Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Yukio Mishima – Cai in galop

Articol postat de

Autor: Yukio Mishima;
Titlu: Cai in galop;

Cai in galop este al doilea roman din tetralogia Marea fertilitatii. In primul roman, Zapada de primavara, Yukio Mishima spune povestea lui Kiyoaki, urmasul unei familii de samurai, indragostit de viitoarea sotie a printului mostenitor. Pe fundalul unui decor traditional, deciziile si trairile navalnice duc la un final tragic, dar povestea lui Kiyoaki nu se opreste odata cu moartea sa. Fantoma lui il va bantui pe Honda, singurul prieten pe care l-a avut vreodata. Yukio Mishima este un martor al Japoniei aflate in plina criza. Valorile traditionale sunt abandonate, iar Mishima s-a incapatanat sa readuca la suprafata credintele ancestrale, explorand mitul reincarnarii printr-o mare subtilitate psihologica. Nu mitul in sine il preocupa. Autorul japonez este interesat de gandurile, temerile si fantasmele inconstiente proiectate in acest mit.

Dintr-un personaj secundar predictibil, sters, Honda, singurul care s-a putut apropia vreodata de Kiyoaki, devine un erou central. Odata cu jurnalul prietenului sau, el mai primeste o mostenire primejdioasa: trairile distructive ale acestuia. Cand nu le va mai intelege, il va cauta pe Kiyoaki si il va gasi, reincarnat intr-un luptator de kendo (o forma de arte martiale care implica folosirea sabiei). Desi era urmasul unor samurai, Kiyoaki respingea asprimea vechilor razboinici. Nu-l atrageau atmosfera austera a templelor si nici strigatele de lupta, ba chiar se amuza pe seama colegilor pasionati de kendo. Luptatorul, noul avatar, vine sa le faca dreptate stramosilor. El va respinge delicatetea si blandetea fostului corp. Kiyoaki se va reintrupa, culmea ironiei, in fiul  celui angajat de parintii sai pentru a-i fi mentor. Fostul “profesor” il detesta pe Kiyoaki din cauza sensibilitatii ce-l indeparta de stramosii razboinici.

Isao, luptatorul de kendo, este personajul clasic din opera lui Mishima: nihilist, revoltat, avand o identitate scindata intre vechi si nou. Isi ascunde fragilitatea in spatele unei masti intunecate si, in final, isi reprima orice zvacnire vitala, umanizanta. Marea fertilitatii este forma superlativa a operei lui Mishima, iar personajul Isao este o acumulare de trasaturi sumbre, care l-au inspirat pe artistul preocupat sa reinventeze arta romanului psihologic japonez. Mishima nu se teme sa vada si tenebrele umanitatii atunci cand isi cauta noi surse de inspiratie. Un personaj infricosator ascunde o increngatura complicata de emotii, reactii si cauze, iar un scriitor care stapaneste analiza psihologica va transforma nihilismul taios intr-un teren fertil.

Sabia vechilor samurai era distrugatoare, iar acestia nu ezitau sa o foloseasca si atunci cand vroiau sa-si nimiceasca propria fiinta. O relicva a Japoniei feudale, Isao va incerca sa distruga un prezent modernizat brusc. Nu se regaseste in mijlocul noii burghezii mondene, indepartate de cutumele nobiliare, pastrate de-a lungul secolelor. Sabia infrange un dusman exterior, dar emotiile tulburatoare vor fi arma folosita pentru seppuku. Va fi un ritual sinucigas lent, dar nu la nivel corporal. Razboiul se va incheia pe un camp de lupta interior.

Lui Mishima ii place sa apeleze la contraste. Fiecare personaj intunecat va fi insotit de imaginea unei feminitati delicate, luminoase, careia i se atribuie rolul de salvator. Pentru Kiyoaki, idealul a fost reprezentat de Satoko. In lumea lui Isao, Makiko este noua Satoko, mai coapta si mai stapana pe emotiile sale. Dar Makiko apare prea tarziu. Isao luase demult calea fanatismului in numele reinvierii unei Japonii guvernate prin legea credintei sintoiste, la care se adauga forta si autocontrolul samuraiului. Folosindu-se de pretextul devotamentului fata de Imparat, Isao va deveni capul unei retele de razboinici sinucigasi.

Honda vrea sa-l apere pe Isao de propriile tendinte distructive. Va incerca sa readuca la suprafata delicatetea lui Kiyoaki, dar se va lovi de frumusetea otravita a lui Isao. Citind romanul, te vei intreba, in final, pe cine incearca Honda sa apere. O fi vorba numai de Isao, o inchisoare tenebroasa unde zace sufletul nelinistit al prietenului sau? Nu cumva Honda este cel care trebuie salvat? Nu el incearca sa fuga de propriul demon zavorat in spatele unei ratiuni aparente?

Pana sa-l intalneasca pe Isao, Honda era un judecator multumit. Avea siguranta oferita de adoptarea unor decizii rationale. Ce nu-si putea explica prin ratiune, nu avea voie sa existe. Orice sentiment nestapanit, orice teama inexplicabila (aparent) urmau sa fie suprimate, condamnate si inchise in temnita refularii. Dar Isao il ademeneste si il provoaca sa vada ce se afla in penumbra luciditatii.

Brusc, lui Honda i-a trecut prin minte ca nu doar Kiyoaki reinviase. Cine stie, poate Honda insusi revenise la viata, din moartea care-i inghetase spiritul, sistematica si ordonata, ca un dosar imens in care erau inchise sute de mii de pagini, din refrenul pe care si-l spunea la nesfarsit: “tineretea ta s-a dus”…Odinioara fusese sufocat de viata lui Kiyoaki, adanc inradacinata in propria lui viata. Poate chiar de aceea Honda se intorcea si el la viata, asa cum razele soarelui abia rasarit lumineaza mai intai o creanga a unui copac, apoi trec la alta.

 

Marea fertilitatii este incercarea lui Mishima de a readuce la suprafata arhetipurile unui inconstient colectiv involburat. Pentru cititorul european, imbinarea intre sublim si tragic, intre frumusetea senina si farmecul obscur este bizara, dar pentru vechii japonezi, calmul unui participant la ritualul ceaiului poate fi linistea dinaintea unui deznodamant morbid. Isao intruchipeaza fanatismul devenit reversul unui devotament extrem. Cand perfectiunea lui Isao intalneste un gol emotional, fericirea propovaduita in codurile vechii Japonii este napadita de urmarile actiunilor odioase.

Puteti comanda online romanul Cai in galop de pe site-ul editurii Humanitas.

Autor: Yukio Mishima An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: Cai in galop Pret: 35 RON
Nr. pagini: 360 Editura: Humanitas
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Yukio Mishima - Cai in galop, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Yukio Mishima, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.