« Camelia Cavadia – Mastile fricii | Pagina principala | Corina Ozon – Pana cand ma voi vindeca de tine »

Ayelet Gundar-Goshen – O noapte, Marcovici
Articol postat de Adriana Gionea
O noapte, Marcovici te pacaleste. Desi incepe cu descrierea unui protagonist de o banalitate perfecta, devine o lectura captivanta, adictiva. Te-ai fi incumetat sa o citesti pana si in situatia in care ar fi avut peste o mie de pagini, iar tu ai fi urat lectura, deoarece fiecare pagina devine promisiunea unor surprize cu aventuri, umor, erotism si duiosie ce se vor amplifica in urmatoarele pagini. O poti considera una dintre cele mai frumoase carti pe care le-ai citit si una dintre cele mai bune din ultimii ani.
O noapte, Marcovici este genul de roman scris de o autoare despre care nu ai auzit in Romania, dar ale carei viitoare carti le vei astepta cu sufletul la gura. Pur si simplu nu vei mai lasa din mana acest roman prin care a debutat Ayelet Gundar-Goshen daca iti este sete de povesti despre oameni care vor evolua impredictibil de la o pagina la alta, daca te regasesti in istorii existentiale despre amestecul dintre frenezie, pofta de viata, senzualitate, nostalgia transformata in langoarea evocarii unei lumi pierdute, prin poeziile scrise in exil, si tristetea rostita in surdina, atunci cand se afla in forma pura, si acoperita cu acel gen de umor melancolic, des intalnit in literatura evreiasca, atunci cand tristetea prinde glas pentru a parasi in sfarsit intimitatea introspectiei si a monologului.
Povestile personajelor din aceasta carte, barbati si femei care au revenit in Palestina dupa ce au fost goniti de nazisti, se desfasoara intr-un ritm alert, iar uneori se impleticesc in pasaje in care mirosul livezilor de portocali devine hipnotic exact in momentele in care luciditatea ar trebui sa alimenteze starea de veghe dinaintea apasarii pe tragaci, si nasc hohote de ras pentru a salva naratiunea de revarsarea culorilor dezolante. Povestile de viata care se intretaie prin gelozii, secrete, complicitati picante, infidelitati, abandonuri, deziluzii si sperante prelungite nechibzuit, dar salvator, par un labirint format din incaperi care dau una in alta. Reusind sa amestece flashback-uri trepidante precum niste romane de sine statoare, patimi, caricaturi duioase, tipologii memorabile si un pitoresc amintind in unele pasaje de asezarile descrise in romanele sud-americane, scriitoarea iti da impresia ca urmaresti un film de arta cu scenariu trepidant, cu mesaj umanist, demn de o nominalizare la Cannes. Si nu este o comparatie fortata cu lumea filmului de arta. Ayelet Gundar-Goshen a studiat cinematografia, dar si psihologia (si se reflecta in fiecare personaj consistent din acest roman).
In acest roman, prin care a debutat in lumea scriitorilor promitatori, Ayelet Gundar-Goshen imbina perfect detaliile psihologice, dar le captuseste folosind un lirism nostalgic intalnit la Amos Oz, a carui varianta feminina din perspectiva calitatii literare are toate sansele sa devina. Adauga si amanuntele istorice pe care le fragmenteaza in zeci de perspectiva individuale. Sunt acele perspective satule de indemnuri la lupta si care tanjesc dupa trecut, gata sa destrame povestile oficiale despre eroii fondarii Israelului modern in zeci de biografii anonime in care se ascund pierderi, iubiri neimplinite, dezradacinari, lupte, neputinte si revolte provocate de alungarea brusca din paradisul european cosmopolit, unde fiecare dintre personajele cartii isi facuse un rost inainte de ascensiunea fascismului si de unde fiecare va fugi pentru a debarca in Palestina promisa de sionisti, carand bagajul greu al amintirilor si al unor suveniruri secrete, despre care nu se prea vorbeste de fata cu altii.
I se parea ca in rochia ei verde seamana cu o sticla aruncata in mare, care si-a gasit refugiul pe tarm, iar el, singurul supravietuitor, o va lua si ii va citi mesajul ascuns inauntru. O dusese acasa, o luase de nevasta, dar nu reusise niciodata sa citeasca mesajul din sticla.
Daca iti place universul din cartile scrise de Amoz Oz, vei indragi personajele centrale din acest roman. Vei regasi aceiasi oameni care s-au reintors pe taramul Biblic, pastrand in tacere nostalgia europeana si o mare teama de razboi, aceleasi povesti de iubire in care gesturile patimase, reflectiile despre natura umana si efortul personajelor masculine de a decripta lumea femeilor de care sunt legati prin euforia senzualitatii, dar si prin voluptatea stranie a frumusetii inaccesibile. De fapt, O noapte, Marcovici incepe cu evenimentele unor comunitati evreiesti din Palestina anilor ’40, nutrind idealurile sioniste, dar ajunge sa cuprinda intreaga omenire, in toate ipostazele ei contradictorii. Este un spectacol uman al fragilitatii, cu lumini si umbre, cu foamea de atasament, dar si cu neputinta izgonitului transformata in revolta canalizata in razboiul dintre arabi si evrei, pe care autoarea il evoca nepartinitor, impartasind o compasiune intensa pentru fiintele din ambele tabere, invrajbite de teama dezradacinarii si a mortii care plutea in aer in anii ’40, oriunde in lume.
Poti surprinde intreaga natura umana in acest roman. Trasaturile si gesturile uneori absurde ale personajelor imbina umorul si tragedia cu imagini metaforice in care gasesti realismul magic redus la simturi, mai ales prin amplificarea senzatiilor olfactive asociate universului feminin.
Fusese si ea candva un ghetar european, dar soarele Mediteranei ii incalzise tesuturile si ii dase pielii ei un parfum de portocale (adevarul istoric ne impune sa recunoastem ca pielea Soniei era departe de a avea culoarea ambrei, ca nu reusea niciodata sa se bronzeze, iar pielea ei sarea intotdeauna de la un alb laptos la rosu nesanatos, dar Zeev Feinberg nu dadea importanta acestor amanunte).
Scriitoarea descrie printr-un realism magic olfactiv un intreg univers femin al senzualitatii amestecate cu tristete. Acest univers a devenit de neinteles si de nerostit pentru unele personaje masculine care isi impart fara sa stie aceeasi femeie, care o asteapta pe alta sa le intoarca afectiunea de care se agata cu disperarea celui ce nu se mai poate intoarce din drum, asa cum se agatau evreii goniti din Europa de fecunditatea livezilor de maslini si smochini intr-un tinut aproape sterp si parjolit in timpul unor anotimpuri imputinate precum dovezile de iubire ale unei lumi vechi lasate in urma de cele mai frumoase femei din asezarea unde se petrece actiunea romanului.
Pentru a rodi capsuni, pamantul trebuie sa fie indragostit nebuneste de stapanii lui, trebuie sa flirteze (…) Trecusera zece ani, dar femeia din Haifa ramasese la fel si gemetele ei, la fel. Numele i se schimbase, bineinteles. Cand sa plece, il servi cu cateva capsuni primite in dar de la clientul dinainte. Iacov Marcovici musca din fruct si ochii i se luminara. Gustul ranced al femeii, pe care il avea in gura, se preface intr-o dulceata intensa, plina de vitalitate. Tot drumul inapoi spre asezare se gandi la fructul cel rosu. Capsuna. Spuse cuvantul cu voce tari si simti ca buzele i se strang in jurul literei Ş, ca pentru sarut. Hotara ca va cultiva acest fruct pe terenurile lui. Se imagina mergand pe un teren rosu, catifelat, culegand capsuni plin de voluptate.
Putini scriitori au reusit sa redea metamorfozele psihologice ale unor personaje traumatizate punandu-le intr-o lumina duioasa si episoadele disperarii, ale unei singuratati anuntate alaturi de femeia iubita, de care stiu ca nu se vor apropia niciodata, desi impart aceeasi locuinta, sau ale celor asaltati si apoi cotropiti de propria vinovatie transformata in rafale de imagini delirante precum un cosmar fara de sfarsit. Ayelet Gundar-Goshen vorbeste despre niste rani sufletesti reale, dar transforma acest realism al observatiei psihologice autentice intr-un joc ludic al metaforelor, al senzatiilor olfactive a caror voluptate benefica pentru memorie capata o intensitate ireala.
Metaforele pline de umor in momente neasteptate sunt o calatorie prin memoria colectiva a evreilor si reinterpreteaza unele citate biblice si mituri din perspectiva dramelor traite de personaje, salvandu-le de la dezumanizare. O dezumanizare care ii pandeste mereu pe cei deveniti niste tinte ale unor brute ispitindu-i sa apeleze la armele agresorului pentru a-l invinge. Iar Marcovici, omul care s-a simtit mereu vulberabil si deposedat parca din nastere de acea sigutanta virila a camarazilor sai, stie cel mai bine cum se apropie serpuitor aceasta ispita atunci cand trebuie sa isi apere noul teritoriu din Palestina, cand trebuie sa-i faca fata si unui alt tip de asalt, al celor din tabara lui care, vazandu-l ca s-a intors din Europa cu o femeie ravnita de toti, ii dau tarcoale prin insinuari veninoase legate de paternitatea fiului sau.
Marcovici va ramane unul dintre cele mai fascinante personaje asa-zise banale, deoarece il salveaza talentul de a transforma duios fiecare obiect, copac, fruct intr-o metafora prin care sa exprime drama barbatului nascut invins, dar victorios prin umanitatea anonima, fara glorie sau decoratii. Acest protagonist, a carui biografie nu contine detalii picante si aventuroase, nici triumfuri virile in randul femeilor, devine totusi memorabil prin modul in care primeste binefacerile simplitatii ce il obliga sa perceapa ceea ce vecinii sai nu pot vedea. Unde altii vad sacrificiul incornoratului care nu poate renunta la sotia infidela, el vede miracolul unei prezente feminine aparte, la care nici nu indraznise macar sa viseze. Unde camarazii de arme cauta vulgaritate si gasesc viciile marunte prin care sa-si aline singuratatea in mijlocul frontului, el incepe sa aiba niste viziuni salvatoare, ce transforma slabiciunile unui dependent de alcool si ale unui ludopat in patima ce poate fi pusa in slujba patriotismului. Lupta lui muta, dorinta de a conserva umanitatea prin actiuni considerate de ceilalti neimportante si expresivitatea care ii acapareaza chipul banal precum un puseu in momente de criza iti amintesc de protagonistul din Fiul lui Saul.
Puteti comanda online cartea O noapte, Marcovici de aici.
Autor: | Ayelet Gundar-Goshen | An aparitie: | 2016 |
Titlu: | O noapte, Marcovici | Pret: | 34,99 lei |
Nr. pagini: | 424 | Editura: | Nemira |
Subiecte: _Autor: Ayelet Gundar-Goshen, _Colectia: Babel, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Nemira | Nici un comentariu »