta blamata.

Quiet Days in Clichy dezvaluie o frumusete decadenta si obosita, totusi, nu mai putin expresiva. Este farmecul otravit al sensibilitatii ratacite in spatele unei fatade ispititoare, dar frivole, asa cum numai scriitori precum Henry Miller o pot capta, fara pudoare.

Cand spectacolul burlesc din Quiet Days in Clichy s-a incheiat, apare un Henry Miller mai sensibil, preocupat de psihologia relatiilor amoroase, dincolo de sexualitatea stridenta. Acest Henry Miller a lasat in urma un manuscris aproape uitat, Mara-Marignan, anexat acestui volum.

Puteti comana online cartea Quiet Days in Clichy de pe site-ul librariei Miscellany.

Autor: Henry Miller An aparitie: 2007 (actuala editie)
Titlu: Quiet Days in Clichy Pret: 48 RON
Nr. pagini: 128 Editura: Oneworld Classics
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Henry Miller - Quiet Days in Clichy, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Henry Miller, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Miscellany | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.