Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Cees Nooteboom – Urmatoarea poveste

Articol postat de

Autor: Cees Nooteboom;
Titlu: Urmatoarea poveste;

Un profesor de limbi clasice, dezolat si obosit de prea multe calatorii in lumea interioara, unde s-a izolat de viata cotidiana, se trezeste intr-o camera din Lisabona desi adormise in apartamentul sau din Amsterdam reflectand asupra zborului pe Luna. Cum de-a ajuns tocmai in capitala portugheza, vizitata prima oara alaturi de singura femeie de care s-a putut apropia emotional? Nu-si mai aminteste. De fapt, are impresia ca nu mai poate distinge granita dintre vis si realitate, dintre lumea exterioara si propria minte, in care s-a refugiat scindandu-si latura intelectuala de acea parte a psihicului ce-i asigura legatura senzoriala si emotionala cu tot ce se afla in jurul sau. Daca ai citit inainte Ritualuri, considerat si cel mai bun roman scris de Cees Noteboom, nu poti rezista fara sa gasesti niste similitudini intre protagonistii celor doua romane. Aceeasi nostalgie sfasietoare, obsesiva, pentru singurele clipe de vitalitate si bucurie daruite numai de prezentele feminine ce le-au alungat autoizolarea specifica unui schizoid, aceeasi lehamite in fata cotidianului si aceeasi evadare in lumea gandurilor, epurata de orice interventie a zvacnirilor senzualiste. Asemenea operei care l-a consacrat pe scriitorul olandez (Ritualuri), Urmatoarea poveste nu este un roman caracterizat de un fir narativ spectaculos, dar este o capodopera a romanului psihologic. Pentru Noteboom totul se reduce la perceptia si la experientele subiective, prin care lumea exteriora este filtrata si apoi sparta in mii de cioburi.

Inainte de-a patrunde intr-o lume paralela, halucinanta in care oniricul, erotismul, disperarea si moartea formeaza un vartej sufocant, dar voluptos pentru o existenta searbada, Herman Mussert, personajul central, ducea un trai enervant de previzibil pentru cei obisnuiti cu decorurile din Amsterdam si aproape ireal in ochiielevilor si ai colegilor din cancelarie, incapabili sa inteleaga patima lui pentru civilizatia greco-romana. Mussert era un profesor dedicat si patimas cand era vorba despre traducerea operelor scrise in latina si greaca de pe vremea lui Socrate si a lui Ovidiu, incat ceilalti il cam luau in ras gasind niste asemanari intre chipul sau si profesorul marelui Platon.

Mereu absorbit de alte veacuri, se refugia in Elada idealizata si uita de secolul in care se nascuse. Tocmai cand ajunge, macar in imaginatie, alaturi de zeii literaturii antice, in calitate de arheolog zelos al cuvantului, o zeita luand chipul unei profesoare de biologie, colega la acelasi liceu, il ademeneste in afara insulei unde stapaneste controlul rational si-l arunca in mijlocul vietii cunoscute prin trairi, pasiuni si fapte banale. Nu mai este lumea versurilor si a ritmului poetic ideal, asa cuml le vedeau cei din Atena si Roma inainte sa fie inghitite de obiceiurile barbarilor. In schimb, este o lume a primei relatii afective si a primelor experiente legate de frumusetea lucrurilor efemere. Colega lui il cheama sa guste din bucuria simturilor si-a erosului descoperit pe ascuns, ea fiind maritata. Degeaba va deveni Socrate visator, ea va pendula in vesnicul triunghi lumesc, la care participa sotul atletic al colegei sale, un fante intarziat avand inclinatii poetice ridicole.

Clipele petrecute alaturi de amanta lui au devenit singurele aparitii ale unor scantei vitale capabile sa insufleteasca galeria cu statui de marmura din lumea in care s-a refugiat personajul central. Ea ii admira inteligenta, dar il tachineaza prin argumente de ordin stiintific ori de cate ori el va incerca sa explice viata folosindu-se de poezie si de imaterial. Totusi, nu cunoasterea ii va procura singurele clipe de fericire palpabila, masurata in voluptati gasite in prezent, la nivelul epidermei, nu al gandurilor, ci pasiunea unei femei  in carne si oase. Escapadele din Lisabona vor deveni o noua captivitate menita sa-l fure iar din prezent. De data aceasta nu versurile anticilor il vor cheama in trecut. Profesorul va gasi, in final, un rai, nu pe culmile Olimpului sau in idealul atenian al societatii.  Noul sau rai se gaseste in amintiri si in gustul dulce-amar specific nostalgiei.

Prins in trecutul redus la doar cateva zile petrecute in Lisabona, Herman Mussert se va culca in patul sau din Amsterdam, apoi se va trezi in camera de hotel inchiriata in urma cu douazeci de ani pentru a-si petrece vacanta portugheaza impreuna cu amanta sa. Cum de s-a putut intoarce aici peste noapte? O fi continuarea nefireasca a unui vis infinit? O fi in trecut? Orasul pare neschimbat, unele persoane intalnite atunci ii tot revin in fata ochilor incat simte nevoia sa se priveasca in oglinda. O fi el de acum douazeci de ani?

Cees Nooteboom pare un regizor avangardist ce-si reduce scenariul la urmarirea protagonistului care merge fara o tinta precisa, batand strazile unui oras vechi si tanjind dupa timpul biografic oprit brusc. Intregul roman este un monolog foarte bine inchegat, plin de simboluri ale jocului viata- moarte, eu-lume. Poti avea doua reactii in fata unei astfel de carti: s-o eviti daca vei cauta actiunea spectaculoasa, inexistenta in lumea scriitorului olandez, sau o poti indragi tocmai datorita naratiunii minimaliste, dar compensata de reflectii zguduitoare gasite atunci cand perceptia si universul personal topesc acea granita dintre asa-zisa realitate obiectiva, stabilita printr-un pact colectiv legat de reperele spatio-temporale, si lumea interioara, unde realitatea se dilata in vis, proiectie, memorie selectiva si reverii. In Urmatoarea poveste vei gasi mostenirea lui Proust, dar cautarea timpului pierdut a fost prelungita prin  reflectiile despre timp si spatiu, despre subiectivismul absolut si limitele verosimile ale memoriei dupa saltul in apele irationalului.

Puteti comanda online romanul Urmatoarea poveste de pe site-ul Editurii Univers.

 

Autor: Cees Nooteboom An aparitie: 2013 (actuala editie tradusa)
Titlu: Urmatoarea poveste Pret: 16.90 RON
Nr. pagini: 94 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (35 votes cast)
Cees Nooteboom - Urmatoarea poveste, 10.0 out of 10 based on 35 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Cees Nooteboom, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Cees Nooteboom – Urmatoarea poveste”

  1. Cees Nooteboom - Philip si ceilalti | TownPortal - Carti Says:
    25, 06, 2013 la 10:43 am

    […] originale cu privire la marile teme ale omenirii. Urmatoarele romane faimoase, printre care Urmatoarea poveste sau Ritualuri il vor metamorfoza pe Philip si-l vor pune in fata unor intrebari mult mai grele, […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.