Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Stephen King – The Long Walk

Articol postat de

Autor: Stephen King;
Titlu: The Long Walk;
Autoarea acestei recenzii: Andreea Sterea;

Nu-i cine stie ce de capul lui. Nu prea atletic si nici prea antrenat, dar matur pentru vârsta lui, Raymond Davis Garraty se înscrie la Mars stiind ca, de la a treia abatere de la reguli, nu va mai exista al patrulea avertisment, ci numai un glont în cap. Si iată-l totusi la linia de start, alături de alti 99 de pusti la fel de entuziasmati ca si el de Marele Premiu, pregatiti sa meargă sau sa moara sub ochii fascinati ai rudelor si ai prietenilor, atent supravegheati de trupele Maiorului. Suna fantasmagoric? Este. Distopia The Long Walk, scrisa de Stephen King inainte de Carrie si inainte ca acesta sa dobandeasca faima de rege al horro-ului, ne vorbeste despre o lume aflata la limita dintre halucinatia unei minti bolnave si plauzibilul unui viitor suprarealist.

Maiorul, personaj misterios care fascinează prin omnipotenta si prin totalitarismul impus in societatea pe care o conduce, o America imaginata de King ca un taram in care posibilitatea indeplinirii oricarei dorinte devine idealul, sacrificiul suprem si Sportul National, Marsul, care adună anual 100 de tineri, exclusiv băieti, pe care ii impinge la moarte, reprezinta premisele acestui roman ignorat, fara scuza, de catre lumea literara.

Publicat sub pseudonimul Richard Bachman, in 1979, The Long Walk pune baza a ceea ce va deveni de-a lungul anilor specialitatea lui King: teroarea. Garraty si toti ceilalti trebuie sa parcurga, mergând pe jos, un drum aproape fara de sfarsit, primind ratii mici de mancare si o plosca plina cu apa. Nu au voie sa se opreasca, nu au voie sa ramana in urma, pentru ca Premiul, versiunea metaforică a Visului American ii este destinat numai unuia dintre ei. Asa că Maiorul are grija sa monitorizeze concurentii la secunda. Nu au voie sa intre in contact cu cei de pe margine, nu au voie sa oboseasca. Au voie sa mearga sau sa moara. Multi se vor sinucide pe parcurs. Altii sfarsesc o gramada de carne si suflet atunci cand primesc ”tichetul” de iesire din joc. Au acumulat trei abateri, iar soldatii de pe margine nu pregetă nici o clipă inainte sa ii ucida. Si cand iti vezi prietenii cazand pe rand, cand esti tu la un pas de a fi descalificat pentru vecie, cand tot ce mai vrei, tot ce mai simti si tot ce mai poti face este sa mergi, atunci, in postura de cititor care merge alaturi de Garraty, nu poti sa nu te cutremuri la fiecare pas pe care il face eroul nostru, la fiecare gand. Si ajungi sa iti doresti sa moară ceilalti, sa pice, sa se intample ceva, orice, numai ca el sa ajungă la final.

Fara indoiala, The Long Walk este unul dintre cele mai bune romane ale lui King, chiar daca este un debut. Marsul continua intr-o simbolistica amintindu-ti de corvoada lui Sisif. La fel de epuizanta, la fel de inutila. Existenta acestei competitii in sine socheaza, dar, mai ales, te scindeaza emotional seninatatea publicului. Oameni fara identitate stau incolonati de-a lungul traseului zi si noapte, urmarind entuziasmati travaliul si moartea adolescentilor. Poate nicaieri nu a mai fost redata in literatură cu atata maiestrie ideea de cruzime latenta a individului, fascinat si incantat de suferinta semenului sau. Poate nicaieri dialogul dintre personaje anonime (foarte putini tineri in afara de Garraty au un nume si o fata) nu a mai redat cu atata maturitate zbuciumul unui inconstient colectiv confruntat cu certitudinea mortii, incapatanat totusi sa atinga un ideal. Sistemul represiv functionează ca o masinarie perfecta, inumana, credibilă, zguduitor de normala.

The Long Walk nu este numai un roman horror. Marsul este numai rama in care King pictează simboluri referitoare la dezintegrarea unei lumi, despre vanarea Unicornului, despre alienarea sufletului si despre ultima farama de lumina care ne mai desparte de animale: speranta.

Tradusa in 2004 in limba romana de Editura Lucman sub titlul Marsul cel Lung, editia este imposibil de găsit in prezent. Este disponibila pe Amazon, in original, Kindle, 8 dolari. Incep serios sa imi doresc fie un e-reader, fie sa ma rog pentru o re-editare si în Romania. Parerea mea sincera este ca fara sa fi citit cartea asta nu vei sti nimic despre Stephen King.

Autor: Stephen King An aparitie:
Titlu: The Long Walk Pret:
Nr. pagini: Editura:
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (5 votes cast)
Stephen King - The Long Walk, 9.8 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Stephen King, _Comentator: Andreea Sterea | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.