Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ana Selejan – Glasul patriei, un cimitir al elefantilor in comunism

Articol postat de

Autor: Ana Selejan;
Titlu: Glasul patriei, un cimitir al elefantilor in comunism;

Ori de cate ori se readuce la suprafata implicarea intelectualilor in propaganda comunista, exista doua tabere: a celor care ii acuza de oportunism cu pretul tradarii unor valori morale superioare si tabara celor care sustin ca nu ar fi avut alta alegere, amenintati fiind, desi in adancul constiintei au ramas subversivii care isi ascund adevaratele opinii despre un regim totalitar printre randuri. Unul dintre criticii pasionati de istoria literaturii in perioada comunista, profesorul Ana Selejan, pastreaza distanta fata de ambele tabere, alegand sa expuna, intr-o maniera neutra, dovezile gasite in publicatiile si documentele acelei epoci nefaste pentru libertatea cuvantului. Cercetarile autoarei si analiza acestor documente au dus la publicarea volumului Glasul patriei, un cimitir al elefantilor in comunism, indispensabil cititorilor interesati sa descopere subteranele unei perioade care inca mai bantuie memoria colectiva.

Una dintre publicatiile in care apareau reportaje legate de progresul muncitorimii in Republica Populara Romana, precum si elogii aduse conducatorului preaiubit a fost si Glasul patriei. Intre 1955 si 1972, Glasul patriei a fost instrumentul prin care noul regim dorea sa promoveze o imagine pozitiva, ireala, o realitate paralela menita sa convinga diaspora ca pot exista si avantaje in Romania comunista. Publicul-tinta erau romanii din exil, sedusi de vocile intelectualilor precum Eliade, Cioran sau Ionesco (denigrati in articolele din Glasul patriei). Scopul articolelor era acela de-ai convinge pe romanii din afara granitelor ca marii intelectuali din Romania sunt respectati de Partid, care le ofera posibilitatea de a reintra in spatiul cultural, scriind pentru Glasul patriei. Acesti intelectuali laudau realizarile comuniste, printre care si imbunatatirea conditiilor de trai in mediile considerate sarace in perioada interbelica. Publicatia nu era distribuita in Romania, ci numai in diaspora.

O bucatarie (recte colaboratori) care pune in evidenta cinismul fara margini al acestei puteri; caci strategia majora a revistei, aceea a atragerii in tara a romanilor fugari, era infaptuita de intelectualii vulnerabili: fosti detinuti, fosti emigranti, ori de cativa reabilitati (…).

Cercetand in documentele arhivei, autoarea a identificat patru politici majore ale redactiei: atragerea elitei interbelice pentru a-i convinge pe romanii sceptici din afara granitelor ca pot gasi o viata culturala bogata in tara, fara interventia politica; prezentarea unei imagini pozitive (false) a Romaniei, plina de “progrese” in plan social (construirea multor scoli, spitale si teatre); stigmatizarea intelectualilor din exil, care au criticat regimul comunist din Romania; mentinerea unui dialog cu acei romani care nu s-au putut adapta in alte tari, vulnerabili in fata propagandei.

Va puteti intreba ce teme au fost abordate si ce fel de articole puteau fi gasite in Glasul patriei. Intelectualii abia iesiti din inchisoarea politica erau nevoiti sa realizeze portretele unor oameni ai muncii deveniti eroi prin harnicia de care au dat dovada si care aveau o viata prospera (desi n-au avut loc schimbari majore la nivelul conditiilor de trai sau legate de scolarizare), completate de reportajele despre satele si mahalalele mizere, salvate de comunistii preocupati de instruirea plugarilor, in stilul realismului socialist. Exista si o rubrica dedicata scrisorilor primite de la romanii care decideau sa revina in tara, cerandu-si scuze pentru decizia gresita de a-si parasi locurile de bastina de teama Partidului, dovedit atat de tolerant in raport cu marile nume interbelice. Articolele scrise au fost doar o strategie prin care imaginea reala era modificata in paginile acestei publicatii pentru anihilarea rezistentei din exil.

Citirea acestei carti poate fi si o descoperire dureroasa pentru iubitorii de literatura. Nu le va fi usor sa parcurga fragmente desprinse din articole scrise de George Calinescu sau de Tudor Arghezi, in care au fost laudate asa-zisele progrese facute de Romania comunista, sub controlul unor semianalfabeti deveniti, peste noapte, mareti conducatori intelepti. Poti sa-i condamni pe artistii care ti-au incantat adolescenta prin operele literare neatinse inca de influenta politica, impusa prin teroare, sau poti fi tolerant, imaginandu-ti, daca te-ai nascut dupa anul 1986, cum era viata cotidiana a unor oameni care au fost obligati sa accepte schimbarile produse in primii ani de comunism.

Teroarea, amenintarile, torturile si promisiunea revenirii in prim-planul vietii literare i-a fortat pe multi intelectuali din perioada interbelica sa faca un greu compromis, cel mai umilitor dintre toate. Un pret cerut de o realitate in care societatea devenea un teatru absurd plin de orori, iar personajele scenei literare, niste fiinte debusolate, neobisnuite sa vada nornalitatea si civilizatia date la o parte de psihozele colective. Inainte sa-i condamnam pentru articolele scrise in publicatiile de propaganda, ar trebui sa parcurgem aceasta carte pentru a ne pune mai usor in pielea celor aruncati intr-o lume sufocanta. Primii care au de suferit intr-un regim politic intretinut de frustrarile mediocritatii sunt intelectualii veritabili, obligati sa “colaboreze” pentru a supravietui (pentru o scurta vreme). Jocul pervers al celor care le-au oferit o scapare prin colaborare avea drept scop discreditarea lor in ochii admiratorilor lucizi, ce i-au considerat ultima reduta in fata comunismului. Odata compromisi oamenii de cultura, intreaga societate putea incepe colaborarea.

Puteti comanda online cartea Glasul patriei-Un cimitir al elefantilor in comunism de pe site-ul editurii Vremea.

Autor: Ana Selejan An aparitie: 2012
Titlu: Glasul patriei, un cimitir al elefantilor in comunism Pret: 16.20 RON
Nr. pagini: 168 Editura: Vremea
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Ana Selejan - Glasul patriei, un cimitir al elefantilor in comunism, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ana Selejan, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vremea | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.