Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Yukio Mishima – Templul de aur

Articol postat de

templuldeaurAutor: Yukio Mishima;
Titlu: Templul de Aur ;

Yukio Mishima, crescut intr-un mediu in care autodisciplina si codul samurailor reprezentau factorii esentiali in conturarea vietii, a reflectat in scrierile sale toate aceste viziuni verticale. Momentul socant, insa si demn, a reprezentat sinuciderea sa traditionala pe 25 Noiemebrie 1970, in numele spriritului national si al codului onoarei.

Ce este frumusetea? Frumusetea inseamna arta, perfectiune sau momentul in care o albina polenizeaza o floare, in plina primavara?
Un copil diferit, cu dificultati de exprimare, isi creeaza propriul univers, un univers in care cuvintele nu trebuie rostite decat pentru sine, iar faptele nu reprezinta altceva decat reflexia gandirii.
Un copil care a trait cu iluzia ca un templu reprezinta frumusetea ideala, frumusetea formelor si a traditiei japoneze.

Templul de Aur (“Kinkakuji”) reprezinta o imbinare intre frumusetea spiritului traditional japonez si viata decadenta a preotilor budisti din secolul XX, un secol al renasterii Japoniei, de la spiritul traditional, la inevitabila occidentalizare.
Printr-o cruda viziune, Yukio Mishima isi reflecta tendintele demonice (psihiatrii declarandu-l schizofrenic) prin personajul Mizoguchi, complexat de fizicul sau, si incapabil sa isi poata exprima ideile din cauza deficitului de vorbire, un tanar care gaseste imposibila calea de a-si face prieteni si chiar o iubita. Departe de aceste afectiuni umane, gaseste in Templul de Aur oglindirea vietii ideale. Templul de Aur reprezinta sanul unei femei, reprezinta un impediment in crearea unei relatii cu o prezenta feminine, ajungand, intr-un final sa reprezinte caracterul sau demonic.
Isi descopera alter ego-ul piroman, si da foc Templului de Aur , crezand ca prin acest act Templul de Aur isi va atinge cu adevarat frumusetea apoteotica.

Budismul Zen, traditia, literatura, ukyo-e, ikebana – ecouri ale unei Japonii unice, in care onoarea si traditia reprezinta conceptele de baza;

Pe langa faptul ca Templul de aur contine idei filosofice specifice, reprezinta si un catalog in care cele mai importante concepte din cultura Japoniei sunt explicate intr-un mod autentic, specific lui Yukio Mishima.

“Cand il intalnesti pe Buddha, ucide-l pe Buddha! Numai asa te vei salva.” (p.131)

Autor: Yukio Mishima An aparitie: 2006
Titlu: Templul de aur Pret: 16 RON
Nr. pagini: 238 Editura: Humanitas
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.3/10 (12 votes cast)
Yukio Mishima - Templul de aur, 8.3 out of 10 based on 12 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Yukio Mishima, _Comentator: Silvia Radu, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.