« Alexander McCall Smith – Agentia de detective nr.1 | Pagina principala | Alberto Moravia – Iubitul nefericit »

Andres Barba – Sora Katiei
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Andres Barba;
Titlu: Sora Katiei;
Naivitatea unui copil transforma poza unei familii dezlanate intr-un tablou al fragilitatii, unde compasiunea tine loc de ranchiuna fata de adultii care l-au lasat de izbeliste. Andres Barba intra in pielea unei fete aflate la granita dintre copilarie si adolescenta, suprinzandu-si cititorii prin observatia psihologica si prin intuitia celui care isi permite sa-i dea glas copilului din el. Sora Katiei este de fapt jurnalul copilului supravietuitor datorita inepuizabilei capacitati de a resemnifica evenimentele triste prin adaugarea unor culori vii.
Sora Katiei este un roman coplesitor despre viata unor femei blocate in gangul intunecat al propriilor alegeri. Consecintele sunt livrate alaturi de o perspectiva aplatizata asupra vietii. O bunica epuizata, o mama prostituata, Katia, sora care ajunge o dansatoare de striptease pentru a-si cumpara un bilet de avion catre iubitul din Italia…aceste femei alcatuiesc familia vazuta prin ochii unei copile prezentate drept sora Katiei. Barbatii sunt fie absenti, fie aparitii episodice, fara implicatii afective de lunga durata. De fapt, mai toate protagonistele din familia Katiei evita orice urma de expresivitate afectiva. Cuvantul “mama” este tabu, aproape nimeni nu mai mangaie pe nimeni, iar afectiunea se prelinge anevoios printre niste replici sarcastice si ironii scapate in toiul unor caderi nervoase.
Singurul contact umanizant din familie a fost stabilit intre personajul principal si Katia, sora mai mare, in varsta de 18 ani. La sfarsitul unei zile apasatoare, Katia o strange pe sora mai mica la piept, considerand-o, probabil, un talisman al inocentei impotriva unei realitati dezolante. Despre sora Katiei se tot spune ca are un IQ redus, ca este proasta. De mica i s-a repetat ca exista multe lucruri pe care nu le va intelege niciodata. Cei din jurul ei nu au observat universul afectiv plin de nuante. Nu i-au ascultat nici explicatiile creative, pe care le inventeaza pentru a largi cotidianul unde numai dezamagirea si tristetea sunt repetitive, niciodata firescul.
Cand Mama si Katia nu sunt acasa pentru a-i tine de urat, copila isi cauta alinarea in pietele intesate de turistii veniti sa vada Madridul. Le simte parfumul, le vede hainele, le observa gesturile diferite si viseaza cum unul dintre acestia se va apropia de ea si o va invita la o masa, invitand-o sa-si comande ce vrea, fara sa tina cont de pret. Ea stie dinainte ce vrea, doar un suc de rosii, atat. Nu e pretentioasa, ii ajunge un dram de afectiune. Dar lumea din jur este alta din ziua in care a implinit 14 ani. Simte un gol si ii este frica. Imaginea din oglinda a unui corp feminin mai implinit ii arata un prag trecut fara voia ei, care nu-i mai permite sa dea inapoi.
La 14 ani, nimic nu se mai vede la fel, nici Katia. Nu va mai sta alaturi de ea, asa cum facea inainte. Vrea sa plece din cuibul destramat, chiar si din Madrid. O vedere din Pisa o face sa creada in iluziile unui amorez din Italia. Nu peisajul urban surprins in vedere o ademeneste pe sora mai mare sa evadeze. Poza de familie rupta prea devreme o indruma spre o lume paralela.
Katia se degradeaza lent in comertul sexual, dar prin ochii surorii isi pastreaza mandria unei femei care este constienta de puterea ei de seductie. Identitatea feminina a protagonistei se formeaza in umbra surorii dezinhibate, care nu a dat inapoi de la exprimarea unui erotism strident. Unde multi vad pacate, Katia zareste sensibilitatea din culisele unei frumuseti risipite.
Acolo unde incep problemele si traumele revin in actualitate, familiile asa-zise dezorganizate se risipesc. Nu si familia descrisa de sora Katiei. Cand problemele se acutizeaza, incepe candoarea, isi spun pe nume, se vor strange in brate si vor aduna cioburile unui trecut spart.
Au fost dupa-amiezi in care a simtit o mare dorinta de a vorbi, dar si o singuratate absoluta. Mama si Katia, care nu se intelesesera niciodata bine si care se certau pentru orice fleac, au trait o stranie complicitate in acele zile, o complicitate care pe ea o excludea, dar care o incanta, fiindca le vedea intelegandu-se, in sfarsit.
Te intrebi cat va dura linistea. Pana cand sora cea mare isi va ineca dezamagirea in vicii? Pana cand sora Katiei se va atasa de un puritan misionar, care isi va manifesta dispretul fata de gesturile preluate dintr-un numar de striptease? Desi multi isi pot imagina cum sfarsesc, in viata reala, femeile care aleg drumul Katiei, finalul inchipuit de Andres Barba este imprevizibil.
Sora Katiei se citeste cu inima larg deschisa. Fiecare pagina va pulsa si va scoate la suprafata copilul din fiecare. Un copil mult mai batran decat il credeau adultii, dar suficient de fraged incat sa nu renunte la candoare. In lumea personajului central din romanul scris de Andres Barba, naivitatea nu mai este un defect, ci un mijloc de a lupta impotriva dezumanizarii.
Puteti comanda online cartea Sora Katiei de pe site-ul editurii Vellant.
Autor: | Andres Barba | An aparitie: | 2009 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Sora Katiei | Pret: | 19.90 RON |
Nr. pagini: | 182 | Editura: | Vellant |
Subiecte: _Autor: Andres Barba, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vellant | 2 Comentarii »
31, 05, 2012 la 9:01 pm
Magnificent items from you, man. I have be mindful your stuff previous to and you are simply extremely magnificent. I actually like what you have got right here, certainly like what you’re stating and the way in which through which you say it. You’re making it entertaining and you continue to take care of to stay it wise. I can not wait to read far more from you. This is really a great site.
30, 11, 2013 la 1:20 am
[…] Barba este cunoscut de cititorii din taranoastra datorita romanelor Sora Katiei si Mainile mici, dar nici la capitolul proza scurta nu e mai prejos. Volumul de nuvele Buna […]