Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Claudiu Soare – Nimeni sau Fumatorul de pipa

Articol postat de

Autor: Claudiu Soare;
Titlu: Nimeni sau Fumatorul de pipa;

Misterul si ocultismul, boemii transformati in spioni si smintitii indragostiti isi dau intalnire pe fundalul unui Paris ireal, ale carui artere duc spre alte destinatii decat cele prezentate in hartile turistice. Parisul lui Claudiu Soare este spatiul intamplarilor parasite de verosimil, fiind bantuit de Fumatorul de pipa, un binefacator al visatorilor anesteziati prin tutunul aromat, dar o aparitie diabolica pentru personajul central, Claudio. Nimeni sau Fumatorul de pipa ascunde o naratiune plasmuita abil din jocul realului cu fantasticul. Inca de la primele pagini te acapareaza prin imaginile si detaliile unei lumi cazute in abisul oniric.
Parisul ultimilor ani a devenit un oras cosmopolit, ametit de invazia exoticului, fie ca e vorba de simpli imigranti sau de artisti straini inovatori. Totusi, nu acest Paris devine scena cautata de Claudiu Soare pentru spectacolul sau halucinant. Parisul cosmopolit, asa cum il re-creeaza autorul roman, este cuibarul straniu al spionilor comunisti din Vietman, deghizati in studenti, al unei mexicance trimise de tatal ei sa caute mana lui Baudelaire, al mormonilor pasionati de ocultism si al Fumatorului de pipa ce se pretinde inteleptul lucid, singurul care poate deslusi tainele din Orasul Luminilor. In mijlocul acestor personaje ciudate isi face aparitia Claudio, in compania unui filozof si a unui artist din Est nevoit sa vanda pantofi pana va fi descoperit de un impresar.

Intamplarile incredibile invadeaza lumea lui Claudio cand este tarat de amicii sai la o petrecere studenteasca. Acolo ii intalneste pe Lap, spionul vietnamez scolit la Sorbona si pazit de camaradele sale cu farmec asiatic, pe Kazu, un japonez instarit, trimis la studii pentru a renunta la droguri, si pe Maite, fiica unui poet mexican ce asteapta reincarnarea lui Baudelaire. Pana la intalnirea cu poetul decadent, Maite studiaza astrofizica si il invaluie pe Claudio in fascinatia intunecata mostenita de la stramoasele aztece. Dupa o noapte de cugetari mitice presarate cu viziuni delirante, Maite se evapora. Vietnamezele lui Lap si Annabel, membra unei comunitati de mormoni pasionati de ocultism, poetul mexican si Kazu par sa detina cheia disparitiei lui Maite. Unii pretind ca a plecat in lumea spiritelor, altii sustin ca spionii coumunisti ar fi racolat-o in echipa lor, dar Claudio este convins ca sinistrul Fumator, un manipulator din umbra ce planeaza asupra orasului, a rapit-o.

Claudiu Soare nu tine cont de categoria cititorilor aflati in cautarea unei naratiuni cursive si coerente. Cei care vor sa iasa din labirintul halucinant, incercand sa o gaseasca pe Maite, se vor rataci. Firul epic se contorsioneaza sub presiunea apetentei pentru fabulos, iar firescul se voaleaza si isi uita logica. Disparitia lui Maite devine un pretext pentru dezlantuirea unor himere dilatate, ascunse sub masca unei realitati aflate, doar pentru putin timp, sub amenintarea Fumatorului cu tutun aromat, ce trona, “pe un adevarat scaun Louis XV”,deasupra podului traversat de artistii imbatati si fara noroc.

Mergeam de vreo ora si ajunsesem in dreptul podului Mirabeau (…) Abia atunci am realizat ca totul poate fi o farsa ori ca disparitia acestei fete se petrecea doar in capul meu si toate personajele acelea cinematografice imi faceau jocul. Lucrurile nu se clarificau, dimpotriva, se adanceau in inexplicabil.

Urmarindu-l pe Claudio, ai fi tentat sa crezi ca se afla sub plasa senzatiilor marite de mescalina, dar autorul nu vrea sa cada in patima explicatiilor cu trimiteri la dictionarul starilor patologice, asa ca pune totul pe seama intalnirii dintre oniric si real, amintindu-ti de proza lui Mircea Eliade. Nu analiza delirului este explicatia finala, ci alunecarea in haul inconstientului colectiv, de unde ies arhetipuri deghizate in mituri sau in bizarerii ale imaginatiei, asa cum reiese si din originea mitica a interpretarilor pe care Maite le-o da iubirii si libertinajului.

Claudiu Soare ia simbolurile culturale ce au imprimat reperele spatiului parizian in mentalul colectiv si le deturneaza in directia suprarealista a miturilor. Ce pare a fi o ruta banala a naratiunii spre asteptatul deznodamant duce de fapt spre gangul unde irealul deposedeaza finalurile de interpretari prestabilite. Parisul Fumatorului de pipa este intesat cu personaje exotice menite sa pregateasca suveniruri arhetipale pentru cititorii devitalizati de certitudini estetice artificiale.

Cartea lui Claudiu Soare pare un omagiu adus acelor artisti care au revolutionat literatura prin reinterpretarea simbolurilor aparute la inceputul ei, imbiband realismul in mituri. Puteti comanda online cartea  Nimeni sau Fumatorul de pipa de pe site-ul editurii Cartea Romanesca.

Autor: Claudiu Soare An aparitie: 2011
Titlu: Nimeni sau Fumatorul de pipa Pret: 22.95 RON
Nr. pagini: 184 Editura: Cartea Romaneasca
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Claudiu Soare - Nimeni sau Fumatorul de pipa, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Claudiu Soare, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Cartea Romaneasca | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.