Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Bucurestiul interbelic – 1935

Articol postat de

Bucurestiul interbelic -1935Titlu: Bucurestiul interbelic -1935

Volumul intitulat Bucurestiul interbelic reuneste articole aparute in saptamanalul “Realitatea ilustrata”, in perioada ianuarie-noiembrie 1935.

Cititorii pasionati de istoria Bucurestiului asista la o succesiune de franturi cotidiene, prin care este redata o perioada semnificativa pentru expansiunea si modernizarea capitalei. Cele 22 de articole selectate accentueaza diversitatea umana ce anima furnicarul pestrit in care se contopesc ramasitele otomane cu aspiratiile occidentale.

Pe strazile capitalei se intalneau vechii mestesugari si lautarii aflati in cautarea gloriei cu domnii care adoptau obiceiuri rafinate, studentele care isi jucau rolul emanciparii intr-un decor cosmopolit cu menajerele care inca isi mai pastrau portul traditional, specific unei anumite regiuni.

Citind articolele aparute in 1935, comparatia dintre vechiul si actualul Bucuresti este inevitabila. Principala caracteristica “atemporala” a Bucurestiului este contrastul.

Pe strazile largi, pe bulevardele marginite de zgarie-nori, ar trebui sa circule numai automobilele, asa cum se vede la Paris si la Londra. La noi se vad inca birjele-si uneori chiar carduri de vite. Pe o ulita laturalnica, la numai cateva sute de metri de palatele americane ale capitalei, te lovesti de cocioaba cu fereastra joasa, imprejmuita de un gard de pari, jumatate putreziti de ploi.

Desi se afla in plina dezvoltare a proiecetelor urbanistice, in care stradutele intortocheate faceau loc bulevardelor si cladirile cubice simbolizau modernizarea arhitectonica, Bucurestiul nu inceta sa fie o aglomerare de scene pitoresti, ce aminteau de cultura fanariota.

Pe dinaintea coloanelor Atheneului, in cel mai pur stil antic, isi tarasc salvarii si fesul doi balcanici-imagine vie a Bucurestiului de-acum un veac, cand pe uliti se vedeau numai fustanele.

In timp ce se construiau blocuri inalte si se desfasurau evenimente mondene la Clubul Miliardarilor, guralivii zarzavagii isi strigau asurzitor oferta, iar satrele scapate de amenintarea sclaviei pe domeniile boieresti se intalneau in Gara Obor pentru a negocia casatoria timpurie a fecioarelor aratoase.

De la coviltir la automobil, lungul drum al bucuresteanului de la mahalaua mizera catre cafeneaua boema de pe Calea Victoriei este pavat cu realitati contradictorii. Bucurestiul devine o rascruce. De aici se intorceau lautarii saraci in bordeiele aflate la cativa kilometri de “Micul Paris” si tot de aici talentatul Raoul Ginsbourg, un visator din culisele cabaretului, isi incepe ascensiunea spre conducerea Operei din Monte-Carlo.

Tot in Bucuresti apar meserii noi, care se adapteaza la nevoile unui oras aglomerat, ai carui locuitori viseaza la prosperitate.

In localurile de noapte veti vedea uneori cate un filfizon, care face mare chef, cu prietenii, cerand zgomotos sa i se dea numai o anumita sampanie. Acesta este un agent platit de fabrica de sampanie respectiva, care intelege sa-si faca in acest chip reclama, pentru “marca” pe care vrea sa o lanseze.

Pe langa portretele expresive ale bucurestenilor din anii ’30, cititorii vor descoperi articole in care este mentionata evolutia artei teatrale in Romania, precum si povestea lui Manuc.

Puteti comanda online cartea Bucurestiul interbelic -1935 de pe siteul editurii Tritonic.

Autor: An aparitie: 2009
Titlu: Bucurestiul interbelic -1935 Pret: 16 RON
Nr. pagini: 144 Editura: Tritonic
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (12 votes cast)
Bucurestiul interbelic - 1935, 10.0 out of 10 based on 12 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Tritonic | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.