Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Enis Batur – Amara cunoastere

Articol postat de

Autor: Enis Batur;
Titlu: Amara cunoastere;

Amara cunoastere este umbra unui ego nomad. Cand acest ego ii apartine unui scriitor plecat intr-o calatorie fara tinta si fara un punct de intoarcere, fii sigur ca vei avea parte de mai toate culorile afective pe care le poate contine umanitatea! Personajul lui Enis Batur vrea o noua identitate, sa-i ataseze o viata paralela, unde se va intalni cu Fernando Pessoa, cu fantomele artistilor de pretutindeni, veniti sa-si incheie socotelile cu propria calatorie la Paris, cu femeile care pot fredona un fado sfasietor.

Enis Batur este noua revelatie a literaturii turce, dupa Orhan Pamuk. A devenit cunoscut datorita romanului Marul, dar i-a cucerit pe iubitorii de proza introspectiva prin volumul Amara cunoastere, o imbinare intre jurnal si roman. Scriitorul pare sa anuleze limitele dintre lumea interioara si realitate. Personajul sau rataceste dintr-o camera de hotel in alta, pe ruta Istanbul-Lisabona via Paris, alegand un intinerariu tacut, solitar, dar plin de nostalgii molatice si reverii lenese.

In Lisabona lui Enis Batur nici urma de scriitori disparuti. Pessoa este peste tot, iar cordonul ombilical dintre artist si oras nu a fost rupt. Cand nu-si da intalnire cu amintirea lui Pessoa, eul ratacitor il cauta pe Godard in cafenelele Parisului salvat de la marketing-ul turistic. Aici se gandeste la tracul avut de Faulkner cand l-a zarit pe James Joyce la masa alaturata.

Cand nu-l mai asteapta pe Godard la cafenelele din Paris, calatorul pleaca spre castelul marchizului de Sade, viseaza la periplul versificat de Baudelaire sau isi spala retina uitandu-se la schita lui Giacometti sau la Ingerul uituc imaginat de Paul Klee. Daca nu a evadat indeajuns, suprarealistii sunt bine primiti, in frunte cu Andre Breton si a lui Nadja. Pentru delicii old school, un Cezanne este ghidul perfect in Aix-en-Provence…si Europa devine un imens manual de istoria artei. Pentru calatorul din mintea lui Enis Batur nimic nu scapa de reinterpretare, iar voluptatea estetica va fi noul pasaport al granitelor sfidate.

Protagonistul din Amara cunoastere este artistul cu o mie de identitati si tot atatea lumi in care vrea sa-si piarda urma cand inspiratia l-a coplesit, iar muza l-a abandonat. Este artistul ajuns la capatul unei calatorii, apeland la binefacerile unui nou pseudonim. Cand spatiul personal, sacralizat prin cuvinte, se ingusteaza, epuizarea il da afara din propria fiinta. De aici se vor ivi posibilitatile unei deghizari perpetue.

Artistul din viziunea lui Enis Batur are suferinte filosofice si resemnari fecunde. Paraseste identitati aride si il inspira orizonturile inchise. Il ademeneste fiecare loc in care se poate intoarce catre sine pentru a-si consuma nestingherit depresiile, fara cauze elucidate, si toate vietile netraite. Amara cunoastere s-a faramitat in reflectii despre lume si arta, rasucite intr-un amalgam de stari care umplu subiectivitatea oricarui cititor.

Enis Batur a dezvaluit metamorfoza calatorului, de la simplul turist observator, la creatorul meditativ, preocupat de reflexia intima a fiecarui obiectiv turistic vizitat. Amara cunoastere este una dintre cele mai sensibile metafore ale calatoriei, antidotul contemporan al omului prins intr-un spatiu cultural neasumat.

Puteti comanda online cartea Amara cunoastere de pe site-ul editurii Univers.

Autor: Enis Batur An aparitie: 2011 (tradusa in limba romana)
Titlu: Amara cunoastere Pret: 16 RON
Nr. pagini: 192 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Enis Batur - Amara cunoastere, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Enis Batur, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.